Floo!
A "kicsit ledöbbentõ svédben szõlõ" mondatodra igyekeztem reagálni elsõsorban.
Emellett jelezni próbáltam, hogy évtizedek óta létezik már szõlõtermelés Svédországban, így az ürge nem mûvel olyan kiugróan nagy újdonságot.
A fehér vagy vörös fajtajelleg nem annyira domináns a hidegtûrés esetében. Nem a mai, de már a korábbi alacsonyabb színvonalú agrár-biotechnológia is képes volt megfelelõen tesztelt és variált oltóalany(ok) esetén, fehér és vörös fajtákat fagyrezisztensekké tenni.
A szicilai vörösfajtákkal való egy az egyben próbálkozás kicsit merész húzásnak tûnik, (nem vonom kétségbe, hogy megpróbálja!) mert agyagbemosódásos BET talaj csupán Skane déli csücskére jellemzõ, míg a termõhely szempontjából még potenciálisan szóba jöhetõ Smalland és a Közép-Svéd-alföld déli része már gyepes podzoltalaj.
Ez pedig messze nem felel meg talajkémiai és mikroorganikus adottságaiban e fajták igényeinek.
Analógiaként: Kanadában is próbálkoztak egyes olasz vörös fajtákkal , de a talaj összetevõk és a vízháztartás komoly biotechnológiai bevatkozásokat igényeltek, az eredményes termeléshez.
Mondjuk az ízvilágukat pedig nem hasonlítanám, egy villányihoz..nevet
Egy adott pont tengerektõl való távolsága geográfiai értelemben pedig mindig viszonylagos. Ez Dél-Svédben sehol nem haladja meg a 150 km-t.