2024. május 01., szerda

Hûvös és sokfelé csapadékos szeptember

Érdekességek - Publikálva: 2013-10-12 11:41 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A nyári hónapok gyakori forrósága és hosszan tartó csapadékszegény idõjárása után szeptember már jóval csapadékosabb és hûvösebb idõvel telt. A hónap elején ugyan még elõfordultak nyáriasan meleg napok, a hónap végén viszont néhol már megjelentek a reggeli fagyok és a 10 fok alatti maximumok.
A hónap idõjárása részletesen:
1-jén egy hidegfront vonult át felettünk, mely szórványosan okozott esõt, záporesõt, de helyenként zivatarok is kialakultak. A front elõtt napközben még többfelé nyári magasságokba, 25 fok fölé emelkedett a hõmérséklet, mögötte azonban másnap néhány fokos lehûlés következett be. Ez viszont nem tartott sokáig, a következõ napokban ugyanis délies áramlással ismét egyre melegebb légtömegek érkeztek fölénk. A legmelegebb 8-án volt, ekkor a magasabban fekvõ helyeket leszámítva országszerte nyári napban volt részünk, 25 és 29 fok közötti csúcsértékekkel.

Reggeli köd a Zselicben djrafy által megörökítve 7-én:
9-én egy újabb hidegfront haladt át felettünk, majd 10-én egy mediterrán ciklon helyezõdött fölénk. Ezen két légköri képzõdmény már többfelé okozott jelentõs mennyiségû csapadékot, a két nap alatt az ország nyugati, délnyugati megyéiben 20-40 mm közötti csapadékösszegek is elõfordultak. A mediterrán ciklon mögött 12-én és 13-án egy magassági hidegcsepp alakította idõjárásunkat, mely hatására szórványosan alakultak ki záporok, helyenként zivatarok. Az intenzív zivatarokat jégesõ is kísérte.

Floo fotója egy Becsehely melletti zivatarcelláról 13-án, illetve Dombiati fényképe a zirci jégesõrõl ugyanezen a napon:
A következõ napokban a gyakori frontátvonulásoknak köszönhetõen állandósult az idõjárás változékony, hûvös jellege. 21-éig többször és több helyen hullott jelentõsebb mennyiségû csapadék, országszerte mérsékelve a korábbi szárazságot. Emellett a csapadékos napokon már sokfelé 20 fok alatt maradt a hõmérséklet, míg a szárazabb, kevésbé felhõs napokon még 20 és 25 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk. Ekkor azonban az éjszakák voltak hûvösek, a derültebb tájakon megjelentek az elsõ 5 fok alatti minimumok is.

Sekély ködmezõ 20-án Bodrogkeresztúr térségében digiptr által megörökítve, valamint számfeletti íves, küllõs ikerszivárvány Jászboldogháza mellett 21-én szpeti által fotózva:
22-étõl 26-áig átmenetileg szárazabb és kissé melegebb idõ következett. Ebben az idõszakban csak néhol alakult ki kisebb esõ, zápor, és az ország nagy részén hosszabb idõre kisütött a nap. 26-án egy közelgõ hidegfront elõtt helyenként ismét nyári napot mértek, 25 és 27 fok közötti maximumokkal. A front mentén délután több helyen volt záporesõ, néhol zivatar.

Cassano fényképe a hidegfront mentén Orosházára lecsapó intenzív, peremfelhõs zivatarról:
Ezt követõen hideg, sarkvidéki eredetû levegõ árasztotta el hazánkat, így szeptember utolsó napjaira jelentõsen visszaesett a hõmérséklet. A kevésbé felhõs és szélcsendes északkeleti fagyzugokban 2 méteres magasságban is megérkeztek az elsõ fagyok, Romhányban 27-én -0,1 fokot, 29-én pedig már -2,6 fokot mértek. Talaj menti fagy emellett más völgyekben is elõfordult, a Dunántúlon is. 29-én ugyanakkor egy mediterrán ciklon felhõzete borult fölénk, így a következõ éjszaka már fagymentes volt. A ciklonból fõként az ország délnyugati felén esett kiadós esõ, és a tartósan csapadékos helyeken már napközben sem érte el a 10 fokot a hõmérséklet.

Statisztikák:
Legalacsonyabb havi minimum-hõmérséklet: -2,6 fok, Romhány, 29-én (öccsi)
Legmagasabb havi maximum-hõmérséklet: 29,1 fok, Siófok, 8-án (Télember)
Legnagyobb napi hõingás: 24,4 fok, Borsodnádasd, 8-án (Donát)
Legkisebb havi csapadékösszeg: 12,5 mm, Bogács (vizi)
Legnagyobb havi csapadékösszeg: 121,5 mm, Bük (Weather peti)

Szeptemberben a havi átlaghõmérséklet jellemzõen 15 fok körül alakult, ezen belül a déli és a nyugati tájakon volt a melegebb, míg északkeleten a hûvösebb. A középértékek az ország nagy részén 1-2 fokkal elmaradtak a megszokottól, de északnyugaton átlag körüliek, sõt Sopron térségében kevéssel afelettiek voltak.
A havi csapadékösszegekben nagy eltérés mutatkozott a délnyugati és az északkeleti megyék között. Míg az elõbbi területen helyenként a 100 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége, nagy mértékû pozitív eltérést eredményezve az átlagtól, addig az ország északkeleti harmadán több helyen az átlagosnál kevesebb esõ esett.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra