2024. március 29., péntek

Szárazabb, de enyhébb folytatás

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-10-02 20:23 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A szeptemberi nyárutót 24-én egy markáns hidegfront követte, melynek hátoldalán fagyos, sarkvidéki léghullámok érték el a Kárpát-medencét. A front mögött nyugat felől egy anticiklon húzódott Közép-Európa fölé, ami a hideg légtömegekkel együttesen szeptember utolsó hetének időjárását naposabbá, ám az átlagosnál hűvösebbé tette. A kevés felhőnek és a gyenge légmozgásnak köszönhetően az ország számos pontján fagypont alá csökkent hajnalban a hőmérséklet. 

 

A front mögött megerősödő anticiklon a Kárpát-medencében, amely meghozta az idei ősz első légköri fagyait és az ország nagyobbik részén talajmenti fagyok is előfordultak.

 

 

 

 

Míg 21-én 3-5 fokkal volt melegebb (2. ábra), addig 26-án például 5-8 fokkal volt hűvösebb (3. ábra) a sokéves átlagnál.

 

 

 

 

27-e után a hajnalok kissé enyhültek és a nappalok is néhány fokkal melegebbet hoztak, valamint továbbra is a napsütésé volt a főszerep és reggelente helyenként pára-, illetve sekély ködfoltok képződtek. ("szélkerék21" képe Vépről)

 

 

 

 

Október 2-án (5. ábra) egy hidegfront tette kissé szelessé a napot, illetve 3-án (6. ábra) egy ciklonhoz kapcsolódó okklúziós frontrendszer éri el hazánkat, ám jelentős csapadékra továbbra sem számíthatunk. Ennek oka a már korábban említett "anticiklon uralom", mely csütörtöktől-szombatig ismét szárazabb, ám melegebb légtömegeket szállít hazánkba dél-délnyugat felől.

 

Vasárnap némi bizonytalanság mellett kicsivel nedvesebb léghullámok érhetik el a Kárpát-medencét, azonban jelen számítások szerint jelentős csapadék továbbra sem hullik medencénkben.

A folytatás, ahogy a fáklya diagram is szemlélteti (7. ábra), szárazabb, ám átlagos hőmérsékleteket ígér, tehát a légköri frontok messze elkerülik majd hazánkat. 

 

Forrás: Wetter3, Wetterzentrale, MetOffice

 

Cikket írta: Kiss Kevin (Kewin6) és Zsombok Imre (Imi1995)

 

Vissza a hírek főoldalra