2024. május 01., szerda

Rendkívül száraz, tartósan ködös, szürke november

Érdekességek - Publikálva: 2011-12-03 11:02 | Becsült olvasási idő: kb 5 perc.

Szent András havában tovább folytatódott a csapadékszegény idõjárás. Az alacsony napállásnak, a kissé hûvösebb idõjárásnak köszönhetõen azonban a szeptemberrel és októberrel ellentétben a november már zömében ködös, borongós, mégis változatos, helyenként már kora télies idõjárást hozott. Településeink légszennyezettsége egyes kritériumokban meghaladta az egészségre veszélyes határértéket. Ez alól átmeneti kivételt csak a magasabb hegyeink jelentettek, ahol az õsz a szebbik arcát mutatta.
Részletes leírás a hónap idõjárásáról:

Mindenszentek reggelén a hajnali köd feloszlása után zömében közepesen felhõs égbolt volt az ország felett, ez alól csupán a délnyugati határszél volt kivétel, ahol szinte egész nap megmaradt a köd, pára. Kora estére a temetõbe látogatók még kellemes idõben +4 - +8 °C közötti hõmérsékletek mellett emlékezhetek meg a szeretteikrõl. A következõ napok idõjárását aztán egyre többfelé a makacs köd, ködfelhõ, és a csökkenõ hõmérséklet jellemezte. November 9-én délután a Kelet-európai síkságon felhalmozódott, az évszakoz képest hideg, száraz levegõ elárasztotta a Kárpát-medencét. Csapadékot továbbra sem hozott, de nyomában a korábbi napok szürkeségét átmenetileg a kék égbolt, a napsütés, változó felhõzet váltotta fel. A szélben az amúgy sem meleg hõmérsékletet még hidegebbnek érezhettük. November 10-én estére gyengült, majd a következõ napokra leállt a légmozgás, aminek következtében gyorsan csökkenõ hõmérséklet jellemezte hazánk szinte egész területét. 12-én és 13–án reggel a derült égboltnak köszönhetõen igen erõs volt a kisugárzás. A hõmérséklet már nemcsak a fagyzugos területeken, védett völgyekben csökkent -5 – -10 °C közé, hanem az Alföldön, a délnyugati határunk mentén, valamint a Nyírség jelentõs részén mérhettünk hasonló értékeket.


November havi abszolút minimum-hõmérsékleti értékek

November havi abszolút maximum-hõmérsékleti értékek

A következõ néhány napban párásabbá, ködösebbé, majd ködfelhõssé vált a medencénk idõjárása a magasabb légrétegekben bekövetkezett melegedés hatására. 17-tõl az ország jelentõs részén újra a köd, majd a megemelkedett ködfelhõzet lett a meghatározó égkép. A légmozgás gyenge volt, sõt számos helyen szélcsendet jeleztek észlelõink, ami különösen kedvezett a légkörben a szennyezõ anyagok feldúsulásának. Emiatt több településünkön még a közlekedés korlátozására is sor került. Miskolcon és környékén ezen idõszakban száraz légköri homályt is észlelhetünk. A ködpárnás, felhõs, borult égbolt alól eleinte még az 500, majd a 700 méternél magasabb hegyeink jelentettek kivételt. Ezeken a helyeken még éjjel is csak 0 °C körüli értékeket mérhettünk minimum-hõmérsékletként, napközben pedig +5 °C körüli, kicsivel afeletti értékek is elõfordultak.  

A megülepedett hideg levegõrõl, kialakulásáról, annak fázisairól, folyamatáról egy igen szépen összeszedett képet kaphattunk e hónapban Derick észlelõnknek köszönhetõen.

http://www.metnet.hu/?m=forum&topic=meteorologiaitarsalgo&fromto=72252a72252

Az alacsonyabb, körülbelül az 500 méter alatti térszín idõjárását zömében a helyi mikroklíma-folyamatok befolyásolták. Ebben csak a hulló mikrocsapadék jelentett némi változatosságot. Szinte az egész ország területén megfigyelhetõ volt a mikrocsapadékok összes formája. A zúzmaraképzõdés, a ködszitálás és az ónos ködszitálás mellett  szemcsés havat, valamint jégtûhullást is jelentettek észlelõink. A nagyüzemeink, fûtõmûveink környékén 0,5 - 2 cm, de helyenként ennél vastagabb fehér lepel is képzõdött a „gyárkémény-effektusnak" köszönhetõen.

Gyárkémány-effektusból hullott vékony hóréteg. (Palui, Gyõr, november 17.):


A lehullott csapadék a mérõedényünk alján minimális, mindösszesen 0,1 - 0,5 millimétert jelentett.

A zúzmarás tájainkon vastag jégképzõdés, zúzmara-lerakódás volt megfigyelhetõ.

Zúzmarás táj, Hármashegy. (Zotmund, Mecsek, november 26.):


November 20-23. között az ország jelentõs részén 0 °C alatt maradt a hõmérséklet, téli napok sorozatát jegyezhettük fel. A legtöbb téli napot a hónapban furcsamódon a délnyugati állomásaink regisztrálták, Nagykanizsán 9 napon, Nagyatádon 8 napon keresztül nem emelkedett a hõmérséklet fagypont fölé.

