2024. május 01., szerda

Rendkívül változékony volt a tavasz utolsó hónapja

Szélsőségek - Publikálva: 2012-06-03 19:29 | Becsült olvasási idő: kb 5 perc.

A májusi hónap legelején folytatódott a megszokottnál jóval melegebb idõjárás, többfelé 30 °C feletti csúcsértékekkel és újabb rekordokkal. A folytatásban egy lassú mozgású hidegfrontot követõen több fokkal hûvösebb, szeles, nem egyszer csapadékos idõben volt részünk, ezt az idõszakot ismét felmelegedés követte, ám nem tartott sokáig, hiszen egy markáns hidegfront átvonultával tartósan hûvösnek mondható volt idõjárásunk. A hónap végéig szintén a változékonyság volt a jellemzõ, 18-án hidegrekord született, majd egy átmeneti nyugodtabb és melegebb idõszakot követõen többfelé hullott jelentõs mennyiségû csapadék      záporok, zivatarok formájában. A hónap legvége egészen kellemesnek bizonyult.
A hónap eseményei részletesebben

Május elején folytatódott az április végén kialakult szokatlanul meleg idõszak. Idõjárásunkat leszálló légmozgások alakították, és újabb melegrekordok dõltek meg. Elsején (hivatalos OMSZ állomásokon) Budapesten 32,9 °C-kal, másodikán pedig 33,3 °C-kal egyszerre két helyen dõlt meg a rekord, névszerint Bugacon és Törökszentmiklóson.
3-ától kezdõdõen változásnak indult idõjárásunk, egy lassan mozgó hidegfront végetvetett a tartós hõségnek, elõterében többfelé fordultak elõ záporok, zivatarok, néhol jelentõs mennyiségû csapadékkal.

                            Ezt a nagyszerû villámfotót Szpeti észlelõnk küldte be, a kép Jászboldogházán készült. Köszönjük! 

Ezt követõen nyugodtnak mondható idõ vette kezdetét, csapadék esõ, zápor, zivatar formájában csak néhol alakult ki. Az elõzõ napokhoz képest természetesen jóval hûvösebb volt a levegõ, többnyire 20 - 28 °C között alakultak a csúcsértékek. 7-én, hétfõn egy sekély-ciklon érte el hazánkat, többfelé hullott jelentõs mennyiségû csapadék az északnyugati területek kivételével. A délutáni órákra a délkeleti tájainkon kisütött a Nap, és a feltételek is adottak voltak zivatarok kialakulásához. Ezen a napon Orosháza térségében egy szupercella kialakulását követõen F0-s tornádó vagy egy ún. gustando pusztított, ám a jelenség pontos mivolta még tisztázatlan.

                                              Egy kép az orosházi esetleges tornádóról Meteoros jóvoltából

Az ezt követõ napok nyugodtsággal, fokozatos felmelegedéssel teltek, hajnalonta hûvös idõvel. Néhol ismét hõséggé fokozódott a meleg. 12-én, szombaton azonban pillanatok alatt megváltozott a helyzet egy markáns hidegfrontnak köszönhetõen, amely tartósabban hûvös idõt eredményezett. A fontátvonulást ugyan csak néhol kísérte konvektív csapadék, de legfõképpen a hirtelen viharossá fokozódó szél okozott nagyobb gondokat, valamint a hõmérséklet rövid idõ alatt 8 - 10 fokot esett vissza, másnap reggelre igen hideg lett. A front második szakasza az éjszakai órákban meghozta a jelentõsebb csapadékot is. 14-én folytatódott a hûvös idõ, délkelet felõl csapadék érkezett, jelentõs csapadék azonban már nem hullott.
Átmeneti csendesebb idõ után 16-án, szerdán országszerte csapadékos idõnk volt, az ország középsõ sávjának kivételével. Az északkeleti országrészben tartósan esõs volt az idõ egy hosszan elnyúló frontálzónának köszönhetõen, eközben a délutáni órákban a Duna-Tisza közén egy összeáramlási zónában záporok, zivatarok eredményeztek elszórtan jelentõsebb csapadékot. A rá következõ nap elsõ felében északkeleten még többfelé esett az esõ, másutt változóan felhõs, szeles idõ volt.
Péntek éjjelre aztán többfelé leállt a légmozgás és kiderült az ég, a levegõ is száraz volt, a magasban pedig a hõmérséklet negatív tartományba süllyedt, így a reggeli órákra a hõmérséklet nem egy helyen fagypont alá zuhant. A fagyosszentek hidegrekorddal "ajándékozott" meg minket, Pápán -1,9 °C-ot mértek az OMSZ állomásán.

