2024. május 01., szerda

Az erdei állatok viselkedése tél elõtt III.

Érdekességek - Publikálva: 2012-11-13 15:11 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt két év novemberében írt cikkeinkben kapcsolatot próbáltunk keresni az erdei állatok õszi viselkedése és a téli évszak jellege között. Hiszen az erdõgazdaságok tapasztalt alkalmazottai hasonló módon a természetes állapotokban leledzõ faunát vizsgáló-ismerõ emberekhez, az állatok õszi viselkedésébõl, elhelyezkedésébõl következtetések levonhatóságát figyelték meg.



Továbbra is a börzsönyi erdõgazdaság munkatársainak konkrét tapasztalataival támasztottuk alá a cikkben leírtakat, ismét az õ segítségükkel kaptunk megfigyeléseket.


Ismétlés:


Az erdõgazdaságok a természetes eltartó képességnél nagyobb vadállatállományt, etetéssel tartják mesterségesen feldúsított állapotban.
A vadetetõkbe kirakott táplálék fogyási és utánpótlási üteme nagymértékben függhet az idõjárás várható alakulásától.
Több emberöltõ alatt az erdõgazdaságokban kialakult egy átlagos magatartási és etetési szint, az ettõl jelentõsen eltérõ tulajdonságok jórészt a következõ téli évszak jellegét jelezhetik elõre.

Az enyhe és/vagy hó szegény telek elõtt az etetõk körüli forgalom mérsékelt lehet, az állatok emberi környezethez vagy könnyebb életfeltételeket adó domborzati viszonyokra való húzódása késõbb vagy gyengébben valósulhat meg.

A hideg és/vagy hó gazdag telek elõtt az elõbb megfogalmazott jelenségek fordítva játszódhatnak le.

Az elmúlt, 2011/12-es télre vonatkozóan nem lehetett egyértelmû megállapításra jutni az egymásnak ellentmondó jelenségek miatt. Melyek egyik része hideg/havas telet körvonalaztak (a muflonok egész õsszel stabilan megfigyelhetõ, szokatlan, déli hegyoldalakon való tartózkodása illetve a vaddisznók és a szarvasok óriási zsírfelhalmozása), másik része épp ellenkezõleg (az etetõkbe kitett széna jórészt érintetlen maradt egész õszön), végül az ellentmondásokat megkoronázta az õzek átlagos viselkedése. Ráadásul fontos adalék volt a tavaly õszi kivételesen erõs erdei makktermés.


Emiatt egy átlagos körüli tél volt maximum kivehetõ az elõjelekbõl.


A 2011/12-es tél hõmérséklete az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos adatai szerint a sokévi (1971-2000-es) átlagtól 0,3°C-al tért el, negatív irányban, íme:

http://met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_visszatekinto/elmult_evszakok_idojarasa/images/sTdd/sTdd201201.gif


Emlékeztetõül, a 2010/11-es tél elõtti tapasztalatok (kivételes zsírfelhalmozás, az etetõket ért nagy offenzív és muflonok déli hegyoldalakra húzódása) a tél kemény jellegére utaltak.

A 2010/11-es tél hõmérsékletének eltérése a sokévi (1971-2000-es) átlagtól -0,9°C-ra jött ki, íme:

http://met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_visszatekinto/elmult_evszakok_idojarasa/images/sTdd/sTdd201101.gif


Végezetül az idei õszön megfigyelt jelenségek következzenek, melyek az átlagosnál enyhébb, sõt esetleg jóval enyhébb 2012/13-as tél lehetõségét vázolják fel, íme:

- Az elejtett vadakon (vaddisznó, gímszarvas) elhanyagolható zsírréteg tapasztalható
- Az idei aszály ellenére a kihelyezett szénabálák egyelõre mérsékelt rohamot élvez, holott az erdõ jóval kevesebb minõségi, a vad számára fontos tápanyagot tartalmazott az idei évben
- Az ebben az idõszakban megszokott, gímszarvas által kedvelt, fõképp déli fekvésû, napsütötte részeken egyáltalán nem tapasztalható stabil állomány, csak alkalomszerûen lehet velük találkozni


Köszönöm az Ipoly Erdõ ZRt. munkatársának, Locskai Milánnak a megfigyelések újbóli közlését!


A kép forrása: http://kepguru.hu


Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra