2024. május 01., szerda

Változékony október áll mögöttünk

Időjárás-változás - Publikálva: 2012-11-04 17:23 | Becsült olvasási idő: kb 5 perc.

Az októberi hónap nagy részét a változékony idõ töltötte ki. Ez jelentett gyakori frontátvonulásokat, nyári és téli hõmérsékleteket, gyakori ködös idõt és viszonylag gyakran zivatarokat is. Október legelején a délkeleti országrészben majdnem 30 °C-ig emelkedett a hõmérséklet, a végén pedig ízelítõt kaptunk a télbõl egy erõsebb hidegöblítés jegyében, majd havazott is az ország nagy részén egy mediterrán ciklon miatt.
Október elsején hazánk egy tõlünk nyugatra elhelyezkedõ frontrendszer elõterében helyezkedett el, így a sokéves átlagnál dél felõl jóval melegebb levegõ áramlott felénk, a délkeleti országrészben majdnem 30 °C-ig emelkedett a hõmérséklet. A labilis, nedves levegõ miatt többfelé fordult elõ esõ, zápor, zivatar. 2-án, kedden folytatódott a csapadékos idõ, visszaesett a hõmérséklet. A front áthaladása alatt, illetve elõtte októberhez képest szokatlanul intenzív zivatarok alakultak ki, az ország egy délnyugati - északkeleleti sávjában, és a Duna vonalában hullott jelentõs mennyiségû csapadék. Ezt egy többnyire kellemes hõmérsékletû idõszak követte néha ködfoltokkal, napos idõvel, csapadék csak néhol fordult elõ. 7-én, vasárnap egy újabb hidegfront érkezett, amely ismét hozott - fõleg az ország középsõ részén - zivatarokat, viharos erejû székköléseket és néhol jégesõ is elõfordult.

Godazoli villámfotója Bajáról, október 2.:
Mihályira így érkezett október 7-én a hidegfront (Fool* képe):

Az ezt követõ napokban már igen hûvös, de már átlagoshoz közeli hõmérsékletû idõjárásban lehetett részünk, hisz a délutáni órák hõmérséklete nem emelkedett sehol 20 °C fölé és az éjszakák, hajnalok is csípõek voltak. Az Északi-khg. völgyeiben fagypont alá süllyedt a hõmérséklet 9-én. 10-én megosztott volt az idõ, az ország déli felén többfelé fordult elõ esõ, de északon nem volt csapadék és a felhõzet hiánya miatt péntekig továbbra is erõsen lehûlt a levegõ a hajnali órákra. A hónap második hétvégéjén aztán jobbára felhõs, de kellemes hõmérsékletû idõnk volt, elszórt, de nem jelentõs csapadékkal, az éjszakai fagyok megszûntek északon.
15-én, hétfõn aztán egy újabb idõjárás-változás elõtt álltunk. Egy mediterrán ciklon elõterében több fokkal enyhébb levegõ érkezett dél felõl, majd a ciklon megérkeztével záporok, délnyugaton zivatarok is kialakultak, majd másnap reggeltõl dél felõl tartós csapadékhullás kezdõdött, mely fõleg a Dunántúlon okozott nagyobb mennyiségû esõt. Az ezt követõ idõszak ismét hozott egy több napos nyáriasan meleg idõt, fõleg az ország déli, délkeleti felében mérhettek 25 °C körüli maximumokat. Ez az átlagnál jóval enyhébb idõjárás köszönhetõ volt annak, hogy a még erõs napsütés és a megfelelõ átkeveredés meggátolta a tartósan párás ködös, ködfelhõs idõjárás beállását -mely a Kárpát-medencében könnyen megeshet a téli félévben- így a reggeli ködfoltok az ország nagy részén délelõtt feloszlottak. Azonban 20-án, szombaton az Alpokalján, ezen belül Sopron környékén nem volt elég erõs a szél ahhoz, hogy maradjon a jó idõ, így ott tartósan megmaradt az éjjel képzõdött köd, õk nem élvezhették a 20 - 27 °C-os kora õszies idõjárást, ami az ország többi részén még jellemzõ volt. A következõ napokban a ködös területek aránya egyre inkább csak terjeszkedett és folyamatos, lassú hõmérséklet-csökkenés volt megfigyelhetõ napról-napra. Csütörtök reggelre az ország nagy részét már köd, ködfelhõ (stratus) borította, ez alól csak a magasabb hegyeink, hegycsúcsaink képeztek kivételt. Ezeken a helyeken pazar látvány fogadta az oda látogatókat a felülrõl megtekinthetett párszáz méteren elhelyezkedõ rétegfelhõ látványa miatt. Csapadék ezen idõszak alatt csak szitálás fomájában fordult elõ. A hõmérsékletek ennek megfelelõen 8 és 13 °C között alakultak a MetNet adatbázsa alapján. 