Zirc településen is kemény fagyra ébredhettek májushoz képest, -2,1 °C-os minimumot mért Dombiati észlelõnk, a képet is neki köszönhetjük

A szombattól kezdõdõ idõszak a hónapnak megfelelõ idõjárással telt, a hõmérsékletek 23 - 30 °C között alakultak. A kellemes hõmérsékletû idõ bár folytatódott, a keddi naptól kezdõdõen az Alpok vonulatától északra örvénylõ nagykiterjedésû ciklon hatására hazánk fölé nedvesebb, labilisabb levegõ érkezett. Már a hajnali óráktól kezdõdõen a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén idõszakosan heves csapadékhullás kezdõdött, a délutáni órákban az ettõl kissé északabbra lévõ területeken intenzív zivatarok alakultak ki. Az észak-alföldi területeken, északnyugaton és a fõváros térségében nem hullott jelentõs mennyiségû csapadék, de Pécsett rendkívüli mennyiségû, 87 mm csapadékot mértek kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt. Másnap és 24-én is folytatódott a záporos, zivataros idõjárás, heves zivatarokról is érkezett jelentés, melyeket felhõszakadás, jégesõ és megerõsödõ szél kísért.

                                        Peremfelhõs zápor érkezése Fonyódra (a képet Sprinterx2-nek köszönhetjük)

Ezt követõen tõlünk északra egy anticiklon helyezkedett el, melynek peremén változó nedvességtartalmû, kellemes hõmérsékletû levegõ áramlott, melybõl elszórtan helyi záporok alakultak ki. Szombat estétõl követõen egy magassági hidegörvény húzódott fölénk, melynek hatására az idõnként megnövekvõ gomolyfelhõkbõl elszórtan, de fõleg 28-án többfelé fordult elõ zápor, zivatar.

Egy lenyûgözõ fotó, amit fool* linkelt be május 28-án. A képen egy rendkívül látványos arcus-felhõ látható, ez esetben hasonlított egy földet nem érõ forgószélhez, köszönjük!

30-án, szerdán fõként a Dunántúl nyugati felén alakult ki többfelé konvektív csapadék. A hónap utolsó napján, csütörtökön egy Skandinávia térségében elhelyezkedõ ciklon hidegfrontjának az elõterében nyárias idõnk volt, csapadék a Dunántúl nyugati, északi felén, illetve Budapest térségében fordult elõ zápor, zivatar formájában.

A hõmérséklet alakulása a májusi hónapban igencsak szélsõségesnek bizonyult. Az abszolút maximumokat többnyire a hónap elején mérték az ország nagy részén, 4-étõl kezdõdõen voltak rövid idõszakok, amikor átlag alá került a hõmérséklet, de többnyire ekörül mozgott. Összevetve az ország nagy részén gyenge (+1 - +2 °C-os) pozitív anomáliával végzett a május hõmérséklet szempontjából.
 
A csapadéktérképekre ránézve azonban jelentõsen eltér a helyzet. A hónap csapadékösszegének eloszlása rendkívül szeszélyesnek bizonyult, ha az ország délnyugati és északi részét vesszük figyelembe. A délnyugati tájainkon magasan túlszárnyalta az átlagos értékeket, hiszen voltak olyan helyek, ahol egy vagy néhány nap leforgása alatt egyhavi csapadékmennyiségek zúdultak le, de az ország északi felében nem ritkák az olyan tájak, ahol a havi átlagos összeg felét mérték, így ezeken a területeken folytatódik az aszály. A Duna-Tisza közén, a Dunántúl nyugati és középsõ részén, valamint elszórtan keleten átlagosak, illetve kissé az alattinak mondható a májusi hónap csapadékmérlege.



A hónap szélsõértékei a MetNet adatbázisa alapján: 

Legmagasabb havi középhõmérséklet: Budapest XI. ker., 19,2 °C (pkristof)
Legalacsonyabb havi középhõmérséklet: Mátraszentimre, 13,7 °C (soper)
Havi abszolút maximum-hõmérséklet: - 2-án - Debrecen, 34,5 °C (Bellone)
Havi abszolút minimum-hõmérséklet:  - 18-án - Vöröstó és Zirc, -2,1 °C (Mustár és Dombiati) 
Legnagyobb napi hõingás: - elsején - Borsodnádasd, 26,3 °C (Donát)
Havi legkisebb csapadékösszeg: Balassagyarmat, 12,1 mm (galervin93)
Havi legnagyobb csapadékösszeg: Bakonya, 176,7 mm (Tufa)

Májusban megjelent cikkek:
Békés-megyében tevékenykedõ szupercelláról 
Egy nem régen elkészült fejlesztésrõl, amely égképet generál az észlelésekbõl

A cikket Nagy Bálint (bluli) írta 

Vissza a hírek főoldalra