Kertészek! Egy dolgot nagyon nem értek. Mindegyik tökféle úgy finom, ha zsenge még, erre a jóemberek 98%-a megvárja, míg elefántméretûre nõnek, s akkor szedi le õket... Most kaptam az uram unokatestvérétõl két akkora cukkinit, hogy ha feldobnám a levegõbe, a katonai radarok óriásbombázónak mérnék be...
Kénytelen vagyok fasírtnak megcsinálni, mert rántani ez már igen öreg... Mi a fenéért nem lehet még akkor leszedni, amikor fiatal? A zöldségesünk szokott hozni kicsiket is, na azt veszem ott, az nyersen is isteni finom, meg jó grillezni is, de az ilyen öregeknek a közepét ki kell dobni, mert kemény a magjuk is már... Patiszonnal ugyanez van. Évek óta nem ettem egy jó patiszont, mert mindenki megvárja, míg megkövül és már hámozni se lehet, olyan csontos a héja. Pedig, ha zsenge, le se kell szedni róla.... OK, tömegében kisebb mennyiséget lehet így leszedni, de a minõsége sokszorosan kárpótol. Jobb minõséget lehet drágábban árulni, mert ilyen esetben tuti, hogy 10-bõl 8 ember a zsengét választja akkor is, ha drágább. Ráadásul a zsenge hamarabb "elkészül", a termesztés során kevesebb vizet is igényel, ha esetleg valaki a locsolásban gondolkodik.
Ezzel nem csak én vagyok így, hanem hasonlóan zöldségkedvelõ ismerõseim is...Ha nagyobb lenne az erkély a panelban, tartanék tököket, de így nem fér el, sajnos, s rá vagyok utalva a mások termésére...
Szóval, kertészek, ha tököket termeltek, ne várjátok meg, míg megöregszenek, hanem tessék akkor leszedni és eladni, amikor FINOM.