Ködmezõ a Balaton felett Folyódról nézve (Sprinterx2 képe):


26-án, pénteken aztán gyökeres fordulat következett idõjárásunkban. Észak felõl hideg, sarkvidéki eredetû levegõ árasztotta el hazánkat szombattól kezdõdõen, így a mediterrán térségben erõs ciklonképzõdés indult meg. Péntek éjjel így egy mediterrán ciklon melegfrontjának hatására beborult az ég és a szombati nap elsõ feléig több helyen fordult elõ esõ, több helyen jelentõs mennyiségben, ami a nyugati és az északi országrészt illeti. Késõ délután elérte az északnyugati határainkat a ciklon hidegfrontja, amivel megkezdõdött a hideg levegõ beáramlása. A front útját este és éjszaka megerõsödõ, viharossá fokozódó északnyugati szél, hõmérsékletzuhanás, esõ, heves záporok, elszórtan pedig zivatarok jelezték. Az éjszakai órákban az ország legnyugatabbi részein az esõ fokozatosan fagyott esõbe, havas esõbe, majd havazásba vátott, a magasabb területeken reggelre pár cm-es hótakaró ki is kialakult. A vasárnapi napon folytatódott a csapadékos idõjárás, mint az elõzõ napon, úgy ezen a napon is országszerte jelentõs mennyiségû csapadékkal. Az éjszakai órákban nyugaton egyre inkább a hó volt a meghatározó csapadékforma. Majd a hétfõ reggeli, délelõtti órákban a Tiszántúl kivételével már többfelé figyelhettek meg havazást, sõt, elszórtan intenzíven havazott, így a gyenge pozitív felszíni hõmérséklet ellenére is megmaradó hóréteg tudott kialakulni. A Soproni-hegységben 10 - 15 cm, a Kékestetõn is 10 cm körüli, az Alpokalján, a Kisalföldön és a Dunántúli-középhegységben is 5 - 10 cm körüli vizes hóréteg alakult ki, máshol 1 - 3 cm hullott. Napközben a pozitív hõmérsékletek miatt természetesen azonnal olvadásnak indult a korán leesett hó. A hétfõi maximumok így is jóval az átlag alatt alakultak, 1 - 5 °C-ot mérhettünk. 

A korai havazás elsõ felvonása Sporon környékén a Brennergbánya-Hermes felé vezetõ úton, október 28-án, délelõtt (174ps képe): 


Kedd hajnalra anticiklon hatása alá kerültünk, felszakadozott a felhõzet, így reggelre a még felhõsebb keleti országrész kivételével a téli félévben elõször fordult elõ kiterjedtebb fagy az országban. Nappal is meglehetõsen hûvös, de már napos idõben lehetett részünk, ez folytatódott a hónap utolsó napján is, de napközben már magasabb hõmérsékletekkel. 31-én este dél felõl ismét megnövekedett a felhõzet, nyugaton pedig újra csapadékosra fordult az idõ, de ezúttal havazás már nem fordult elõ, hisz enyhébb léghullámok érkeztek felénk.

Októberi szélsõértékek (MetNet-adatbázis):

Legalacsonyabb hõmérséklet:                          -5,1 °C, Kõszeg, 30. (Hepi)
Legmagasabb hõmérséklet:                              29,7 °C, Békéscsaba (dobratti), Újkígyós (kruat) 1.
Legmagasabb havi középhõmérséklet:         13,5 °C, Gyomaendrõd (petko)
Legalacsonyabb havi középhõmérséklet:      9,5 °C, Miskolc (Póni)
Legnagyobb havi csapadékösszeg:                 107,9 mm, Pécs (pecsa)
Legkisebb havi csapadékösszeg:                     27,2 mm, Tornyospálca (Pinki-boy) 

Csapadék szempontjából elmondható, hogy országszerte mérséklõdött az elõzõ hónapokban tapasztalt szárazság, hisz dönõen átlag feletti mennyiségeket mértek. Csak az ország északkeleti tájain hullott kissé átlag alatti, vagy ahhoz közeli mennyiség, de ez is csak kis területi lefedettséggel volt jellemzõ.
A térképen az októberi hónapban lehullott csapadékösszegek láthatóak: 

A 2012-es október középhõmérséklete az ország legnagyobb részén a hónap végére átlagosra sikerült, +1 °C-os pozitív anomália csak az északkeleti határvidéken fordult elõ.


A cikket Nagy Bálint (bluli) írta

Vissza a hírek főoldalra