2024. május 01., szerda

Száraz, de idõjárási érdekességekben gazdag április

Érdekességek - Publikálva: 2011-05-07 11:43 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Áprilisban országszerte kellemesen meleg, ugyanakkor fõként a középsõ országrészben és a Viharsarokban rendkívül száraz idõjárásban volt részünk. A havi csapadékösszeg szinte mindenütt az átlag alatt alakult, ez alól csak néhány nyugat-dunántúli település volt kivétel.

Idõjárási összefoglaló:

 

A hónap elején több hidegfront is átvonult az ország fölött. Ezek körül a legjelentõsebb az 1-jei illetve a 4-ei volt, melyek fõként az ország északi és nyugati területin okoztak jelentõsebb mennyiségû csapadékot. 1-jén északkeleten és északnyugaton több helyen elõfordult zivatar is, míg 4-én jellemzõen csak záporokkal vonult át a front. Utóbbi napon azonban a front elõtt meglehetõsen enyhe levegõ áramlott fölénk, így több, jellemzõen dunántúli megfigyelõ is kora nyári csúcshõmérsékleteket - 24, 25 fok - regisztrált. A következõ hidegfront 7-én este érkezett, de ez csak északkeleten okozott némi csapadékot. Elõtte napközben nyugat felõl ismét rendkívül meleg levegõ érkezett, melynek hatására az országban - idén elõször - több helyen fordult elõ nyári nap.

 

A legmagasabb hõmérsékleti értékeket a nyugati határ környékén mérték, ahol némi fõnös hatás is közrejátszott a melegedésben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Sopronban ezen a napon 28,1 °C-os maximumot regisztrált, ami csak kevéssel maradt el az aznapi melegrekordtól.

 

 

A front mögött a következõ napokban a nyugati országrész kivételével jelentõsen visszaesett a hõmérséklet, és sokfelé megerõsödött az északi, északnyugati szél. A szárazság és a szél hatására országszerte sokfelé tapasztaltak porviharokat, melyek idõnként még a közelekdést is annyira megnehezítették, hogy idõszakosan le kellett zárni egy-egy útszakaszt.

 

Porvihar a 6-os fõúton 10-én (bluli fényképe):

 

 

Szlovák porviharok a Dobogókõrõl filmezve (micibot felvétele): http://www.youtube.com/watch?v=BXZ-f1F3kng

 

10-e után átmenetileg lenyugodott a szél, de a 12-én érkezõ hidegfront újfent porviharokkal haladt át az országon. A front mentén délnyugaton és északkeleten zivatarok is elõfordultak, ezek azonban csak regionálisan és kis mértékben enyhítették a szárazságot. A hidegfront mögött 13-án és 14-én több fokkal hidegebb, de labilis levegõ helyezõdött az ország fölé, így a napi csúcshõmérséklet szinte országszerte 15 fok alá esett vissza, de a magasabban fekvõ helyeken még a 10 fokot sem érte el. Délután elszórtan alakultak ki az országban záporok, melyeket néhol jégdara is kísért. A hegyeinkben pedig hózáporokról is érkezett jelentés, a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg néhány cm-es hóréteg is kialakult.

 

Záporfelhõ Budapest felett a János-hegyrõl fotózva 13-án (Dzsibzon képe):

 

 

Intenzív hózápor a Kékestetõn 14-én (gyh fotója):

 

 

A szélcsendes északkeleti völgyekben ezekben a napokban mérték a hónap leghidegebb értékeit, több helyen elõfordult fagy:

 

 

Síkvidéken a szél gyengülését és a felhõzet csökkenését követõen 15-e után voltak a leghidegebb éjszakák, de itt csak elvétve hûlt le kevéssel 0 fok alá a levegõ. A 0 , 5 fok közötti minimumok mellé azonban 20, majd 25 fok fok körüli maximumok társultak, jelentõssé téve ezzel a napi hõingást. A derült, alacsony nedvességtartalmú, gyengén szeles idõ hazánkban újabb, ritkának mondható jelenségeket eredményezett, melyek a pörördögök, más néven porforgatagok voltak. A húsvét elõtti idõszakban több észlelõnknek is sikerült ilyen forgószeleket megfigyelni.

