2024. május 01., szerda

Hamisítatlan õszi idõvel telt el az októberi hónap

Érdekességek - Publikálva: 2011-11-01 07:37 | Becsült olvasási idő: kb 7 perc.

A hónap elején folytatódott az anticiklonális jelleg hazánkban nyarat idézõ csúcshõmérsékletekkel, majd ezt követõen egy markáns hidegfront vetett véget a több hónapos nyárias idõjárásnak. 8-án hazánkban elõször zuhant fagypont alá a minimumhõmérséklet, a hónap közepén hidegrekordok dõltek meg. 20-án leesett az elsõ hó a Kékesen, majd a néhány napos csapadékos periódust követve nyugodt, csendes idõ határozta meg idõjárásunkat a hónap végéig.
Részletes leírás a hónap idõjárásáról:

Mint egész szeptemberben, úgy október elején is anticiklon határozta meg idõjárásunkat. A csípõsebb hajnalok után a délutáni órákra többfelé nyárias, 25 fok feletti hõmérsékleteket élvezhettünk sok-sok napsütéssel, azonban hajnalra már többfelé esett a hõmérséklet 10 fok alá. 8-án mérhettük az országban az elsõ fagyot, ami az iklódbördõcei hivatalos (OMSZ) állomáson következett be, ekkor az ott élõk -0,3 °C-ra ébredtek, 9-én is fogyott néhol az országban. Egy érdekesség, hogy az ismert fagyzugos településünkön, Zabarban mindezidáig nem csökket a hõmérséklet fagypont alá.
Átmeneti melegedés után a hónap közepén ismét hideg levegõ áramlott a Kárpát-medence térségébe, többfelé mérhettünk fagypont alatti minimumhõmérsékletket, nappal is csak 10-15 fok körüli maximumhõmérsékleteket. Ez idõszak alatt négy egymást követõ napon lett regisztrálva hidegrekord az OMSZ három hivatalos állomásán.
20-ától csapadékos idõjárás vette kezdetét, azonban ez elõtt fõleg az ország déli felén 20 fok köré emelkedett a hõmérséklet. Ez idõszak alatt hûvös, õszi idõ jellemezte hazánk idõjárását, kis napi hõingással. 5 nappal késõbb a csapadékos idõszak befejezõdésével a meglehetõsen csípõs hajnalok után 15 fok körüli maximumhõmérsékleteket mérhettünk.
Összességében a Tiszántúlon és a délnyugati országrészben enyhe negatív,  a Dunántúl északi részén enyhe (1-2 fokos) pozitív anomáliával, Budapest tág környezetében pedig átlagosnak mondható havi középhõmérsékletekkel zárt a 2011-es október.




A hónap elején fennálló anticiklon miatt csapadék szinte sehol sem hullott hazánkban. 7-étõl azonban fordult a kocka, beköszöntött az igazi õsz. Egy markáns hidegfront hatására többfelé fordult elõ esõ, zápor, néhol zivatar, azonban közel sem mindenhol okozott jelentõs csapadékot az idõjárás-változás. Míg a nyugati országrészben, délnyugaton és északon alig maradtak helyek jelentõs csapadék nélkül, addig Bács-Kiskun megye déli részén nem egy helyen egy csepp esõ sem esett. Ezt követõen pár napig még folytatódott elszórt jelleggel a kisebb-nagyobb csapadékhullás, néhol ismét jelentõs esõvel. 14-étõl 19-éig egy anticiklon keleti peremére került a Kárpát-medence térsége meglehetõsen száraz és hûvös idõt okozva.
20-ától azonban ismét nedves levegõ érkezett fölénk, egy mediterrán-ciklon és annak frontálzónája okozott többfelé rövid, de jelentõs csapadékhullást, legmagasabb hegyeinken pedig megjelent a szilárd csapadékforma a beáramló hideg levegõ hatására. Ekkor északnyugaton és délkeleten nem hullott jelentõs mennyiségû esõ, azonban fõleg az ország délnyugati és középsõ részén néhol 20 mm feletti napi csapadékösszegek születtek. 24-éig továbbra is nedves levegõ jellemezte hazánk idõjárását, a ciklon lelassulása és egy magassági hidegörvény okozott továbbra is kisebb-nagyobb csapadéktevékenységet. Összességében vannak helyek, ahol ismét a havi átlag alatt maradt a csapadék mennyisége, van, ahol viszont átlagon felül teljesítet az októberi hónap.



A hónap történései:


A hónap elsõ napjaiban folytatódott a nyárias idõjárás, reggelente néhol õszies sekély ködfoltokkal, napközben 25 fok körüli, vagy afeletti csúcshõmérsékletekkel.

