2024. április 26., péntek

Évszakváltás a láthatáron

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-09-12 17:27 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Egyszer minden nyár véget ér és ez idén sem lesz másképpen, csak a szokottnál markánsabb lehet a váltás. Ebben a cikkünkben kitérünk a lehűlés lezajlásáról és mértékéről, nézzük a részleteket!

Európa és egyben hazánk időjárása is jelentős változás előtt áll. A következő napokban Atlanti-óceán felett egy anticiklon kezd el megerősödni, ezzel párhuzamosan Skandinávia felett pedig egy ciklon teszi ugyan ezt. Érdemes még megemlíteni az EX-Danielle-t a portugál partoknál, ami segíti az anticiklont a hideg elárasztáshoz megfelelő pozícióba "igazítani". Ezen három tényező hatására Nyugat-, Közép- és Kelet-Európát is sarkvidéki eredetű levegő áraszthatja el a hétvégén.

 

 

Időjárási helyzet péntek délután

 

Hazánk időjárása csütörtökön kezd el igazán átalakulni. A front előterében ezen a napon még meglehetősen meleg lesz az idő, helyenként a 30 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála, de záporok, néhol heves zivatarok jelzik már a front közeledtét. A hidegfront valamikor péntekre virradóra éri el hazánk északnyugati részét, viszont napközben lelassul hazánk fölött és hullámot is vet, ennek következtében keleten még akár a 25 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála, miközben nyugaton már 20 fok alatt maradhat a hőmérséklet.

 

 

Péntek délutáni becsült hőmérsékletek (OMSZ/ECMWF)

 

A front behullámzásának köszönhetően péntek délutántól kezdve egyre nagyobb területen ered meg az eső is, ami szombaton is folytatódhat, sőt még akár vasárnap is eshet, de itt még némi bizonytalanságot okoz egy esetleges mediterrán peremciklon kialakulásának lehetősége. Összességében az ország délnyugati, déli felén számíthatunk jelentősebb esőre, helyenként 30 mm-nél több csapadék is lehullhat.

 

 

Becsült csapadékösszeg vasárnap késő estig.

 

Visszatérve a hőmérsékletre, a sarkvidéki légtömeg java része szombaton napközben kezd el északnyugat felől becsorogni a Kárpát-medencébe, szombat délután az esős délnyugati területeken alig lesz több 10 foknál a csúcshőmérséklet.

 

A mostani számítások alapján a hideg levegő tartósan megvetheti a lábát a Európa középső része felett, ennek következtében a jövő héten hozzá kell szoknunk a 20 fok alatti délutáni hőmérsékletekhez és az 5 fok körüli minimum értékekhez is, sőt főként északon a mélyebben fekvő völgyekben már az első fagyok  is előfordulhatnak majd.

 

További részletek a következő napok időjárásól az "5 napos előrejelzésünkben" olvashatóak: LINK

 

 

A fenti fáklya diagramból látszik, hogy fokozatos, lassú melegedés a hónap vége felé várható, de a 30 fokok visszatérésre már csak minimális az esély.

 

Végezetül egy animáció a lehűlésről:

 

Vissza a hírek főoldalra