2024. május 01., szerda

Konvektív hétvége, felhõtölcsérekkel

Érdekességek - Publikálva: 2011-05-02 00:46 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Az elmúlt napok hazai idõjárását egy sekély ciklonális mezõ alakította. A légköri szintek közötti nagy hõmérsékleti gradiens, a napsütés hatására felhalmozódó energia, a kisebb-nagyobb összeáramlások, ill. vasárnap egy gyenge frontrendszer kényszerítõ hatása megfelelõ feltételeket kínált erõsebb feláramlások kialakulásához. Mivel ezekhez ezúttal kiadós nedvesség is párosult, többfelé képzõdtek záporok, zivatarok.

 

 

 

Záporcella felhõzete Baja környékén, Godazoli

 

 

500 hPa-os geopotenciál és hõmérséklet, tengerszinti légnyomás

 

Elégséges vertikális szélnyírás hiányában a zivatarok királynõje, szupercella nem tudott kialakulni. Ennek ellenére nem kevés izgalmas, olykor veszélyes, károkozó szituációt hozott a konvektív szezon elsõ - nagyobb területet érintõ - felvonása.

 

 

Cumulonimbus capillatus - Erdõbénye; Kerekrobi

 

Kezdésnek pénteken Kaposvárt találta telibe egy nagy csapadékot adó cella. A felhõszakadásszerû intenzitás miatt gyorsan telítõdtek a város vízelvezetõ létesítményei, aztán az alacsonyabban fekvõ területek „folyóvá” változtak. Az OMSZ helyi állomásán 26 mm-es napi csapadékösszeget regisztráltak, ez kb. félhavi mennyiségnek számít, ha az áprilisi sokéves átlagot vesszük figyelembe. Fetcroll nevû észlelõnk osztotta meg velünk ezt az öccse által készített videót, amin a kaposvári áldatlan állapotokat figyelhetjük:

 

 

Néhol kisebb jégesõ is elõfordult, pl. a Zala megyei Alsónemesapátin: http://zalaihirlap.hu/fokusz/20110429_jegeso_alsonemesapatiban

 

 

Villámtérkép, OMSZ

 

Szombaton a péntekihez hasonló nagyságrendben zajlott a konvekció és az ország nyugati részén helyenként ismét problémákat okozott a hirtelen lezúduló, olykor jéggel érkezõ, intenzív záporesõ: http://zalaihirlap.hu/cimlapon/20110430_jegeso_zalaban http://vasnepe.hu/cimlapon/20110501_sar_gersekarati_szabadidoparkban http://www.kisalfold.hu/idojaras/oriasi_jegeso_zudult_bagyogszovatra_es_dunaszentpalra_-_foto_video/2216834/

 

 

Markáns csapadéksáv Gyõrújbarátról, Peti80

 

 

Pápai jégesõ, Bakonyvár

 

Az összeáramlási zónák mentén vertikális tengelyû örvények alakulhatnak ki, melyek a konvergencia keltette feláramlásokkal párosulva felhõtölcséreket alakíthatnak ki. Általában kisebb-nagyobb tubák formájában jelenik meg a légköri örvény, ritkábban azonban a felszín közelében is realizálódik az erõs forgómozgás és tornádó keletkezik. Utóbbi forgószeleket nem-mezociklonális tornádóknak hívjuk, utalva arra, hogy képzõdésükben nem játszik szerepet a szupercellákban meglévõ rotáló feláramlási oszlop (mezociklon). Vagyis ezen képzõdmények a „hagyományos” egy- vagy multicellás zivataroknál, sõt akár már nagyobb gomolyoknál is elõfordulhatnak. További információkat a következõ dokumentumban olvashatnak az érdeklõdõk: http://www.szupercella.hu/inc/science/publications/szupercellahu_nem_mezociklonalis_tornadok.pdf

 

Szombaton a Vas megyei Egyházasrádóc közelében figyelt meg egy nagyon szép tubát Zivipötty nevû észlelõnk. A tölcsér a felhõalap-föld távolság nagyjából 40 %-ig nyúlt le.

 

 

 

A hétvége legnagyobb attrakciója minden bizonnyal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Érpatak településen történt. Resetár Gábor készítette az alábbi felvételeket, melyeken nagy valószínûség szerint egy nem-mezociklonális tornádót láthatunk!

 

 

 

Teljes bizonyossággal nem jelenthetõ ki a fentebbi megállapítás miszerint tornádót látunk, hiszen fejlett porördögök is képesek felvenni hasonlóan látványos formát, azt pedig nem látjuk, hogy a tölcsér kapcsolatban áll-e a felhõzettel. Ám a porördögök általában egészen más idõjárási szituációban, száraz, derült vagy gyengén felhõs idõben képzõdnek. A jelenség idején a radarképek alapján záporok, zivatarok tartózkodtak a területen, a képeken pedig látszik maga a konvektív felhõzet is. Tehát megismételve a fentebb leírtakat: valószínûleg egy nem-mezociklonális tornádót örökített meg a fotós szombaton. Elsõ ránézésre F0-s, esetleg F1-es kategóriába sorolható a forgószél, de ezt csak helyszíni terepszemle alapján lehetne pontosan eldönteni. Az egyik nyíregyházi tagunk, Maci megpróbál utánajárni az esetnek a következõ napokban.

 

Vasárnapra egy mediterrán ciklon felhõzete terítette be az ország nagy részét, szórványosan eleredt az esõ is, a konvektív események fõként ÉNy-ra és ÉK-re szorultak vissza. A Dunántúl nyugati részén egy konvergencia alakult ki az érkezõ front elõtt, ami napközben alig mozdult el helyérõl. A területen eleinte kevesebb volt a felhõ, így a napsütés hatására labilizálódott a légkör. Ezek együtt ismét megteremtették a vertikális tengelyû örvények keletkezésének alapfeltételeit, és végül is realizálódott a dolog: a Vas megyei Vépen kisméretû tubát fotózott helyi észlelõnk.

 

 

Összességében tehát elég látványosan kezdett be az eddig gyengélkedõ zivatarszezon és még nincs vége a konvektív napok sorozatának. Hétfõn csak helyenként számíthatunk záporra, zivatarra, kedden azonban egy markáns hidegfront vonul át felettünk, reményeink szerint izgalmas, de károktól mentes eseményekkel.

 

 

Villámok Délegyháza fölött, Vixa

 

 

Peremfelhõ Gyõrbõl, Flurries

 

Írta: Varga Ádám (JoeJack)

Vissza a hírek főoldalra