2024. április 19., péntek

Megérkezett az első hótakarós nap síkvidékre is

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-11-19 11:39 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A hazánktól délkeletre örvénylő ciklon hideg, nedves levegőt szállított hazánkba, így ma reggelre a Dunántúlon több helyen alakult ki lepel-3 cm vastagságú hótakaró. Kedden az ország már egy mediterrán ciklon előoldalán fog elhelyezkedni, így délies áramlással a magasban is több fokkal melegebb, de továbbra is nedvesebb levegő érkezik fölénk, így egyre többfelé eső lesz a fő meghatározó csapadékalak, viszont egészen nyugaton a csapadék nagy része hó formájában érkezik, így ott további havazásra kell készülnünk. Reggelig itt síkvidéken további nagyjából 5 centiméternyi hótakaró kialakulására van esély, de a Kőszegi- és a Soproni-hegységben akár 10 centiméternyi friss hó is eshet. Napközben a lehulló hó a pozitív hőmérséklet hatására mindenhol olvadni fog.  

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai állomásain mért hóvastag adatait láthatjuk. A mérések reggel 7 órási adatok, a 300 m alatti állomásokat nézve: Hagyárosböröndön 3 cm, Rábagyarmaton, Szalafőn, Óhídon és Felsőszölnökön egyaránt 2 cm hó fedi a tájat. Szombathelyen, Sopronban, Martfűn, Gasztonyban 1 centiméternyi vastagságú hótakaróról számoltak be a meteorológiai állomásokon. Azóta jelenleg is több helyen havazik az Alpokalján illetve az Északi-középhegység térségében, így ott 11 óráig további 1-2 centimétert gyarapodott a hótakaró.

 

Észlelőink helyzetjelentése: 

 

Szélkerék21 fénykép Vépről

 

Szintén Vép, ahol dolgozik a Hellmann-rendszerű csapadékmérő

 

A hűség városában, Sopronban is leesett az első hó. Balintaj fényképe.

 

Képválogatás a MetNet facebook-csoportjából

 

 Ráduly László helyzetjelentése: "A Kőszegi-hegység magasabb részein 3-5 cm friss hó borította a tájat reggel 8 órakor, ott jelenleg -3 fokot mutatnak a hőmérők.
Kőszegen lepel-2 cm a hóvastagság, a városban fagypont körüli hőmérséklet." 

 

Ráduly László fényképe a Kőszegi-hegységből

 

Baladincz Bendegúz, Zalaegerszeg

 

Középtávon folytatódik a télies időjárás?  

 

 

A mediterrán ciklonrendszer unortodox módon nyugat felé távozik a Kárpát-medencéből, így nem ennek "hátoldalára", azaz nyugati oldalára kerülünk, ami hideg levegőt szippantana be észak-északkelet felől, hanem az "előoldalán" maradunk huzamosabb ideig, így déli áramlással melegebb levegő érkezik fölénk. Az anticiklonális hatások erősödnek, gyenge szél, makacs ködfoltok, északkeleten zúzmarás köd is kialakulhat.

Szerdán már fokozatosan csökken a csapadékhajlam, egyre kisebb területen várható gyenge intenzitású eső, délután pedig akár a felhőzet is elvékonyodhat.

Csütörtökön az északkeleti országrészben már többórás napsütésre számíthatunk, ugyanakkor az ország délnyugati felén felhős idő lesz a jellemző, és kisebb csapadék is hullhat. A hőmérséklet szerdán és csütörtökön hajnalban -1 és +6 fok között, délután 4 és 10 fok között alakul.

Pénteken és szombaton párás, ködfoltos, változóan felhős idő van kilátásban, északkeleten fagypont alá hűlhet a levegő hajnalra, másutt kora reggel 0 és 5 fok közé csökken a hőmérséklet. Napközben ugyanakkor a napos területeken akár 10 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, miközben a felhős, ködös tájakon jóval kisebb hőingásra számíthatunk és kora délután is jócskán 5 fok alatt ragadhat a hőmérséklet.

Vasárnap valószínűleg újabb hullámban ismét jelentős csapadék érkezhet eső formájában és délkeleten már 13 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, miközben az éjszakai fagyok is megszűnnek.

 

Köszönjük észlelőink, csoporttagjaink beküldött képeit! 

 

Hóvastagság-adatok forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Cikket írta: Zsombok Imre (Imi1995)

 

Vissza a hírek főoldalra