2024. május 03., péntek

"Felemás" szeptember

Érdekességek - Publikálva: 2016-10-15 10:45 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A "felemás" jelzõvel ellátott cím rászolgált erre a hónap idõjárásának alakulása miatt: a hónap elsõ felében a hamisítatlan nyárias idõ dominált, több napos hõséggel folytatódott az elsõ õszi hónapunk. Ezután (17-én) megjött az elsõ "löket", mely véget vetett a nyárnak, és elindultunk az õsz felé. Eleinte több helyen fordult elõ csapadék, majd csendes, kora õszies napok következtek kellemes hõmérsékletekkel, de 30 fokot elérõ maximumokat már nem mérhettünk. Igen csípõsen alakultak viszont a hajnalok, a mélyebben fekvõ északkeleti területeken már a talaj menti fagy is megjelent.

Nyáriasan kezdõdött az õsz elsõ hónapja, többfelé 30 fok körüli csúcshõmérsékletekkel, enyhe éjszakákkal. 

 

Sekély köd Egyházasrádócról, szeptember 2-áról (Zivipötty képe)

 

4-én, vasárnap este nyugat felõl egy hidegfront érte el hazánkat, mely egyre többfelé záporokat, zivatarokat okozott nyugat felõl. A változás igencsak átmenetinek bizonyult, mivel az ezt követõ napokra megnyugodott idõjárásunk, újra déliesre váltott az áramlás, ezzel ismét nyárias magasságokba szökött a hõmérséklet. Csütörtöktõl egy hétig több helyen 30 fok fölé emelkedett a hõmérõ higanyszála. Számottevõ csapadék nem fordult elõ eme idõszak alatt, csak elvétve alakult ki frissítõ helyi zápor, zivatar. A következõ hét végén azonban már kissé enyhült a nagy meleg.

 

Esti zivatarozás 17-én Budapest felett (bluli képe, XIII.ker.)

 

Hétvégére elromlott az idõ, többfelé fordult elõ esõ, zápor és zivatar. A középsõ országrészben hullott a legtöbb csapadék. 18-án, vasárnap már csak a déli megyékben esett az esõ. A hõmérséklet ekkorra az elõzõ napokhoz képest 5-10 fokkal esett vissza.

 

17-ei reggeli görgõfelhõ Zselickisfaludról (djrafy nagyszerû fotója)

 

A rákövetkezõ hét elejére ugyan nyugodt idõnek örvendezhettünk, de a nappali felmelegedés a napsütés hatására is gyenge volt, ekkor az országban egységesen már csak 20 fok körül szóródott a maximum-hõmérséklet. Az éjszakák is hûvössé váltak, megjelentek a 10 fok alatti minimum-hõsmérsékletek, 21-én (szerdán) hajnalban már csak 4-11 fokot mérhettünk. Ezt követõen hosszú ideig, egészen a hónap legvégéig anticiklonális hatások érvényesültek - eseménytelen, csapadékmentes, kora õszies, de napos idõ következett, igen csípõs, néhol ködös reggelekkel és kellemes, 20-23 fok körüli nappalokkal. Néhol azonban 25 fokig is felkúszott a hõmérséklet, ami nyári napot jelentett.

 

Kora õszi ködös reggel a tó felett Bõszénfáról (22-e, fetcroll fotója)

 

A havi középhõmérséklet mindenhol magasabbnak bizonyult az átlagosnál, de nem túl kirívóan. Ez köszönhetõ annak, hogy szeptember második felétõl hûvösebb idõjárásban volt részünk, ami valamelyest "visszahúzta" a meleg periódus végéig tartó több fokos pozitív anomáliát.

 

Térképünkön jól látszik, hogy mindenhol melegebb volt a hónap, ez leginkább az északnyugati megyékben volt érzékelhetõ.

 

A szeptember csapadékmérlege igen szélsõségesnek bizonyult a fõként konvektív jellegû, záporos, zivataros csapadék miatt. A keleti-északkeleti megyékben és elszórtan az ország középsõ sávjában több, míg máshol kevesebb, a Dunántúlon egyes helyeken csak feleannyi csapadék hullott a hónap leforgása alatt, mint az átlagos érték.

 

 

A cikket Nagy Bálint (bluli) írta

Vissza a hírek főoldalra