Október elejei naplemente (A képet Vixának köszönhetjük):


7-én napközben viszont jelentõs fordulatott vett idõjárásunk jellege. Az addigi egyhangú, nyarat idézõ idõ igazi õszbe váltott át, egy markáns hidegfront jegyében jött meg a váltás. Délnyugat felõl többfelé fordult elõ esõ, zápor, nem egy helyen zivatar. Fõleg nyugaton, délnyugaton és északkeleten hullott jelentõsebb csapadék. 8-ára virradóra leállt a szél és ahol kiderült az ég, ott mélyre zuhant az aznapi minimumhõmérséklet. Meg is született az évszak elsõ negatív hõmérséklete, Iklódbördõcén regisztrálták az elsõ fagyot -0,3 °C-kal a hivatalos (OMSZ) mérõhelyen. A délutáni órákban elszórtan záporok pattantak ki, sõt a Balaton nyugati partjánál zivatarok is kialakultak, melyek délnyugat felé haladva erõsödtek, majd oszlottak fel. A másnap reggel sem telt el fagy nélkül, ekkor példaként Nagykanizsán -1,3, Kakucson pedik -1,4 °C-ot mértek. Ugyan ekkor meg kell említeni, hogy az ún. inverzió is meghatározó volt az esti és a reggeli órákra, ekkor a magasabb dombokon enyhébb reggelek voltak mindvégig jellemzõek, mint az alacsonyabban fekvõ területeken.
9-én reggel a II. töbörtalálkozó részvevõi a Bükkben szilárd csapadékra lettek figyelmesek, jégdara-hullás jegyében.

Zivatar érkezik gyönyörû peremfelhõzetével Kaposfõre szombat délután (Djrafy lélegzetelállító felvétele):


10-étõl kezdõdõen egy melegfront hatására fordult elõ elszórtan csapadékhullás, néhol ismét jelentõsebb mennyiségû esõvel. A hõmérséklet 11-én és 12-én többfelé elérte vagy meghaladta a 20 fokot egy közelgõ hidegfront elõtt, ez alól kivételt az oszrág északi fele jelentett.

Nagybetûs õsz a Börzsönyben (köszönet a képért Azorb16-nak):


12-én egy újabb hidegfront érte el hazánkat, elõtte azonban délen ismét 20 fok köré emelkedett a hõmérséklet, északon már jelentõsen lehûlt a levegõ. Esõt Gyõr - Szeged  vonal kb. 100 km-es sávjában okozott a légköri front, jelentõs csapadék
azonban csak Sopron térségében hullott.
Péntekre a nyugalomba jutó hideg levegõ hatására aznap reggel már -2; +7 fok közötti minimumhõmérsékletek születtek, északon volt a hidegebb. Nappal sem emelkedett sehol 15 fok fõlé a hõmérséklet, sõt voltak olyan helyek, ahol 10 fok alatt maradt a napi maximum. Szombat reggel többen mérhettek fagypont körüli vagy az alatti hõmérsékleteket elõször az õsz folyamán, -4 és +3 fok közé hûlt a levegõ. E napon regisztrálták az elsõ hidegrekordot.
Vasárnap térségünk egy anticiklon keleti peremére került, ahol észak - északkelet felõl kontinentális eredetû, újból hideg, de igen száraz levegõ zúdúlt a Kárpát-medence fölé északkeleti széllel párosítva. A hûvös idõ 18-áig volt a "vendégünk", a hatása is megvolt, egymás után újabb három országos hidegrekord dõlt meg.

Elõször a régi, majd az új hidegrekordok vannak feltûntetve településekkel és az idõpontokkal:
2007.10.15.: Zabar, -6,3 °C   -   2011.: -6,4 °C Zabar
2007.10.16.: Zabar, -6,0 °C   -   2011.: -6,8 °C Zabar
2006.10.17.: Zabar, -6,6 °C   -   2011.: -8,1 °C Vásárosnamény
2003.10.18.: Zabar, -7,6 °C   -   2011.: -8,7 °C Nyírlugos

Deres reggel Dunaújvárosban is (Bluli felvétele 17-én reggel):


