2024. július 18., csütörtök

Modell-iskola

Adott napon: 
Keresés:
#1002
Most már 5 napos lett az is. kacsint

beillesztett kép

#1001
Köszi szépen! nevet 
#1000
Link

Vagy a hagyományos 2,5 napos itt: Link
#999
Sziasztok! 

Az UM modelltérkép x idő óta 404-et mutat. Nincs esetleg valami új linketek? Ami most oldal van ott az egy rakat kagi. szomoru 

Előre is köszii! 
#998
Egy korszak vége: ősztől már az "eredeti" nagyfelbontású ECM főfutás is 15 napig megy a 0-ás és 12-es ciklusokban. Egy évvel később pedig megszűnik az egyenrangú főfutás duplázása, egy perturbálatlan tag marad. Link
#997
Ő azt kérdezte, hogy 6x.

Az SHD nowcastingja pl 24x fut 24 órára kacsint

Monjuk olyan is laza
#996
De van.  De nem  is konkrétan 6 , hanem 8. Az ICON-EU nak vannak mellék futásai, 03Z, 09Z, 15Z, 21Z, de ezek jóval rövidebb időtávra vannak, az ICON D2 nek is 8x futás van  asszem.  A Meteo France  AROME-nek is 8x van, az  OMSZ  nél is   van  8x AROME-nak úgy emlékszem, de  nem publikus csak 4x.
A ZAMG AROME is 8x fut, ahhoz hozzá is lehet férni publikusan, a nyers adatfájlokhoz legalábbis.
#995
Nincs. 
#994
Van olyan modell, amelyik naponta hatszor fut?
#993
Végre, mátol kezdve   operativan megy az ARPEGE CY46T1_op1 ciklus, nevet ezzel a cy43t2_op8 at váltotta.
Több mint 1 év tesztelés után.  Jelentős javulást  hozott az új ciklus a Meteo France szerint. 

Változott a CAPE számitása  is,  a 06 és 12Z futásnál jelentős változás látszik 00Z képest,
A  kis futások is 102 órások lesznek, 06Z, 18Z, bár kérdés publikusan megkapjuk e, ugyanaz érvényes az új paraméterekre,  egyelőre még nem nincsenek új paraméterek.
#992
Egyes dolgok hiányzanak fájlokból. Nem találok pl összcsapadékot sem, pedig kellene h legyen. 
#991
Mától a Creative Commons 4.0 licensz alatt ingyenesen elérhetők az ECMWF GRIB2 kimenetei csökkentett felbontásban:
Link
- 0,4 fokos vízszintes felbontás
- 9 magassági szint (1000, 925, 850, 700, 500, 300, 250, 200, 50 hPa)
- 3 óránként
A kiementeket 1 órával késleltetik a teljes felbontású adatok közzétételéhez képest, ugyanakkor jó hír, hogy a 06Z-s és 18Z-s mellékfutások is elérhetők.
#990
Tavasz vége felé érkezik az új ARPEGE ciklus,  a CY46T1_op1. Link
Általános jelentős javulást írnak. Kiváncsi vagyok rá vidám 
#989
Bejelentették a 2022 végén érkező 48r1 verziójú ECMWF modellt.
- A valószínűségi (ENS) tagok felbontása a mostani 16 kilométerről 9 kilométerre nő majd, így a főfutással azonos felbontású lesz.
- A többhetes anomália (ENS extended) előrejelzés heti 2 helyett naponta frissül, és 50 helyett 100 tagból áll majd.
Link
#988
Az új CAPE paraméterek jönnek az ősszel bevezétésre kerülő 47R3 ECMWF ciklussal.
MLCAPE, MUCAPE, MLCIN, MUCIN.
Eddig nem voltak ilyen paraméterek az ECMWF nek.  
AZ MLCAPE-bol és MLCIN-ből két féle is lesz,  MLCAPE a legalacsonyabb 50 hpa ra, és MLCAPE a legalacsonyabb 100 hpa ra. És ugyanaz a kettő MLCIN-nél is.
Link
#987
Na most meg csinálta az accum mezőböl a kivonást. Így már egyezik a met.hu-n lévő térképpel.  Holnap délután 16 UTC re.  Saját. Link 
OMSZ es Link
#986
A csap. intenzitás mindig pillanatnyi, azaz hiába van megadva órára, nem azt jelenti, hogy 1 óra alatt ennyi is fog esni, hanem hogy ennyi esne egy óra alatt, ha ez a pillanatnyi csap.intenzitás pontosan egy órán át fennmaradna. Lehet hogy csak pár percig marad ennyi, s az óra többi részén kevesebb/több, vagy akár 0, igy az órás összegre ebből még nem lehet pontosan következtetni. 
Az accum viszont mindig az 1 órára vonatkozó csapadékösszeget takarja, szóval ez volt a hiba. Kiváncsi vagyok, mit kapsz az 1 órás akkumulációval. Még azt is vedd figyelembe, hogy az OMSZ skálája is eltér a tiédtől. Az előző időlépcsőből való kivonás elmaradása is lehetett volna hiba, de azt gondoltam, hogy megtetted nevet
#985
Hmm szóval annak ellenére  h mm/h van megadva a pillanatnyi intenzitás még se 1 órás csapadékösszeget mutat.
Az OMSZ töl kaptam segitséget, ki kell vonni az egyik idépcsőből az előtte lévőt, pl NC diffel, na  én ezt meg is csináltam, csak ezzel a Tot inst preccipel, nem a Total accum precippel.  És így persze nem lett ugyanaz az eredmény mint  met.hu weboldalon vidám
Na de most majd megpróbálom  Tot accum precippel
#984
Nehány info a Meteo France modelljeinek új fejlesztéseiről és frissitéseiröl.

