2024. május 01., szerda

Teljes holdfogyatkozás június 15-én

Érdekességek - Publikálva: 2011-06-10 04:14 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Látványos teljes holdfogyatkozásban lesz részünk június 15-én az esti órákban, égi kísérõnk arcát a Föld árnyéka rejti majd el, színe fokozatosan egyre sötétebb vörössé válik. A fogyatkozás holdkelte után, alacsony holdállásnál következik be, így látványos képeket lehet majd készíteni róla!

Steve Barnes fotómontázsa egy 2003-ban volt teljes holdfogyatkozásról:

Idén június 15-én teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg. A Hold budapesti helyi idõ szerint 19:24:33 perckor lép be a félárnyékba (penumbrális fogyatkozás kezdete), viszont ekkor a Hold még a horizont alatt lesz, ugyanis csak 20:34-kor kel. 20:22:21-kor érinti a félárnyék keleti belsõ peremét.

Idén az az érdekes helyzet áll fenn, hogy a félárnyék pontosan olyan széles lesz, mint amekkora a Hold látszó átmérõje. Tehát, amikor 20:22:51-kor érinti a penumbra keleti, belsõ peremét, rögtön be is lép a teljes árnyékba. Amikor 20:34-kor felkel a Hold, nyugati pereme már szürkés, vöröses árnyalatban fog pompázni, ami a kelõ Hold esetében még érdekesebb látványt fog nyújtani!

21:22:11-re belemerül a teljes árnyékba (teljes fogyatkozás kezdete), ekkor érintve annak keleti, belsõ peremét. Ekkor a Hold 6° magasan lesz látható. 22:10 körül éri el a fogyatkozás a maximális fázisát, 11.5° magasan. 23:04:21-kor érinti a teljes árnyék nyugati, belsõ peremét: teljes fogyatkozás vége. 00:02:51-kor lép ki a teljes árnyékból, érinti a teljes árnyék nyugati, külsõ peremét.

00:02:31-kor, érinti a teljes árnyék nyugati külsõ peremét (részleges fogyatkozás vége). 01:02:21-kor lép ki a félárnyékból (penumbrális fogyatkozás vége). Tehát a teljes fogyatkozás, mintegy 1:42 percen át lesz figyelemmel kísérhetõ!

Igyekezzünk megnézni az utóbbi évek legnagyobb magnitúdójú (1.70) teljes holdfogyatkozását, ugyanis a következõ, hazánkból is megfigyelhetõ ilyen jelenségre legközelebb csak 2015.09.28-án kerül sor.

Az alábbi animáción látható a Hold útja az árnyékkúpban. Láthatjuk, hogy az árnyékba-merülés fázisaival, hogyan sötétedik a Hold és az égbolt. Az ábra közepén lévõ fekete korong jelzi a teljes árnyékot, az a körül lévõ kör pedig a félárnyék határát. A Hold mozgása mutatja az egyes kontaktusokat.


A következõ ábrán láthatjuk, hogy a Föld mely részeirõl látható a teljes fogyatkozás elejétõl a végéig.


Tehát táblázatban összefoglalva:

Penumbrális fogyatkozás kezdete: 19:24:33

Részleges fogyatkozás kezdete: 20:22:51

Holdkelte: 20:34

Teljes fogyatkozás kezdete: 21:22:11

Fogyatkozás közepe: 22:10

Teljes fogyatkozás vége: 23:02:51

Részleges fogyatkozás vége: 00:02:31

Penumbrális fogyatkozás vége: 01:02:21

A fogyatkozás megörökítése:


Az ilyen esemény megörökítése igen hálás téma lehet! Az eljárás igen egyszerû és különösebb technikát, illetve ügyességet nem igényel! Mivel a jelenség viszonylag lassú lefolyású, így több képet készíthetünk és ha elrontunk egyet van idõ és lehetõség a korrigálásra, újabb kép készítésére. Lehetõségeinkhez mérten készíthetünk képet analóg és digitális fényképezõgépekkel. Analóg gépeknél "hátrány", hogy az elkészült képet nem látjuk azonnal, így célszerû több képet készíteni más-más beállításokkal a biztonság kedvéért, de persze a gyakorlottabbaknak biztos könnyebben megy.

A digitális gépek nagyban megkönnyítik a dolgunkat, mert ott azonnal látjuk az eredményt és ha nem tetszik a kép töröljük és készítünk egy másikat. A képet elkészíthetjük egyszerûen alapobjektívvel, így a Hold mellett akár a tereptárgyak is látszanak szép kompozíciót alkotva. Azonban ha a fényváltozásokat, fázisokat is szeretnénk megörökíteni szükséges a teleobjektív használata. Eredményes és mutatós képeket készíthetünk már egy 135 mm-es teleobjektívvel, ám még szebb képeket készíthetünk 200 mm-es vagy nagyobb gyújtótávolságú objektívvel. Ez esetben távcsövünket is használhatjuk teleobjektívként. A fényképezõgép-beállításoknak a felsorolása igen nehéz feladat és a sok lehetõség miatt értelmetlen is lenne, illetve a fogyatkozási fázisok során más-más értékek beállítása szükséges. Ezért csak mellékelek egy egyszerû, amúgy szabadon letölthetõ szoftvert, melyet inkább csak útmutatóként javaslok!

http://www.optech.comlu.com/Egyeb/astrezip.zip

A fogyatkozás lehetõvé teszi, hogy a tájjal, környezettel együtt örökítsük meg, erre számos látványos példa látható az internetes galériákban. Az eseményrõl sorozatfelvétel is készülhet, amelyek egyes darabjait montázzsá illesztve érzékeltethetjük a Hold fény- és színváltozásait. Erre kiváló példa Fred Espenak montázsa 2000-bõl:


Mindenkinek kellemes észlelést kívánok!

Németh Tamás (Astroman)

Vissza a hírek főoldalra