Természetesen nem úgy gondoltam, hogy este lepermetezem és lesz ami, lesz. Mint írtam, elég nehéz a gyakorlatban kivitelezni, mert folymatosan figyelni kellene hajnalban a hõmérsékletet, és a permetezést akkor kellene elkezdeni, amikor pont 0 fokra hül a levegõ a fa koronájának a magasságában. A rügyet, a virágot körülvevõ víznek nagy a fajhõje, így csak lassan hûl le a vízréteg és vele együtt a gyümölcsfa érzékeny része. A leglényegesebb hatás az, hogy amíg a vízréteg megfagy, addig a hõmérséklete nem csökken le 0 °C alá, s ez védi az élõ anyagban lévõ sóoldatot a fagyáspontjára való lehûléstõl. Tartós és szakszerû permetezéssel vízpárafüggönyt alakíthatunk ki a gyümölcsfák körül. Ez a füstöléshez hasonló eredményt ad: csökkenti a hõkisugárzást és ezzel az éjjeli lehûlés mértékét (üvegházhatás). Hátránya, hogy csak szélcsendes idõben alkalmazható.