Az felsorolt fejlesztéseket most  nyáron tesztelik az előrejelzők és teszterek hogy  jövőre bekerülhessenek az operatív verzióba.

ARPEGE:

Új fizika alkalmazása a modellben, amely új konvekciós, napsugárzási és óceánfelszíni sémákat, valamint a GELATO-1D jégtakaró ( ha jól lett fordítva ez a szó franciáról)modellezési séma javítását foglalja magában.

Az asszimilációs oldalon is jelentős fejlődés következik: a rádiószondák adatainak asszimilációja a leszállás során. - Ilyenről még nem hallottam.  Az ECMWF nél is így van, illetve más modelleknél?

Új paraméterek kerülnek kiszámításra mint pl CIN, MLCAPE, MUCAPE, villámsűrűség.

Az első tesztek jelentős javulást mutatnak a nappali konvekciónál.

AROME:

Itt lesznek azok az új paraméterek amit ARPEGE-nél soroltam az előbb.

Az AROME trópusi verziójánál 2.5 km röl 1.5 km re növekedik a felbontás, az ECMWF alapú AROME nál szintén  növekszik a felbontás 2.5 km röl 1.3 km re.


Az asszimilációban számos új funkció: A radaradatok asszimilációjának módosítása az új SERVAL-feldolgozási láncból származó adatok helyreállításával, amely lehetővé teszi a hamis visszhangok által keltett zaj korrekcióját és a kettős polarizáció jobb kihasználását. A műholdas szórásmérőkből származó szélmérések asszimilációja javul a visszanyert mérések felbontásának 50-ről 25 km-re történő csökkentésével. I
Itt is asszimilálni fogják a lefelé szálló rádiószondák adait.


