2024. május 01., szerda

Szeszélyes április

Időjárás-változás - Publikálva: 2012-05-01 11:19 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

A száraz, egyhangú március után 2012. áprilisa már jóval változatosabb idõjárással telt, így méltán érdemli ki a szeszélyes jelzõt. A hónap elején még hûvös, idõnként fagyos napok is elõfordultak, sõt 1-jén és húsvétkor hó is hullott, míg április végén már belekóstolhattunk a nyárba. A hónapban fõként az ország délkeleti és északnyugati területén hullott jelentõsebb csapadék, így ott némileg mérséklõdött az aszály.

Idõjárási összefoglaló:

Április télies idõvel kezdõdött, ugyanis 1-jére virradóan egy hidegfront vonult át felettünk, mely mögött sarkvidéki eredetû levegõ árasztotta el az országot. Reggel a kevésbé szeles helyeken fagyott, napközben pedig az északi országrészben szórványosan hózáporok is elõfordultak. 2-án reggelre nyugalomba jutott felettünk a hideg levegõ, így az ország jelentõs észén fagypont alá süllyedt a hõmérséklet. A szélcsendes helyeken -3, -4 fok alatti minimumok is elõfordultak, melyek már károsították az éppen virágzásban lévõ gyümölcsfákat. Észlelõhálózatunkban Romhányban volt a leghidegebb, ahol -5,9 fokig hûlt le a levegõ.

Hózáporfelhõk Mezõtárkány környékén április 1-jén (felhõcske fényképe)


A következõ napokban éles váltás következett be idõjárásunkban, így rövid ízelítõt kaptunk a kora nyárból. 4-én még csak egy-két helyen érte el a csúcshõmérséklet a 25 fokot, de 5-én az ország déli, délkeleti felén már sokfelé meglett az elsõ nyári nap. A legmelegebb Püspökladányban volt, ahol 27,2 fokos maximumot mértek. Ezen a napon egy érkezõ hidegfront elõterében labilizálódott a levegõ, így a délután második felétõl az északnyugati és az északkeleti országrészben egyre többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. Egy-egy hevesebb zivatargócból rövid idõ alatt nagy mennyiségû csapadék hullott, így a napi csapadékösszeg egyes helyeken meghaladta a 20, sõt Gyõr környékén és a Börzsönyben a 30 mm-t is. 6-án a front lassan továbbhaladt kelet felé, mögötte a Dunántúlon pedig már jelentõsen visszaesett a hõmérséklet. Délután az ország középsõ és az északkeleti területein szórványosan ismét elõfordultak zivatarok is, többnyire heves kísérõjelenségek nélkül.

Szupercella Jászboldogháza közelében 6-án (szpeti fotója)


7-én egy újabb markáns hidegfront vonult át felettünk, mely sokfelé okozott esõt, záport, de a Dunántúl és a Duna-Tisza köze déli felén elszórtan zivatarok is elõfordultak. A front mögött ismét hideg levegõ árasztotta el hazánkat, így húsvét vasárnapra jelentõsen visszaesett a hõmérséklet, az ország körülbelül felén még a 10 fokot sem érte el a csúcsérték. Emellett napközben északnyugaton hózáporok is kialakultak, estefelé pedig a Szeged-Szolnok-Gödöllõ vonalban kialakult összeáramlási zóna mentén fordult elõ helyenként havas esõ, havazás. A hegyekben átmenetileg néhány cm-es hóréteg is kialakult. Húsvéthétfõn a szél ellenére éjszaka többfelé fagyott, másnap reggel pedig szinte az egész országban 0 fok alá süllyedt a hõmérséklet. A legalacsonyabb minimumot, -7,0 fokot ezúttal Zircrõl jelentették. A fagy miatt újból több helyen károsodtak a gyümölcsfák.

Havazás a Kékestetõn április 8-án (gyh fényképe)


A következõ 10 napban állandósult a változékony, hûvös idõ. Többször és több helyen elõfordult kisebb csapadék, és idõnként zivatarok is kialakultak, fõként a keleti országrészben. 20-a után azonban ismét a konvektív jelenségek kerültek elõtérbe, ugyanis valamelyest labilisabbá vált a levegõ.

Gomolyfelhõ pileus-szal április 20-án (Andurka tiszasasi észlelõnk fotója)

 

A legtöbb zivatar 22-én, majd 24-én fordult elõ. Elõbbi napon egy északnyugat felõl érkezõ hidegfront biztosította a megfelelõ emelõhatást, de a labilitás elmaradt a várakozásoktól, így a zivatarok is gyengébbek voltak. 24-én azonban délnyugat felõl egy gyorsan haladó hidegfront érte el az országot, mely elõtt nagyobb mértékû labilitás halmozódott fel. A megfelelõ szélnyírás miatt a front elõtt lokális szupercellák is kifejlõdtek, míg a front vonalában vonalas szerkezetû zivatarrendszer épült ki, mely látványos peremfelhõvel haladt végig az ország nagy részén.


Peremfelhõs zápor érkezése Dunaújvárosba 24-én (bluli fényképe)

 

A hónap végén újabb gyökeres fordulat zajlott le. Dél, délnyugat felõl ugyanis szaharai eredetû, meleg, száraz levegõ áramlott fölénk. Ennek hatására erõteljes felmelegedés következett be, és igazi nyári idõ köszöntött ránk. 27-én már több helyütt elõfordult nyári nap, 28-án északkeleten pedig már 30 fok fölé emelkedett a hõmérséklet, vagyis ott meglett az év elsõ hõségnapja is. A következõ napokban ez az ország többi részén is bekövetkezett, a magasabb hegyeinken kívül csak néhány helyen maradt mindhárom nap 30 fok alatt a maximum-hõmérséklet. A legmelegebb általában mindenütt 30-án volt, ekkor Heves településen 33,2 fokos csúcsértéket mértek.


Idõjárási statisztikák a MetNet adatbázisa alapján:

Legalacsonyabb hõmérséklet: -7,0 °C, Zirc, április 10. (Dombiati)
Legmagasabb hõmérséklet: 33,2 °C, Heves, április 30. (kuruczlaci)
Legmagasabb átlaghõmérséklet: 13,7 °C, Debrecen (Bellone)
Legalacsonyabb átlaghõmérséklet: 10,3 °C, Somoskõújfalu (Beszterce)
Legnagyobb napi hõingás: 24,9 °C, Romhány, április 28. (öccsi) és Szentmártonkáta, április 30. (talaci)
Legalacsonyabb havi csapadékösszeg: 15,0 mm, Kenderes (styx)
Legmagasabb havi csapadékösszeg: 54,1 mm, Gyõr (ajtó)
Legnagyobb napi csapadékösszeg: 36,5 mm, Sttõ, április 5. (Kraca)

Havi átlaghõmérséklet térkép:
Havi átlaghõmértéklet-eltérés térkép:
Havi abszolút minimum térkép:
Havi abszolút maximum térkép:
Havi csapadékösszeg térkép:
Havi csapadékösszeg-eltérés térkép:
Az áprilisi bükk-fennsíki töbörklíma adatok Kerekrobi által:

Link

Az összefoglalót írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra