Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#627281 - 2024-03-18 14:42:09)

Csakhogy úgy nem ér semmit. A lent említett "csodaszerek" azt tudják, hogy kondicionálják a kitett növényi részt a fagy előtt. Azért tartalmaznak cukrot ÉS  katalizátort (ami általában, borostyánkősav vegyületei, bórvegyületek, foszforvegyületek stb) amik segítségével relatíve gyorsan (12-24 óra) megtörténik a növényi részek sejtjeinek cukrokkal, zsírokkal, fehérjékkel, cinkkel, foszforral, káliummal való feltöltése, melyek eleve hatással vannak a jégkristályok képződésére, másrészt növelik a sejtmembránok permeabilitását is.
Aztán ez így papíron szépen működik is (meg gyakorlatban is ), de ez egy mérséklést tesz lehetővé, nincs figyelemmel a növény általános állapotára, betegségeire stb Próbát megér. De nem csak a cuccon fog múlni nevet

Szerk.: ja és vannak olyan fajok, amikre kb használhatatlan (pl szamócafélék, bocs, Árpi laza)