PEARP- azaz ARPEGE ENS:

A vertikális felbontás növekedni fog, 90 röl 105 szintre, ugyanúgy mint ARPEGE OP esetében. Minden futás legfeljebb 102 órás lesz.
#983
Csak most olvastam a kérdést, lehet már rég megoldódott. Elsö látásra az tünt fel, hogy nálad "Total inst. precip." szerepel, ami a pillanatnyi csapadékinteniztás szokott lenni, mondjuk mm/h-ban, s nem egy idöszak csapadékösszege. Az OMSZ-os térképen viszont az elmúlt 1 óra csapadékösszege szerepel. A pillanatnyi csap.intenzitás mm/h-ban jelentösen felülmúlhatja adott pillanatban az órás csapadékösszeget, így ez magyarázná is az eltérést.
#982
Áthelyezve innen: Metnet társalgó (#70479 - 2021-05-11 11:13:19)

Valami nem stimmel az általam megjelenitett OMSZ AROME 1 órás csapadékösszég előrejelzésével.
Szoktam összehasonlítani az általam készült térképeket az OMSZ-esel, persze azokat paramétereket amit birok, és nem volt gond eddig.

AZ OMSZ által megjelenitett 06 os AROME + 33 órára, azaz holnap 15 UTC re  Link
Ez meg saját magam áltat megjelenített AROME ugyanerre az időpontra.  Link
Nálam  a Pécs melletti cellákat jóval erősebbnek mutatja,  és hozzám várt cellákat is, illetve csapadék eloszlás sem egyezik teljesen.
Más modelleken esetén nem volt még gond  saját és más oldalak térképeihez viszonyítva. Ugyanazokat a beállitási opciókat használom az AROME netCDF fájlok esetén is amiket grib fájloknál is.
Ha  valaki esetleg  szokott feldolgozni OMSZ  netCDF fájlokat az megnézhetné.
#981
Itt tudom, hogy látni már külön a tagokat: Link
Hol lehet még külön is látni?
#980
Holnap upgrade-elik az ECMWF ENS tagjait is. Ugyanolyan vertikális felbontáson fognak futni (91 helyett 137), mint a HRES operatív
#979
A mai 06 UTC futástól kezdve frissült az ICON  EU modell az új verzióra,  a 2.6.2-nwp2 re.  Itt lehet olvasni a változásokról.

Link
#978
Pontosabb előrejelzések jöhetnek?
Link
#977
Eddig nem is tudtam, hogy van 30 napos fáklya a WZ-n: Link

A diagram oldalon a futások után van egy "extended" gomb!
#976
Sziasztok!
Az alábbi cikk rávilágít a légi közlekedés és a meteorológiai modellek kapcsolatára és igyekszik körüljárni repülés során nyert adatok előrejelzésekben történő felhasználását. Ajánlom szíves figyelmetekbe.
Link
#975
Jövő keddtől lesz elérhető az új ECMWF PARA, ami május 11-én áll majd élesbe: Link
Web-prezentáció a fejlesztésekről: Link
#974
Régen így képzelték az "időjárás előrejelő gyárat":
Link

beillesztett kép


#973
Látom az OMSZ is  már szolgáltat Open Data NWP adatokat...vidámnyelvnyujtas AROME és WRF elérhető,  de a megszokott grib2  formátum helyett Netcdf ben...zavarban Probáltam  tegnap feldolgozni AROME T2M  és Instprec netcdf fájlt Magics-al. De nem megy...
Aztán létrehoztam saját  magam egy Netcdf fájlt Eccodesal, egy ARPEGE T2M grib2 fájból.   Ezzel ment egyből térkép készités, bár itt se mindegy milyen netcdf típus van megadva Magics-ban.  A geomatrix volt alapból megadva és azzal ment.
#972
A "para", parallel, magyarul párhuzamos futás a GFS egy újabb verziója (v16.0.5). Amikor kijön egy frissebb verzió, nem azonnal állnak át rá, hanem egy hosszabb ideig egymás mellett tesztelik a kettőt, és ha nem teljesít jobban a para (az újabb verzió), akkor nem is állnak át rá - plusz javítani, fejleszteni, finomhangolni is jut idő. Ez most már fél éve fut így (a neten ezt találtam), és idén februárban tervezik is, hogy leváltják a GFS-t a parallel futásra.
Persze ha ezt mind tudtad, akkor itt egy kis komolyabb leírás: Link ahol részletesen belemennek, mi változik az új GFS verzióban. 1-2 analízist találtam, állítólag csak egy hajszállal lesz jobb, mint a régi GFS, és még mindig elmarad az ECMWF-hez képest. (Viszont egy-egy ilyen upgrade-nek csak részben célja a pontosabb előrejelzés: számít a kimeneti paraméterek frissítése, hatékonyabb output fájlok, régi kódok kidobása stb. - mi ebből max annyit látunk, hogy hamarabb lefrissül nevet. )
#971
Sziasztok! Meg tudná mondani valaki, mi a különbség a sima GFS és a GFS PARA között?  THX
#970
Köszi! 
#969
Link
#968
Sziasztok!