19-én, szerdán egy északnyugat-európai ciklon elõoldalán a magasban már több fokkal enyhébb levegõ áramlott fölénk, ám a felszín közelében ebbõl még csak a nyugaton élõk tapasztalhattak némi melegedést. Pénteken egy mediterrán-ciklon és frontálzónája okozott többfelé rövid, de heves csapadékhullást. Többfelé hullott jelentõs mennyiségû esõ (néhol 20 mm feletti csapadékösszeggel) az északnyugati és a délkeleti országrész kivételével. Ezen a napon éjjel a ciklon hidegfrontja mögött több fokkal hûvösebb levegõ érkezett fölénk, a hóhatár pedig 1000 méter alá "kúszott" le, így a legmagasabb hegycsúcsainkon megjelentek a hópelyhek. A Mátrában és a Bükkben volt észlelhetõ a szilárd csapadék hullása, azonban csak a Kékestetõn maradt meg 1-2 centiméternyi hólepel. Másnap reggel olvadásnak indult a hazánkban elõször lehullott és egyben megmaradó hóréteg, hiszen csak a csapadékhullás idejére tudott a hõmérséklet 0 fok köré hûlni.
22-én, szombaton elszórtan ismét 0 °C alá csökkent a hajnali órákra a hõmérséklet, majd estére ismét egy gyenge csapadékzóna húzódott felénk. A vasárnapi idõjárás többfelé volt szürke, sokfelé ködös, csapadékos, ez alól csak az északkeleti országrész képezett kivételt, ahol néhány órás napsütés is elõfordult. A következõ két nap is okozott elszórtan kisebb-nagyobb csapadékhozamokat a ciklon lelassulása és egy magassági hidegörvény hatására.
25-étõl egy anticiklon felépülése vetett véget a csapadékos idõjárásnak és jobbára ez a magasnyomású légköri képzõdmény határozta meg hazánk idõjárását a hónap legvégéig. Jelentõls légmozgás hiányában a nedves levegõ megrekedt hazánk területén, így reggelente elszórtan képzõdött alacsony szintû felhõzet, sokfelé párássá vált a levegõ, néhol ködfoltok alakultak ki, melyek a késõ délelõtti órákra nagyjából mindenhol feloszlottak, de voltak olyan helyek, ahol már makacsul tartotta magát a köd vagy a megemelkedett ködfelhõzet, ott csak késõbb tisztult a levegõ. Ezt követõen kellemes idõ alakult ki a délutáni órákra 15 fok körüli csúcshõmérsékletekkel, azonban a hajnali órák igen csípõsnek ígérkeztek.

Hamisítatlan õszi reggel október utolsó napján (Sprinterx2 lenyûgözõ fotója):


Orionida meteorhullás 21-én éjjel (a nagyszerû képet Noli észlelõtársunknak köszönhetjük):


Idén is megrendezésre került immáron a II. töbörtalálkozó a Bükk-fennsíkon október 7-tõl 9-ig, ahol a résztvevõk testközelrõl is megismerhették a sajátos jelleggel bíró töbrök mikroklímáját. Képek az eseményrõl: http://metnet.hu/?m=keptar&f=315 


A 2011. októberi hónap szélsõértékei Magyarországon a MetNet adatbázisa alapján:

Havi legalacsonyabb hõmérséklet: -6,9 °C, Szentmártonka, október 18. (Talaci)

Havi legmagasabb hõmérséklet: 29,9 °C, Edelény, október 1. (Rencsis)

Legmagasabb havi átlaghõmérséklet: 12,4 °C, Budapest XI. ker. (Pkristof)

Legalacsonyabb havi átlaghõmérséklet: 8,6 °C, Borsodnádasd (Donát)

Legnagyobb napi hõingás: 23,3 °C, Edelény, október 1. (Rencsis)

Legalacsonyabb havi csapadékösszeg: 12,5 mm, Szarvas (Stativus)

Legmagasabb havi csapadékösszeg: 78,3 mm, Páka (Lacó)

Legnagyobb napi csapadékösszeg: 28,5 mm, Egyházasrádóc, október 7. (Zivipötty)


Kerekrobi által mért októberi hõmérsékleti adatok a különleges és sajátos mikroklímájú Bükk-fennsíki töbörbõl:
 

Havi középhõmérséklet: 1,97 °C

A minimumhõmérsékletek átlaga: -5,8 °C

A maximumhõmérsékletek átlaga: +12,3 °C

A hónap legalacsonyabb hõmérséklete: -16,5 °C (17.)

A hónap legmagasabb hõmérséklete: +23,4 °C (1.)

Napi legnagyobb hõingás: 29,9 °C (1.)

Nyári nap (25 fokot elérõ vagy meghaladó csúcshõmérséklet) nem volt.

Fagyos nap: 25 db.

Hideg nap: 16 db.

Zord nap: 7 db.

A Bükk-fennsíki töbörklímáról bõvebben: Link


Idén is megrendezésre került immáron a II. töbörtalálkozó a Bükk-fennsíkon október 7-tõl 9-ig, ahol a résztvevõk testközelrõl is megismerhették a sajátos jelleggel bíró töbrök mikroklímáját. Képek az eseményrõl: http://metnet.hu/?m=keptar&f=315 

Az összefoglalót készítette: Nagy Bálint (bluli)

Vissza a hírek főoldalra