2024. április 26., péntek

Meleg és zivataros június

Érdekességek - Publikálva: 2019-07-04 10:51 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A nyár első hónapja az átlagosnál melegebb és zivataros időt hozott. Nézzük részletesen, milyen időnk is volt júniusban...

Június első napjai meglehetősen fülledt, záporos, zivataros időt hoztak. Egy tőlünk délre örvénylő hidegörvény eleinte főként délen és keleten okozott változékony időt, majd június 5-én egy záporokat, zivatarokat okozó lánc haladt végig hazánk nagy részén, és főleg a Dunántúl közepén okozott rövid idő alatt jelentős mennyiségű esőt.

 

 

 (Forrás: OMSZ)

 

(Forrás: OMSZ/MetNet)

 

Zivatar peremfelhője, Szilágyi Eszter fotója Siófokról

 

Június 6-án és 7-én még főként északon és keleten előfordultak zivatarok, majd június 8-tól megnyugodott a légkör hazánk felett.

Június második hetében megérkezett az idei év első kánikulája, egy Nyugat-Európa felett elhelyezkedő ciklon előoldalán több hullámban igen meleg levegő áramlott Közép-Európa, és ezen belül hazánk fölé is.

 

 

Ezen a héten több napon is megdőlt a budapesti maximum-hőmérséklet rekordja, de a hőhullám tetőzésének napján - június 15-én, szombaton - az országos rekord is megdőlt: Budakalászon 35,8 fokot mértek délután.

 

 

 

Június 16-án egy nem túl acélos hidegfront mérsékelte a kánikulai meleget, és bár a front nem volt valami erős, ennek ellenére többfelé okozott záport, zivatart. A zivatarok között több heves cella is előfordult, amik főként a Dunántúlon okoztak komolyabb károkat. Komlót például ezen a napon öntötte el a "jeges ár": Videó LINK

 

A Tolna megyei Zomba sem úszta meg károk nélkül a zivatarokat:

 

 

KisHosi fotója Zombáról

 

KisHosi fotója Zombáról

 

 A Dunántúl mellett Pest megyében (Tápiószelén) is okozott károkat a vihar:

 

 Gyarmati Ágnes fotója (IdőFórum)

 

 

Június 16. délutáni radarkép (forrás: OMSZ/MetNet)

 

Korábbi részletes cikkünk a a június 16-i eseményekről: Hullámzó frontrendszer vetett véget az idei első hőhullámnak

 

Június harmadik hetében a lassan mozgó zivatarok időszaka köszöntött be. Június 17-én főként délen és délnyugaton alakultak ki zivatarok.

 

Zivatarfelhő június 17-én Mohács közelében, Gászler Ferenc fotója

 

Június 18-án kevesebb helyen, 19-én viszont ismét többfelé előfordult zápor, zivatar. Mivel gyenge volt az áramlás, ezek a csapadékgócok lassan haladtak tovább, így rendkívül nagy csapadékhozamok alakultak ki, Fonyódon meg is dőlt a napi csapadékrekord. Főként a hegyvidéki területeken villámárvizek is előfordultak. Villámárvíz Nagyvisnyón

 

 

Fonyódon rövid idő alatt több, mint 100 mm eső hullott, de máshol is voltak rendkívüli hozamok (térkép: OMSZ)

 

Ezek után néhány nyugodtabb időjárású, meleg nyári nap következett, de érdemes megemlíteni, hogy június 21-én este egy ritka látványos égi jelenség jelent meg hazánk felett, úgynevezett világító felhők (NLC-k) tették színessé az alkonyati égboltot:

 

Dzsibzon fotója

 

A következő változás június 22-én, szombaton következett be, mikor is egy sekély ciklon hatására nyugat felől többfelé alakultak ki záporok, zivatarok.

 

 

Djrafy fotója Zselickisfaludról

 

Június negyedik hetére visszatért az igazi nyári kánikula. Kivételesen az Alpokat megkerülve, nyugatról érkezett hazánk fölé a nagyon meleg levegő:

 

Ennek a meleg időnek a csúcspontja június 27-én volt, de mégsem ez volt ezen a napon a legérdekesebb, hiszen a meleghullámnak véget vető hidegfront rendkívül heves zivatarokkal érkezett meg északkeletre és részben az Alpokaljára is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán 150 km/h-s széllökésekkel kísérve haladt át a zivatar. Videó LINK 

A zivatar látványos peremfelhővel érkezett:

 

 Szilvási Norbert fotója Nyírkarászról

 

Sérült háztető Nyírtasson

 

 

Kata Erika fotója (IdőFórum)

 

Jegek Nyíregyházán, Sz@bolcs fotója

 

A front után néhány kevésbé meleg nap következett, de a hónap végétől újabb felmelegedés kezdődött, ám ennek a csúcspontja már júliusra esett.

 

Válogatás a MetNet/IdőFórum képtárából:

 

 

Sakal Multi‎ (IdőFórum)

 

 

 sazomux (MetNet)

 

 

Gáti Anett (IdőFórum)

 

 

Sarkadi Norbert (MetNet)

 

Zivipötty (MetNet)

 

 

Góbi István, IdőFórum

Borítókép: Atis74

Vissza a hírek főoldalra