Le tudná nekem valaki egyszerűen pár mondatban írni, hogy hogyan kell elemezni/értelmezni egy 500 hpa Geopot.  térképet? nevet
Előre is köszi a választ. 
#967
És megérkezett. vidám Link
Gribek nincsenek egyelőre, de egy nyilván nem is lesznek. zavarban
#966
Hiába azonos a grid és a modell belső felbontása, a modell rácspontjai nem illeszkednek a grid lineáris projekciójára, így egy interpoláció akkor is történik. Az ICON pl. háromszögre bontott gömbszeletekkel dolgozik, ezeket nem is lehetne interpoláció nélkül négyzetrácsra illeszteni.
#965
Twitteren találtam anyagot erről, ahol okt. 7-re írják az ingyenes adatszolgáltatás kezdetét. Itt a hozzászólásokban felmerül, hogy a GRIB-ek is elérhetőek lesznek-e, s valaki jól értesült szerint csak a térképek, a GRIB-ek majd csak egy későbbi időponttól. Meglátjuk, az irány jó...

Link
#964
Ez hatalmas lenne, ha úgy lenne, ahogy a cikkben le van írva. Október elejét írják, ami meg már itt is van. ECMWF oldalon nem találtam még semmit erre a váltásra vonatkozóan. Ha találsz még infot, igencsak érdekelne.

"Forecast charts will be free and open, so users can share, redistribute and adapt the information as they require, even for commercial applications, as long as they acknowledge ECMWF as the source."

Ebből úgy veszem ki, hogy a gribek is elérhetőek lesznek, nem csak a kész térképek. Kérdés milyen felbontásban vidám
#963
Towards free and open weather data for all.
The European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) is moving towards open data, writes Umberto Modigliani.
Early October will see the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) take a major step towards making hundreds of its forecast maps free and available to all.

Link

Thmarc Honnan szeded h minden modell csak csökkentett felbontásban érhető el?? 
Meteo France Arome, 2.5 km és 1.3 km es , DWD ICON EU 6.5 km , ICON D2 2km,  Ezek mind eredeti felbontásban elérhetők. És még van pár amit nem írtam le.
#962
Alapos összefoglaló a 2021. február 3-án élesedő GFS PARA-ról: Link
ECMWF távlati tervek: Link
#961
De hogy jó hírt is írjak: szerda este élesbe kerül a jelenleg még PARA GEFS (GFS fáklya).
Link
#960
Ez sajnos minden modellnél így van, hogy egy csökkentett felbontású verziót tudsz csak elérni. A GFS pl. 13 km belső felbontású, de csak 0,25 fok (Magyarországon kelet-nyugati irányban ~21 km, észak-déli irányban ~27 km-es) "képpontok" érhetők el. Ezt nem tudod felskálázni, mivel nincs a birtokodban hozzá a hiányzó információ.
#959
Adott  az Arpege grib fájl, ami Europára már 5.1 km es felbontással rendelkezik tavaly nyár óta tudtommal,  de a Meteo France állitólag viszont 0.1 es felbontással teszi elérhetővé, azaz 7.5 km es felbontással.  
Az lenne kérdés h vissza lehetne e skálázni 5.1 km re? Bár  sztem nem.   A másik kérdés, h ez a  gyengitett felbontás mennyire térhet el az eredetitől?
#958
Köszi.
Használom a Metviewet és Magics ++ t is, csak nem írtam. Csak egyszerre egy számitást  lehet így elvégezni,  tehát  ha minden egyes órára kiakarok számolni  minden mezőt ami a grib fájlban van, legalábbis  nekem így sikerült  Metview macroval.   Az Eccodessel nem tudom h lehet e ilyet csinálni, nem találtam róla infót, pedig jobb lenne, mert akkor egy bash scrpitet csinálnék belőle amit gyorsan le lehet futattni. A legjobb visszont az lenne ha Magicsal is lehetne ilyet, mert  akkor az  a tékép készités  Python scriptjébe be lehetne írni.

