2024. május 01., szerda

Zivatarokban gazdag június

Érdekességek - Publikálva: 2011-07-03 11:50 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Az elmúlt hónap a nyár minden kellékét felvonultatta, megérkezett az elsõ komolyabb hõhullám, alig volt olyan nap, mikor ne lett volna zivatar az országban, gyakoriak voltak a felhõszakadások, hidegfrontok követték egymást. Ezek mellett azonban helyett kapott új napi hidegrekord is.
Rövid összefoglaló:
A hónap elsõ dekádja mérsékelten meleg idõt hozott, általában 25-30 °C között alakultak a maximumok, délutánonként pedig szinte menetrendszerûen zivatarok alakultak ki, melyek elsõsorban az ország északi részén, a hegységek felett illetve azok közelében okoztak jelentõs mennyiségû csapadékot, de síkvidéken sem volt ritka a rövid idõ alatt lehulló jelentõs csapadék.
9-én aztán egy hullámzó frontrendszer érkezett hazánk fölé, hatására a Dunántúlon már délelõtt északnyugatira fordult a szél és visszaesett a hõmérséklet, délen és keleten azonban még ekkor is elõfordultak zivatarok.
Ez a front nagyjából 3 napig kissé hûvös, idõnként szeles idõt hozott, majd 12-én ismét sokfelé emelkedett 25 °C fölé a hõmérséklet, ezzel pedig ismét megérkeztek a jelentõs csapadékot produkáló zivatarok. 17-én és 18-án egy közelgõ markáns hidegfront elõtt átmenetileg szárazabb és igen meleg levegõ árasztotta el a Kárpát-medencét, hatására az ország keleti felén sokfelé emelkedett több fokkal 30 °C fölé a hõmérséklet, a Dunántúlon pedig ezen érték közelében, vagy 1-2 °C-al ez alatt maradtak a maximumok. A már említett front felhõs idõt okozott, helyenként zápor, zivatar is elõfordult és körülbelül 7-8 °C-al visszaesett a hõmérséklet. A lehûlés átmenetinek mutatkozott, ugyanis újabb front közelítette meg hazánkat, melynek elõoldalán szintén igen meleg levegõ érkezett fölénk; 22-én a hõmérséklet országszerte meghaladta a 30 °C-ot, de az Alföldön nem volt ritka a 34 °C-ot meghaladó maximum sem. Másnap a közelgõ frontrendszer hatására nyugaton már néhány fokkal csökkent a hõmérséklet, de keleten maradt a kánikula. Ezen front okozta a hónap talán leglátványosabb zivatarjait, este Ausztriában ún. szupercellák alakultak ki, melyek forgásukból adódóan az országra "rákanyarodva" heves eseményeket okoztak, nagyobb méretû jég és felhõszakadás is elõfordult. A következõ napokban tartósnak bizonyult a hûvösebb levegõ utánpótlása, mely nyugalomba jutva 26-án új napi hidegrekordott eredményezett, a Nógrád megyei Zabaron 3,4 °C-ig hûlt le a levegõ, a mérések kezdete óta ezen a napon még soha nem volt ilyen alacsony a hõmérséklet. A hónap végére pedig egy igazi idõjárási csemege jutott, egy nyugat felõl közelítõ hidegfront és egy Ukrajna felett örvénylõ magassági hidegörvény "találkozott" az ország felett, az esemény nagy területen okozott zivatarokat, felhõszakadásokról és jégesõkról szóltak a hírek.

Statisztika:

Bár tartósan meleg, kánikulai idõszak nem volt júniusban, a hónap középhõmérséklete mégis az átlagnál körülbelül 1,5 °C-al volt magasabb.



A havi középhõmérséklet az országban 19-22 °C között alakult, csupán az Északi-középhegység térségében volt valamivel alacsonyabb, a legmagasabb értékek pedig az Alföldön fordultak elõ.



A hónap legalacsonyabb hõmérsékleti értékei nagyjából 10 °C körül alakultak, a szélvédett délnyugati és északi megyékben voltak ennél néhány fokkal alacsonyabb minimumok is.



