Az már kevés lesz, hogy nem eszünk marhahúst. Legfeljebb önfényezésnek elég. 20 dkg napi húsfogyasztással az emberiség minden egyes nap 700 millió élőlényt fal fel szőröstül-bőröstül.
A fejlett országoknak kellene visszafogniuk a fogyasztásukat (Európa, Észak-Amerika, Ausztrália, Kelet-Ázsia). Kb. a kongói, vagy szudáni szintre. Ez reménytelennek tűnik, mondhatnánk ez a hajó már elment. 
Próbálkozni lehet a szelektív hulladékgyűjtéssel, de szerintem a történet nálunk valahol a múlt század ötvenes éveiben ért véget, amikor megszűntek az önfenntartó parasztgazdaságok. Hogy éltek ott? Közmű nélkül (csak kút és petróleumlámpa), egy fűtött szobával, nulla hulladék kibocsátással, saját maguk részére megtermelt élelmiszerrel a kenyeret is beleértve, környezetbarát építőanyagokkal (nád és vályog, a ház pusztulása után csak egy szerves földhalom marad, ami később besimul a tájba, ohne műanyag, ohne műanyag hőszigetelés, pláne nem 20 cm vastagságban, ami lassan már előírás lesz).
Lehet dicsekedni azzal, hogy nem eszek marhahúst (hollandok), de fejenként kb. kétszer annyi energiát fogyasztanak és háromszor több hulladékot termelnek, mint mi (és kb. tíz-ötvenszeres a szorzó az említett afrikai országokhoz képest).