2024. április 26., péntek

Újabb hőhullám érkezik

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-06-19 21:48 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A jövő héten újabb hőhullám érkezése várható Közép-Európába. A meteorológiai modellek gyakorlatilag egyöntetűen letették a voksukat az újabb jelentős hőhullám kialakulására, ami a jelenlegi számítások szerint a jövő hét végéig tarthat. Az amerikai futtatású GFS és az európai futtatású ECMWF modell 35, 38 fokot meghaladó csúcshőmérsékletekkel is számol. Vessünk pillantást a részletekre! 

A jövő héten kialakuló hőhullámért, ami Közép-Európa nagy részét várhatóan érinteni fogja, egy úgynevezett omega-blocking lesz a felelős. 

 

Omega-blocking Közép-Európa felett. A fekete vonalak jelzik, hogy milyen magasan van az 500 hPa nyomási mező szintje, a színezés pedig azt, hogy az a magasság mennyivel tér el az átlagtól. Ahol piros, ott magasabban, ahol kék, ott alacsonyabban van. 

 

Az átlagnál jóval melegebb levegő vasárnap indul meg Spanyolország délnyugati területeiről Közép-Európa felé. A fentebb látható magassági gerinc biztosítja a meleg levegő utánpótlását kontinensünk felé. 

 

A 850 hPa (~1500 m) nyomási mező hőmérsékleti eltérése az átlagtól. Láthatjuk, hogy például Franciaországban kedden a magasban körülbelül 12-14 fokkal lesz melegebb, mint amit az 1979-2010 közötti klimatológiai átlagban mértek.

 

A GFS modell maximum-hőmérséklet előrejelzése csütörtök délutánra. A legmelegebb csütörtökön várhatóan a Benelux-államokban, Németország nyugati felében, valamint Franciaország középső, keleti felében lesz. Ezeken a területeken a maximum-hőmérséklet több helyen eléri, valamint meghaladja a 35 fokot, sőt Franciaország délkeleti felében akár 40 fok is lehet. Ez azt jelenti, hogy nagy területen forró napot regisztrálhatnak a meteorológiai mérőállomások. 

 

A forró napok regisztrálása várhatóan pénteken Németország egyre nagyobb területén folytatódik. Itt pénteken sok helyen 35 fokot elérő vagy azt meghaladó maximumok is lehetnek. Egy-egy helyen feltűnt a 38 fokos maximum is, ami az igen masszív délies áramlásnak köszönhetően akár 40 fokos értéket is beállíthat. Ekkor Franciaországba nyugat felől már érkezhet a felfrissülés a beáramló hűvösebb óceáni eredetű légtömegeknek köszönhetően. 

 

Biztos feltettük már magunknak a kérdést, hogy Magyarországot eléri-e a hőhullám? Erre mi válaszolunk!

 

A jövő hét elején még kissé nedvesebb, labilisabb rétegződésű levegő tölti ki a Kárpát-medencét. Ezért hétfőn elsősorban a keleti, kedden a nyugati megyékben készülhetünk záporok, zivatarok megjelenésére. Szerdától egyre szárazabb léghullámok érnek el bennünket. A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés ígérkezik csapadék nélkül. A hőmérséklet átmeneti megtorpanását követően keddtől melegedés kezdődik. A hőmérséklet csúcsértéke egyre többfelé lépi át a 30 fokot, sőt csütörtökön az Alpokalján és északkeleten egy-egy helyen akár 35 fok is lehet, majd pénteken egy-két fokot gyengül a nappali felmelegedés mértéke. A légmozgás északias, északkeleties lesz és keddig több helyen kísérhetik élénk széllökések, majd a hét közepétől mérséklődik a légmozgás. 

 

 

Térképek forrása: Wetter3, Wxcharts, Pivotal weather

Vissza a hírek főoldalra