2024. április 26., péntek

ÚJABB CIKLON, ÚJABB CSAPADÉK!

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-10-14 13:48 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Csütörtök napközben egy újabb mediterrán ciklon csapadékrendszere éri el az országot délnyugat felől, így péntek éjfélig sokfelé ismét kiadós eső hullhat.

Az elmúlt napokban az ország szinte egész része kiadós öntözést kapott, nem egy helyen a 100 mm-t is elérte a 72 óra alatt lehulló csapadék mennyisége, de északon nem egy helyen ennél is több esett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat "168 órás csapadékösszeg" térképén is jól látható, hogy a legtöbb eső az ország középső és északi tájain, valamint az Alföld egyes részein hullott:

 

 

 

Holnap pedig, azaz csütörtökön délnyugatról egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, mely pénteken középpontjával már épp hazánk felett lesz (2. ábra). Ez a ciklon előreláthatólag szombatig hazánk felett vesztegel majd, így több alkalommal kell számítanunk esőre, záporra, sőt délkeleten helyenként még az ég is megdörrenhet péntekre virradó éjszaka (3. ábra). A legtöbb csapadékra péntek éjfélig jelen számítások szerint a Dunántúlon, valamint északon van kilátás (4. ábra), így az árvízhelyzet különösen az északi területeken tovább fokozódhat.

 

 

2. ábra: látható, hogy a GFS a mediterrán ciklon központját az Alföldön át viszi északkelet felé tovább

 

 

3. ábra: az előrejelző modellek is pedzegetik a zivatarok esélyét, mely lilás színnel tűnik fel a képen

 

 

4. ábra: az előrejelzett időszakban a sárgával jelzett területeken a 24 órás csapadékösszeg meghaladhatja a 20 mm-t is  

 

 

5. ábra: az északi folyókon, így például a Hernádon is komoly árhullám vonul majd le a rengeteg esőnek köszönhetően

 

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra