2024. május 01., szerda

Szupercellás zivatar Békés megyében

Viharvadászat - Publikálva: 2012-05-08 07:52 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Zivatarok az ország keleti felében /
Szupercella Békés megyében

I. Elõrejelzés


A hétvégén, több helyen kisebb-nagyobb csapadékok már voltak. Ennek oka a nyugati irányból érkezõ hidegfront, mely az országot átszelve kelet felé távozott.
A mai napon az ország keleti illetve délkeleti részében lehet számítani zivatarokra.
Nyugat-Európa, és majd lassan közép-Európa felé is beér egy hosszúhullámú teknõ, amely már napok óta nagyon lassan mozog.

 

 

 

A mai napon a labilitási index kicsit nagyobb értékekkel kecsegtet nekünk, mint tegnap. A zivatarok központi helyét külföldre teszi ennek ellenére nincs okunk szomorkodni, hiszen dél, délkeleti áramlás történik. Igaz több modellt megnézve arra következtethetünk, hogy éppen a határ mentén elhaladnak majd el mellettünk.

 

 

Nedvességben sem lesz hiány, ha a 0-3km-es indexet nézzük látható, hogy több helyen tetõzhet majd a páratartalom 100%-al.

 

 

A Thomson indexet nézve arra enged következtetni, hogy kisebb celláknak már lehet esélye, esetleg egy multicella is benézhet. Mellé tettem a szélnyírás képet is, azon pedig 8-12m/s szélnyírást lehet leolvasni a keleti országrészre tekintve, amely az elõbb említett multicellás zivataroknak kedvez.

 


Összefoglalva:

Zivatarokra az ország déli, délkeleti illetve keleti részén kell számítani. Heves zivatarok kialakulására kevés az esély, de elõfordulhatnak, alapozva az alacsony ML Cape-re illetve a gyengébb szélnyírásra.

 

II. Megfigyelés / Viharvadászat

 

Az elsõ lépések…


Délután 4 óra után nem sokkal a határba mentünk ki a barátnõmmel. Elõtte néztem meg a radart és gondoltam pár képet készíthetnénk a Románia területén zajló zivatarokról.
Érdekesség az volt, hogy egy csapadéktömb halad mellette, ami látható is radaron, így sokáig a cellát nem láttunk, de végül csak elõbukkant egy félóra várakozás után.

 

Ekkor már Duna-Tisza közén látható volt egy tömb, mely késõbb erõsödése-gyengülése után szupercellává erõsödött és Békés megyében jégesõt okozott. /De ne rohanjunk még ennyire elõre./

 

 

  


Felfigyelés a zivatarra…


Nagy jelentõséget még nem tulajdonítottam annak a csapadéknak, amely nyugati irányból tartott felénk. Elõször mikor még Szeged-Hódmezõvásárhely közelében járt kintrõl csak egy csapadéktömbnek tûnt, majd egy radar illetve villámtérkép megnézése után elég komolynak ígérkezett.



Ekkor már elég komoly erõben volt, közben pedig az elsõ panoráma kép is elkészült róla, amikor még jóval távolabb helyezkedett el.

 


Nyugat felé tekintünk…


Figyelmünk nyugat felé helyezõdött át. Ekkor már forgómozgást felvevõ rendszerrõl azt hittük elhalad tõlünk észak felé. Itt még nem tudtuk, hogy szupercellával van dolgunk, hiszen semmi komoly jellegzetessége nem volt.
Viszont ennek ellenére a radarkép már arról árulkodott, hogy ez igen is egy szupercella.

 

 

 

Érkezik a szupercella…


Nem sokkal késõbb látható volt a radaron, hogy még mindig erõsödik a rendszer, ekkor már az Országos Meteorológiai Szolgálat a citromsárga riasztást ki is adta a térségre.

Az alábbi képeken a szupercellás zivatarok egyik jellegzetessége, a beáramlási farok rész mutatkozik.

 

 

A képeken már mutatkoznak a szupercellára utaló jelek, köztünk az elõbb említett beáramlási farok, a fenti képen a leáramlási rész.
A radarképen pedig látható az elõbb említett erõsödés.

 

 

 

 

A felhõzetet figyeltük, hogy valahol tubát netán tornádó látunk meg, de végül csak egy kavargó részt láttunk, melyet meg is örökítettem, de végül nem lett belõle semmi.

 

Ide is ért…


Amikor elkezdett hullani a csapadék a rétrõl gyorsan távoztunk. Nem sokra rá pedig elkezdett szakadni az esõ és késõbb megjelentek benne a jégdarabok.

 

 

 

Zivatar elmúltával…


A zivatar elvonulta után lapátolni lehetett a jeget, ami esett. A gyors és nagy mennyiségû csapadék után a földek párologni kezdtek. Még órákkal késõbb is megmaradtak a jégdarabok.

 

 

 

Összefoglaló:


Reggel nem gondoltam volna, hogy ilyen heves zivatar lesz. Kisebb cellákra esetleg egy multicellára számítottam.
A zivatar érkezésével a kifutószél is ideért, amely élénk, viharos széllökéseket eredményezett. A villámtevékenység sokáig közepes volt, mikor viszont elkezdett hullani a csapadék utána szinte az egész zivatar alatt mindvégig morajlások, dörgések voltak hallhatóak. Gyorsan nagymennyiségû csapadék hullott, meglátásom szerint 10-20mm eshetett le közel fél óra alatt. A jégverés a félórás esõnek, az elsõ harmadában volt, 5 percnyi tartós jégesés. A jég átmérõje 2 cm alatt maradt.
A növényekben rengetek kár történt, gyümölcsösök, búza, kukorica melyek a kárt fõként elszenvedték.

 

Továbbá tegnap Orosházán tornádó voltés több tubát is sikerült a MetNet-es tagoknak lefényképezni.

 


Kép: Orosháza, "Meteoros"

További képek: Itt

 

Írta, képek: Balázs Tamás – Tomka -

Vissza a hírek főoldalra