Kedves Kaszabubu Lordos hozzászólásodhoz:
Nem hinném, hogy a vegyiparról ilyen egyszerûen kellene lerántani a leplet. Tudomásul kell venni, hogy változik, fejlõdik a világ, s ma nem azok a zöldségek, gyümölcsök uralják a piacot, melyeknek valamikor az otthon oldott rézgálicos, meszes permetlé is elegendõ védelmet nyújtott. Ahhoz, hogy elegendõ kenyér kerüljön a Világ asztalára, ma már a hagyományos Fertõdi, vagy Bánkúti búza nem adna elegendõ mennyiséget. Ha a burgonyáról beszélünk, annak is sokkal összetettebb a védelme, mint mikor nagyanyánk kiment a kertbe, s egy rozzant zokniból kiszórta a rákkeltõ DDT port a bogarak ellen. S ezt a krumplit aztán Te megetted. Hidd el – különösen az Úniós csatlakozás óta – nagyon odafigyel mindenki az élelmiszerláncra. Legfeljebb azok a kistermelõk nem, akik azt hiszik, hogy a régi, hagyományos módszerek, az új genetikájú növényeknél is beválnak, s ha mégsem, akkor növelnek a dózison. Sok az új, szuper szelektív növényvédõ szer, s ezeket a célterületüknek megfelelõen kell felhasználni. Nem véletlen, hogy ezeket is receptre, szakemberek közremûködésével kell használni. Az embergyógyászatban az Aszpirin még mindig töretlen népszerûségnek örvend, de azért egy komolyabb betegségnél nem ez a célirányos kezelés szere!
Mivel ez egy meteorológia oldal agrometeorológiai fóruma nem is kívánom tovább ragozni. Csak felhívni a figyelmet arra, hogy saját egészségünk érdekében, célirányosan és nem nyakra-fõre használjunk - a dózisokat mindig betartva – növényvédõ szereket. De persze azt sem kell elhinni, hogy a mai, intenzíven termõ növények esetén egy egyszeri, hagyományos rézgálicos permetezés megoldja a peronoszpóra elleni védekezést.
Üdv: Ordax