A frontok elõtt beáramló meleg levegõ országszerte 30 °C feletti maximumokat eredményezett, a Duna-Tisza közén pedig 35 °C közelébe emelkedett a hõmérséklet a hónap legmelegebb napján.



A csapadék területi elolszlása szeszélyesen alakult, ez a többnyire a zivatarokból hulló csapadéknak tudható be. A legnagyobb mennyiség nyugaton illetve északon hullott, fõként az orografikus emelõhatásnak köszönhetõen, a legkevesebb pedig a Balaton környékén illetve az ország délkeleti részén.



A csapadékeloszlás jól érzékelhetõen megmutatkozik az átlagos csapadéktól való eltérésben is.



Szélsõségek a Metnet adatbázisából:

Hõmérséklet:

Legalacsonyabb havi középhõmérséklet: 18,1 °C, Somoskõújfalu, Beszterce
Legmagasabb havi középhõméréklet: 22,6 °C, Siófok, Télember

Legalacsonyabb minimum hõmérséklet: 5 °C, Borsodnádasd, Donát, június 26.
Legmagasabb maximum hõmérséklet: 34,9 °C, Jánoshalma, Tomka1994, június 22.


Legnagyobb napi hõingás: 22,8 °C, Bogács, Vizi, június 22.

Csapadék:

Legkevesebb csapadékos nap: 7 nap, Szarvas, Pod
Legtöbb csapadékos nap: 22 nap, Ózd, Cackovich

A hónapban lehulott legkevesebb csapadék: 8,6 mm, Balatonlelle, Rebor
A hónapban lehulott legtöbb csapadék: 153 mm, Radostyán, Bsanyi

24 óra alatt lehulló legtöbb csapadék: 83,3 mm, Radostyán, Bsanyi


Bükk-fennsík 2011. június visszatekintése, Kerekrobi mérései alapján:
T átlag: +14,3 °C. (4 adatos)
T átlag: +13,07 °C. (2 adatos)
T min. átlag: +4,95 °C.
T max. átlag: +21,2 °C.
Absz. T min.: -2,6 °C. (21.)
Absz. T max.: 25,8 °C. (23.)
Absz. hõingás: 28,4 °C.
Legalacsonyabb napi átlag: 8,9 °C. (26.)
Legmagasabb napi átlag: 20,575 °C. (23.)
Napi átlagok hõingása: 14,3, °C.
Legalacsonyabb T max.: +15,9 °C. (10.;25.)
Legmagasabb T min.: 12 °C. (29.)
Napi legkisebb hõingás: 6,3 °C. (10.)
Napi legnagyobb hõingás: 26,5 °C. (9.)
Fagyos nap: 6db.
Nyári nap: 4db.
 
A hónapban megjelent írásaink:

Változatos, de csapadékszegény május, Oberleitungtól: Link

Teljes holdfogyatkozás június 15-én,
Astromantõl: Link

Mozgalmas frontátvonulás, Wetsomtól: Link

Vörös lidércek hazánk felett, GodaZolitól: Link


A hónapban történt események képekben:
Észlelõink jóvoltából a látványos zivatarok és egyéb érdekes események dokumentálásra kerültek, sok gyönyörû fotó készült, melyik közül az alábbiakban kiemelnék néhányat.

                                                                                      Djrafy villámfotója Kaposfõrõl

                                                                                 Zivatarpeti peremfelhõje Miskolcról


Június 23-án az országba besodródó szupercellák közül két nagyon látványos példányt is sikerült lefotózni.
Az egyik a Gyõr mellett elhaladó szupercella.

                                                                          L_Imre fotója Gyõr északi részérõl


A másik szupercellát Floo (Harcz Endre) és Agazdag (Gazdag Attila) vadászta le a Szlovén-Magyar határon, ez igen látványos struktúrával rendelkezett.

 

Végül, de nem utolsó sorban pedig Goda Zoltán úgynevezett Vörös lidérceket (Red Sprites) fotózott le, mely jelenség magasan a zivatarok felett alakul ki villámláskor.

Vissza a hírek főoldalra