Metnet hírek

Viharos idők

Időjárás-változás - Publikálva: 2017-02-28 11:06

A tél nagy részében jellemző anticiklon-uralom után február végére megmozdult a légkör Közép-Európa felett. Már a múlt héten is frontok sora követte egymást, időnként erős széllel, több-kevesebb csapadékkal és jelentősebb hőmérséklet-ingadozásokkal, ez pedig ezen a héten sem lesz másként.

Egy erős hidegfront nyitja majd a tavaszt, mely rögtön március 1-jére virradó éjszaka vonul át felettünk. A front előtt viharos idővel búcsúzik a február és a tél, hiszen többfelé megerősödik, különösen a Dunántúlon viharossá is fokozódik a délnyugati szél, jelezve a markáns front közeledtét. A széllel azonban fokozódik a melegadvekció is, így az ország legnagyobb részén 15 fok köré vagy fölé, sőt délen, délkeleten helyenként 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Éjszaka aztán a légnyomás helyett már az eső fog majd esni, sőt a front helyenként konvektív eseménnyel is járhat, mivel vonalában éles összeáramlás fejlődik ki, illetve több szinten is erős örvényességi advekció kíséri majd, kompenzálva a csekélynek ígérkező labilitást. Így a front mentén várhatóan egy vonalas, záporos jellegű csapadékrendszer fejlődik ki a Dunántúlon, melyet helyenként akár dörgés-villámlás is kísérhet majd.

A hidegfront éles csapadékzónája a Dunántúlon éjszaka (ZAMG ALARO modell)

 

A hidegfront vonalában érkező jelentős örvényesség 700 hPa-on

 

A front keleten már csendesebbnek ígérkezik, de ott is jelentősebb mennyiségű csapadék hullhat, akár csak a Dunántúlon. Mögötte nyugat felől szerdán (1-jén) napközben megkezdődik a felhőzet csökkenése, de a magasban beáramló hideg levegő fokozza majd a labilitást, így a napsütés hatására gomolyfelhők képződnek. Ezekből nyugaton elszórtan még kialakulhat zápor, akár jég- vagy hódara kíséretében, sőt egy-egy erősebb gócot zivatartevékenység is kísérhet.

A hidegfront mögött kis mértékben labilizálódó légkör a Nyugat-Dunántúlon szerda délután

 
A labilitás mellett nedvesség-konvergencia is segíthet majd a front mögötti záporok kialakulását nyugaton

 

Alig vonul el azonban a hidegfront, csütörtökön (2-án) már egy újabb, északra elhúzó gyors mozgású ciklon meleg- és hidegfrontja követi majd. Ezek azonban csak érintik hazánkat, így legfeljebb északon lehet kisebb eső, noha sokfelé lesz erősen felhős az ég. A délnyugati szél újfent megélénkül, de ezúttal elmaradnak a viharos lökések. Bár nem sokáig, hiszen a hét végén egy tőlünk nyugatra lévő ciklon közelít meg bennünket, melynek előoldalán ismét fokozódik a délies áramlás, többfelé élénk vagy erős, helyenként viharos széllel számolhatunk. Ez az áramlás azonban meleg levegőt hoz majd, így ismét 15 és 20 fok közé emelkedik majd a hőmérséklet.

Szombaton ismét több helyen erős, északnyugaton viharos szél várható


Vasárnap sok helyen meghaladja majd a csúcshőmérséklet a 15, 16 fokot

 

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

 

Vissza a hírek főoldalra