A Kajsztermesztés képekben Link címû könyvet volt szerencsém olvasni nemrég, ott egy kiváló kajszis középázsiai régió téli középhõmérsékleti ábrája volt feltüntetve, egy diagrammon, ebbõl kiderül, egy jóval hidegebb (január -10 fok körüli közép), kontinentálisabb éghajlati érték a jellemzõ.
A kajszi, szõlõ, és egyéb gyümölcsfajták dombokon elhelyezése a kedvezõbb hõösszeg, napsütés mellett fõleg a tavaszi fagyok elleni védelem szempontjából óriási jelentõségû, töredéke a fagyveszély az ilyen kritikus idõszakokban, mint a völgyekben, sík területeken. Persze a téli kisugárzásos lehûlés is szelídebb, hiszen a hideg levegõ lefolyik a mélyebb területekre. Kajszinál a késõ téli (napfény idõtartam növekedés kezdetével) idõjárás a kulcs , ennek fényében hazánk éghajlata igen kedvezõtlennek minõsíthetõ. Nem szabad elfelejteni a most termesztett, és elterjedt fajták nem az ellenállóképességre lettek szelektálva, és számos tulajdonság tekintetében eltérhet a középázsiai fajtáktól, ezt a régiót tekintik a kajszi õshazájának, és fontos "génbank" a mai napig.