Igen tudom h egy órás időlépcsőben kell h legyen tot precnek.

Közbe sikerült találni infót Metview támogatás oldalán h lehet egyszere minden mező 1órás csapadék összegét kíszámitani.
Metview macroval kell ez is. 

#Metview Macro
precip = read("ARPEGETP.grib2")
n = count(precip) # the number of fields in the fieldset
precip_1h = precip[2, n] - precip[1, n-1]
return precip_1h

Müködik is csak valamiért az első előrelzési időpont eltűnik. Az  Arpege grib fájloknál ezért az összes grib fájl egyesitem, ez 10 grib a 12 es futásnál, többinél kevesebbet.  Az Icon grib fájlóknál meg mindenképen egyesiteni kell őket, mert   minden egyes órára  egyésével kell letöteni az adott paramétert. zavarban
#957
Nagyon rég nem csináltam már, de még emlékszem nevet   

"Total precipitation" alatt az addig az időlépcsőig előrejelzett teljes összegzett csapadékmennyiséget szokták megadni, azaz pl. +120 óránál a 0-tól +120 órás időszak csap.összegét,  +180 óránál a 0-tól +180 órás időszak csap.összegét, stb.
Ha egy részidőszakra előrejelzett csapadékösszegre vagy kiváncsi, akkor ki kell vonni egymásból az időszak végére, s elejére vonatkozó tot.prec mezőt, azaz pl:

Totprec(+6) - Totprec(+3)   =>  +3 és +6 óra közötti 3-órás csap.összeg
Totprec(+9) - Totprec(+6)   =>  +6 és +9 óra közötti 3-órás csap.összeg
Totprec(+12) - Totprec(+9)   =>  +12 és +9 óra közötti 3-órás csap.összeg
...

Ha 1 órás csap.összeget szeretnél, akkor a total prec.-nek is 1 órás időlépcsőben rendelkezésre kell állnia.
Mindezt szerintem akármelyik grib kezelő programmal meg lehet oldani. Anno Metview-val csináltam, de Eccodes-szal is mennie kell, csak 1 kivonás...   Régen nem volt beépített függvény, ami ezt megcsinálta volna, de lehet már az is van.
#956
Ha esetleg   lenne valaki  aki ért ilyesmihez...
Hogyan kell  1 órás csapadék összeget számolni total precipitation grib fájból? Illetve mivel? 
Wgrib2 esetleg? Én Eccodest használom, de nem találtam még infót h lehetne vele ilyet csinálni.
#955
Az idei év utolsó negyedében jöhet a DWD új regionális nagy felbontású modellje, az ICON D2.
Amelyet a COSMO D2 leváltására hoztak létre.  
Link
Link
A DWD Open Data szerverén elvileg hamarosan elérhetőek lesznek a modell grib fájljai, onnan gondolom, mivel napokba adtak hozzá egy ICON D2 mappát.
#954
A met.hu-s az, amit keres, csak épp nem Esztergomra....

De pl: egy Budapestiből:
Link

Meg egy Győriből összerakható nagyjából:
Link
#953
Esetleg még Link
de ez sem pont fáklya, hanem valószínűségi sávok vannak.

Utolsó észlelés

2024-07-18 18:08:11

Gyergyóújfalu

27.7 °C

22502

RH: 50 | P: 1010.8

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

125954

Hírek, események

Miért nem láttam (még soha) a sarki fényt?

Időjárás-változás | 2024-05-13 08:01

pic
Pár infó az idei év eddigi egyik legizgalmasabb eseményével kapcsolatban.