2024. április 26., péntek

Zivataros peremhullám

Érdekességek - Publikálva: 2019-03-06 19:59 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

2019. március 4-én éjszaka egy hidegfront vonult át hazánk felett, mely mögött a következő este egy peremhullám ért el bennünket északnyugat felől. Ehhez kapcsolódóan a magasban hideg levegő áramlott fölénk, mely labilizálta a légkört, kedvező feltételeket teremtve záporok, zivatarok kialakulásához.

A napsütés és a 14-15 fok köré melegedő levegő hatására már a délutáni órákra mérsékelten labilissá vált felettünk a légállapot, így délután is megjelentek tornyos gomolyok az égen, melyek főként a Dunántúl nyugati és északi részén okoztak elszórtan záporokat.

 

Kisebb záporok Budapesttől északra délután - Zivipötty fotója

 

A délután második felében már egyre nagyobb szerepet játszott a magassági hideg labilizáló hatása is, így Vas megyében szervezettebb, erősebb konvekció is ki tudott alakulni, melynek eredményeként Szombathelytől kelet-délkeletre rövid életű zivatar is előfordult. Szentgotthárdtól északra pedig az egyik záporgóc szupercellává fejlődött, mely épp az Időkép farkasfai webkamerája előtt vonult el (az animáció megtekinthető ide kattintva). A látványos mammákkal és csapadéksávokkal díszített záporos-zivataros csapadéktömböt többen is lencsevégre kapták.

 

 

Szélkerék21 fotói Vépről

 

 

Kcs77 fotói Szentgotthárdról - az első képen balra a háttérben látható a korábban említett szupercella is

 

Zivipötty édesapjának fotója Szombathelyről

 

A peremhullám záporos csapadékrendszere este 9-10 óra között érte el az ország északnyugati csücskét. Előtte Győr környékén már kialakultak izolált záporok, melyek később Budapest térségébe is eljutottak. A modellek alapján előzetesen várható volt, hogy a peremhullám mentén hazánkban erősebb konvekció is kialakul majd, előbb a Kisalföldet, majd a középső és az északkeleti, végül a keleti, délkeleti megyéket érintve. A kiterjedt záporos rendszerbe ágyazva több modell is számolt zivatarok lehetőségével, helyenként akár kisebb jég kíséretében, és mindezek végül be is következtek. 10 óra körül ugyanis Győrnél már egy zivatar alakult ki, mely kelet-délkelet felé indult meg, és a környezetében újabb cellák pattantak ki éjszaka. Így a Győr-Budapest vonal mentén több helyen is előfordult dörgés-villámlás, illetve helyenként még az Alföldön is volt villámtevékenység ennek a vonalnak a meghosszabbítása mentén. Az erősebb gócokat pedig néhol jégdara vagy kisebb jégeső is kísérte. Végül hajnalban elhagyta hazánkat a csapadékzóna, és mögötte gyorsan csökkent a felhőzet.

 

A Győrnél kialakuló első zivatargóc szupercellás jegyeket is mutatott a radaron az első órában, és Brenya székesfehérvári észlelőnk fotói alapján is előfordulhat, hogy valóban egy forgó zivatarcellává fejlődött a góc.

 

 

 

A zivataros estén mások is résen voltak, válogatás észlelőink fényképeiből:

 

 

Pappné Szebellédi Tünde és Papp Péter fotói Perkátáról

 

Fülöp Tamás fotója Tápiószecsőről

 

Zivipötty fotója Budapestről

Vissza a hírek főoldalra