 

Jól fejlett porforgatag a gyomai vasútállomásnál (telapo felvétele):

 

Videó a jelenségrõl: http://www.youtube.com/watch?v=E4VCoRUAAUg

 

 

Az ország nagy részén ezekben a napokban mérték a legmagasabb hõmérsékleteket, jellemzõen 26, 28 fokot:

 

 

A hónap végén egy tõlünk északnyugatra elhaladó hidegcsepp, majd egy sekély ciklonális mezõ tette izgalmasabbá az idõjárást, jelentõsebb mennyiségû csapadék azonban ismét csak a nyugati, valamint az északi tájakon hullott. A hónap utolsó két napján az országban több helyen, de csak szórványos jelleggel észleltek záporokat, zivatarokat. Az intenzívebb zivatarokat az idõszakban helyenként jégesõ, valamint a lassú cellaáthelyezõdés miatt hirtelen lehulló nagy mennyiségû csapadék kísérte, mely kisebb-nagyobb károkat is okozott.

 

Szupercella a szlovákiai Szencen április 25-én (Metkisi fotója):

 

 

Zivatar csapadéksávja április 30-án Gyõrújbarátból fényképezve (peti80 képe):

 

 

A lassan mozgó konvergenciazónák megfelelõ labilitással és örvényességgel párosulva kedveztek a nem mezociklonális tubák, tornádók kialakulásához. A hónap talán legjelentõsebb eseményeként Resetár Gábor figyelt meg egy ilyen tornádót Érpatak térségében 30-án:

 

 

Emellett Vas megyébõl két észlelõnk, Zivipötty Egyházasrádócról (felsõ kép), valamint szélkerék21 Véprõl (alsó kép) is látott egy-egy tubát, igaz utóbbit már május 1-jén sikerült dokumentálni:

 

 

 

  Éghajlati statisztikák (a MetNet adatbázia alapján):

 

 Legalacsonyabb hõmérséklet: -2,6 °C, Borsodnádasd, április 11. (Donát)

 

Legmagasabb hõmérséklet: 28,7 °C, Söpte, április 7. (bareszsopte)

 

Legmagasabb átlaghõmérséklet: 15,0 °C, Budapest XI. kerület (pkristof)

 

Legalacsonyabb átlaghõmérséklet:10,0 °C, Mátraszentimre (soper)

 

Legnagyobb napi hõingás: 25,4 °C, Martonvásár, április 21. (Bambi)

 

Legalacsonyabb havi csapadékösszeg: 1,7 mm, Kunszentmiklós (B.Kimi)

 

Legmagasabb havi csapadékösszeg: 52,6 mm, Ják (Brighty)

 

Legnagyobb napi csapadékösszeg: 23,2 mm, Bécs, április 13. (Nyuli)

 

Átlaghõmérséklet térkép:

 

 

Havi csapadékösszeg térkép:

 

 

Áprilisi bükk-fennsíki töbörklíma adatok:

 

T átlag: +4,89 °C. (4 adatos)

 

T átlag: +4,482 °C. (2 adatos)

 

T min. átlag: -5,66 °C.

 

T max. átlag: +14,62 °C.

 

Absz. T min.: -12,5 °C. (12.)

 

Absz. T max.: 20,3 °C. (22.)

 

Absz. hõingás: 32,8 °C.

 

Legalacsonyabb napi átlag: -8,6 °C. (14.)

 

Legmagasabb napi átlag: 11,75 °C. (8.)

 

Napi átlagok hõingása: 20,38 °C.

 

Legalacsonyabb T max.: +6,8 °C. (14.)

 

Legmagasabb T min.: 4,8 °C. (8.)

 

Napi legkisebb hõingás: 8,1 °C. (13.)

 

Napi legnagyobb hõingás: 32,2 °C. (21.)

 

Fagyos nap: 24 db.

 

Hideg nap: 12 db.

 

Zord nap: 6 db.

 

Téli nap: 0 db.

 

Rövid összefoglaló Kerekrobi által: http://metnet.hu/?m=forum&topic=visszatekinto&fromto=19960a19960

 

A hónapban megjelent írásaink:

 

Ferri írt rövid összefoglalót az április 7-én egy napra beköszöntõ kora nyári idõrõl: http://metnet.hu/?m=hirek&id=253

 

Tordai János (tjanos88) a pörördögökrõl készített egy cikket a hónap közepén: http://metnet.hu/?m=hirek&id=255

 

Varga Ádám (JoeJack) a hónap végi (és részben már május elejei) eseményeket foglalta össze: http://metnet.hu/?m=hirek&id=256

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Az összefoglalót írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra