Nagyvonalakban: Van az u.n. Egri, vagy eger környéki fekete cseresznye, ez állítólag ezen a tájegységen õshonos, ebbõl lett szelektálva a szomolyai fekete cseresznye ami csak a szomolyai kistérségben produkál igazi minõséget. Nálunk még megél, de számos helyén az országnak meg sem marad ez a cseresznye fajta. Ahol jól érzi magát ott igénytelen, és magoncról ,tehát oltás nélkül szaporítható. Amúgy csak egy igazi szomolyai van, a szomolyai rövidszárú cseresznye, számos közeli "rokona" létezik a térségben.
(Valóban leszedtük kacsint kb 50%-ban, jó helyen van, kimagvazva mélyhûtõben, befõzni ez nem való, lekvárnak kiváló, bornak is elmegy. szoktam még kimagvazva aszalni is, abból nem lehet eleget készíteni, sajnos nem is tudok kacsint )