2024. április 26., péntek

Hőingásokban gazdag szeptember

Érdekességek - Publikálva: 2019-10-06 17:50 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Változékony, hol nyáriasan meleg, hol igazi hűvös őszi időt hozott az ősz első hónapja, nézzük részletesen milyen idő is volt a szeptemberben.

A hónap első napján még igazi kánikulai meleg volt hazánkban. A hőmérsékleti maximumok jellemzően 32 és 35 fok között alakultak és ez lett országosan a hónap legmelegebb napja is, hiszen másnap megérkezett az évszakváltó front.

 

 

Tehát szeptember első hetének első napján megérkezett az évszakváltó hidegfront. A front egy Nagy-Britanniától északra örvénylő ciklonhoz kapcsolódott és  ez vetett véget az igazi kánikulai nyári időnek erre az évre.

 

A front mentén zivatarok is kialakultak, igaz nagyon látványos események nem voltak. A következő napokban csendes, meleg őszi időnk volt, majd a hétvégére egy sekély ciklon hatására ismét változékonyra fordult hazánk időjárása.

 

A ciklon hatására több hullámban érték el hazánkat zivatarok 8-án és 9-én, és bizony helyenként heves zivatarok is kialakultak:

 

 

Külön kiemelendő a Szeged térségét elérő zivatar, amely 112 km/h-s széllökést okozott, és ezzel károk is keletkeztek a környéken.

 

 

(Forrás: OMSZ)

 

 

(Komlói lecsapó villám. Kovács Máté fotója.)

 

Szeptember második hete eseménytelen, késő nyári időt hozott. Szeptember harmadik hete viszont meghozta az idei ősz első komolyabb lehűlését. A hét első napjain még meleg idő volt, de aztán szerdán megérkezett az említett erős lehűlést hozó markáns hidegfront.


 

 

A front mögötti hideg levegő a hét második felére nyugalomba jutott, így megérkeztek az első fagyok hazánkba:

 

 

 

(Forrás: OMSZ)

 

 

 

(Deres kutasi táj, Szabolcs72 fotója)

 

A hideg elvonultával szeptember utolsó hetére beköszöntött az indián nyár, helyenként a 28 fokot is elérte a hőmérséklet, azonban nem volt zavartalan az időjárás, hiszen dél felől több hullámban érkezett nedves levegő. Az első csapadékmező szeptember 24-én érkezett, melyből délnyugaton helyenként a 30-40 mm-t is elérte a lehullott csapadék mennyisége. A következő csapadékhullám pedig szeptember 26-án érte el hazánkat, és ekkor délkeleten fordultak elő 30 mm körüli, feletti értékek.

 

 

(Forrás: OMSZ)

 

Válogatás a MetNet és Időfórum képtárából:

 

 

(Papp Péter, Időfórum)

 

 

(Kövesi Péter, Időfórum)

 

 

 

 

(Pintér István, Időfórum)

 

 

(Zivipötty, MetNet)

 

 

(Bálint20, MetNet)

 

 

 

(Nanovich*, MetNet)

 

Borítókép: KisHosi

 

Vissza a hírek főoldalra