23-án reggelre az átvonult hidegfront hatására kettõsség alakult ki az ország területén. Amíg keleten megszûnt a köd, kiderült az ég, addig a Dunától nyugatra fõleg a reggeli, délelõtti órákban ónos ködszitálás, gyenge ónos esõ nehezítette az útnak indulók dolgát. A 26–i hétvégén ismét sokan választották szabadidõ programként a kirándulást hegyeinkbe. A szikrázó napsütésben kellemes feltöltõdést adott a téli napsütés.

Az átmeneti enyhülést követõen a hónap utolsó napjai ismét a pára, köd, ködfelhõ jegyében, mérhetõ csapadék nélkül teltek.

A hónap különlegességét a csapadék hiánya adta. Területi átlagban 1 mm alatt maradt a mérhetõ csapadék mennyisége. Az oszág középsõ területén egyetlen szem csapadék sem hullott. Az igen száraz november nagyon ritkán fordul elõ hazákban, ezzel a minimális mennyiséggel az elmúlt 110 év novemberi minimumcsapadék-rekordja dõlt meg. Az alacsony vízszint a hazai nagyobb folyóink vizállásán is meglátszik.

November havi csapadékösszeg

Ha november hónapot 3 szóval kellene öszefoglalni, akkor azt 3 SZ betûs szóval tenném:
- száraz,
- szürke,
- szennyezett.

Közösségi események / a hónapban történt

Novemberben újabb évadot kezdett meg a Metnet-észlelõk jelentõs hányada nagysikerû elõrejelzési játékunkkal. A játékhoz bármelyik regisztrált észlelõnk csatlakozhat. A játékkal az elõrejelzõi képességünk jelentõs mértékben fejleszthetõ, hiszen nem csak egy „tippelde” és mázli, hanem a tudás bizony nagy mértékben befolyásolja az eredményeinket.

A tippeket itt tudjuk leadni: http://www.metnet.hu/?m=elorejelzesi-verseny

Eredményeinket pedig itt tekinthetjük meg: http://metnet.hu/?m=elorejelzesi-verseny⊂=results

November 5-én elhunyt Vissy Károly meteorolósunk. Egy cikkben emlékeztünk meg róla.
http://www.metnet.hu/?m=hirek&id=282

A már szinte hagyományosnak tekinthetõ cikkünk is frissítésre került, az ép aktuális, sajátos erdészeti megfigyeléseinkkel.
http://www.metnet.hu/?m=hirek&id=283

Egy hétvégét pedig a Börzsöny rejtekeiben tölthettek el a résztvevõk, a VI. Iploy Erdõ-Metnet Nyílt Nap keretében.
Képek: http://www.metnet.hu/?m=keptar&f=317
 

A 2011. novemberi hónap szélsõértékei Magyarországon a MetNet adatbázisa alapján:

Havi legalacsonyabb hõmérséklet: -10,0 °C, Balassagyarmat november 17. (galervin93)

Havi legmagasabb hõmérséklet: 21,1 °C, Gyõrszemere, november 5. (kertész)

Legmagasabb havi átlaghõmérséklet: 5,0 °C, Budapest XI. ker. (Pkristof)

Legalacsonyabb havi átlaghõmérséklet: 0,2 °C, Miskolc, Berekalja (Póni)

Legnagyobb napi hõingás: 21,0 °C, Zirc, november 23. (Dombiati)

Legalacsonyabb havi csapadékösszeg: 0,0 mm, az ország 80 %-án.

Legmagasabb havi csapadékösszeg: 6,6 mm, Olaszfalu (Zafír)

Legnagyobb napi csapadékösszeg: 4,4 mm, Olaszfalu, november 21. (Zafír)

2011. november Bükk-fennsík töbörklíma:

T átlag: -5,204°C. (4 adatból)

T átag: -3,74 °C. (2 adatból)
T min. átlag: -12,59 °C.
T max. átlag: 5,1 °C.
Absz. T min.: -18,6,°C. (24.; 29-én.)
Absz. T max.: +14,7 °C. (6.)
Absz. hõingás: 33,3 °C.
Legalacsonyabb napi átlag: -12,625 °C. (25)
Legmagasabb T átlag: +7,075 °C. (5.)
Napi átlagok hõingása: 17,733 °C.
Legalacsonyabb T max.: -3,3°C. (20.)
Legmagasabb T min.: -3,2°C. (5.)
Napi legkisebb hõingás: 1,9 °C. (19.)
Napi legnagyobb hõingás: 25,3°C. (6.)

Nyári nap: Nem volt.
Fagyos nap: 30 db.
Hideg nap: 28 db.
Zord nap: 21 db.
Téli nap: 5 db.
RHI: 16 nap
HRHI: 7 nap.

November hónapban minden nap fagyos nap volt a töbörben. Ez még nem is annyira meglepõ, mint az, hogy ebbõl 28 nap -5 °C alatt, és 21 nap -10 °C alatti értéken zárt. Kellõen száraz talajon minden összejön mondhatnánk, de -20 °C alatti hõmérséklet nem fordult elõ még itt sem.
A napi középhõmérséklet -4 °C alatti értéken zárt 16 napon, amibõl november 12-18. között egy 7 napos periódus erejéig egy HRHI-ra is futotta. Nem is olyan rossz ez így novemberben.

Az õszi hónapok átlaga: +2,08 °C lett.
2011. fagyos napjainak száma jelenleg 214 nap, ami már több, mint a tavalyi összes érték, és folyamatosan emelkedik.


Írta: Kerékgyártó "Kerekrobi" Róbert 

Vissza a hírek főoldalra