2024. május 01., szerda

Az évszakhoz képest enyhe november

MetNet - Publikálva: 2012-12-06 23:07 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Az évszakhoz képest melegebb, csapadékban átlagos, nyugodt, gyakran párás, ködös, csendes idõjárás jellemezte a novemberi hónapunk.
Ez alól csak a hónap elejei pár napban hullott csapadék és a hónap végi melegebb napok jelentettek kivételt, ami mégis változatossá tette a hónap idõjárását.


Részletesebben a hónap idõjárásáról


A hónap elsõ napján még a mediterrán térségben képzõdött ciklon határozta meg idõjárásunkat. Sokfelé okozott csapadékos idõt és a szél is feltámadt.
A következõ két napon a front elvonulása után átmenetileg felszakadozott a felhõzet és kisütött a Nap. A hõmérséklet kellemes, már-már enyhének mondható magasságokba emelkedett ahol a reggeli pára- és ködfoltok hamar eltûntek.

A következõ front érkezését 5-én jegyezhettük fel naplónkba. Az ország nyugati valamint a Dunántúl középsõ részben jelentõs mennyiségû csapadék hullott: LINK
A bõséges csapadéknak köszönhetõen az Alpokalján lévõ vízfolyásainkon hirtelen árhullám indult el.
A ciklonból Észak-Olaszország és Szlovénia jellemzõen hegyvidéki területein is jelentõs mennyiségû esõ hullott. A folyók kiléptek medrükbõl és fõleg Szlovéniában volt, ahol településeket is elöntött.
A villámárvíz a Dráva medrében hazánkat már jelentõsen ellaposodva, de még magas, helyenként igen magas vízállással érte el. A területileg illetékes vízügyi igazgatóság a legmagasabb, harmadfokú készültséget is elrendelte, de szerencsére a vízállás hamar lecsökkent.

A következõ  majd két hétben idõjárásunk lassan megnyugodott, megmutatta kettõs arcát.
Amíg a nyugati, és középsõ területeket tartósan ködös, párás, ködfelhõs idõjárás alakult ki, addig az ország keleti, délkeleti területein a reggeli pára, ködfoltok feloszlása után a napsütésé volt a fõszerep.
A napos területeken novemberhez képest kellemesen enyhe, +8 - +10 fok körüli, kis területen kicsivel afeletti hõmérsékletek voltak jellemzõek a nappali órákban.  

Az idõjárás eseménytelenségének köszönhetõen a hónap második felére szinte az egész Kárpát-medencében az alacsony szintû ködfelhõ lett a meghatározó égkép.
Ekkor alig láthattuk a kék égboltot és csak elvétve élvezhettük a Nap éltetõ és feltöltõ hatását.
Az idõállás és a nyirkos, párás levegõ különösen kedvezett  London-típusú köd  kialakulásának. A nagyvárosaink levegõminõsége gyorsan romlott. Kazincbarcikán, Nyíregyházán, és Miskolcon a szállópor koncentrációja több napon keresztül volt az egészségügyi határérték felett.

A hónap végén a Földközi–tenger felõl meginduló melegebb légtömegek hatására elõbb a nyugati, majd a középsõ, és végül a keleti országrészben is felszakadozott a ködfelhõzet, kisütött a Nap.
Az afrikai térségbõl érkezett meleg levegõ hatására az évszakhoz képest +5 - +8 fokkal melegebb hõmérsékleteket mérhettünk.  A kellemes nappali hõérzetnek köszönhetõen sok ember választotta hétvégi programnak a hétvégi hobbitelkeket, vagy a parkjainkat, vízpartjainkat.


                                                                        Leedzi képe Hódmezõvásárhelyrõl 

November 29-én egy melegrekorddal búcsúzott az õsz, amelyrõl a Országos Meteorológiai Szolgálat is hírt adott: LINK

 

A havi középhõmérsékletek  5 és 9 fok között szóródtak. Az alacsonyabb értékek az Északi-középhegység területén, a magasabb értékek a délnyugaton fordultak elõ.

 

 

A havi hõmérsékleti anomália az elmúlt hónapokhoz képest kevésbé, de továbbra is ismét pozitív értéken, a sokévi átlagot 1-3 °C-kal haladta meg.

 

 

A havi minimum térképre pillantva szembetûnõ, hogy igen enyhék voltak a reggelek. A hõmérsékleti minimumok jellemzõen épp csak fagypont alatt voltak, sõt elõfordultak fagymentes területek is.

A beillesztett kép a novemberi abszolút minimum hõmérsékleti értékeket mutatja be.

 



A  november havi csapadékösszeg eloszlása továbbra is igen szeszélyes területi eloszlást mutat.

 


Az ország nyugati harmadában közel átlagos, a többi részén pedig átlag alatti csapadék hullott. Ennek ellenére számos helyen észlelõink sárról, nyálkás, nedves talajról írt. Ez elsõsorban a nagyon alacsony párolgásnak és a mikro csapadéknak köszönhetõ, ami a talaj legfelsõ részét szinte állandóan nedvesen tartotta. Ez ne tévesszen meg senkit, mert az elmúlt közel másfél év csapadék hiánya az alsóbb talajrétegekben csak nagyon lassan pótlódik.

 

Novemberi szélsõértékek a MetNet adatbázisából: 
Legmagasabb hõmérséklet:  22 °C Jánoshalma, (Tomka1994)
Legalacsonyabb hõmérséklet:  -4,2 °C Borsodnádasd, (Donát)
Legmagasabb havi középhõmérséklet:  +9,1  °C Váralja (VáraljaMet)
Legalacsonyabb havi középhõmérséklet:  +5,0  °C  Miskolc, Berekalja (Póni)
Legnagyobb havi csapadékösszeg:  72,8 mm; Kõszeg (Hepi)


A hónapban megjelent cikkeink:

Az erdei állatok viselkedése tél elõtt III.

A köd és a szél párharca Vas megyében 2012. november 27-ére virradó éjszaka

 

A hónap képe: (Djrafy, Kaposfõ)

 

A cikkben szereplõ anyagok az alábbi forrásokból származnak:

http://www.met.hu/

http://www.metnet.hu/

 

A cikket Kerékgyártó Róbert (kerekrobi) írta

Vissza a hírek főoldalra