2024. április 27., szombat

Erős lehűlés március végén

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-03-20 21:05 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Időjárásunk a következő 1 hétben sem száll le a hullámvasútról. E hét végén ismét kellemes kirándulóidőben lehet részünk, jövő hétre viszont erős lehűlés körvonalazódik, akár rekord közeli éjszakai fagyokkal.

Az előttünk álló időszakban, magasnyomású környezetben eleinte egyre melegebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medence térségébe. Az anticiklonális hatás miatt nyugodt, többfelé túlnyomóan napos időre számíthatunk és ezúttal a légmozgás sem lesz túl erős. A hőmérséklet csúcsértéke napról napra emelkedik, szombaton még csak helyenkéntvasárnap már ismét nagyobb területen elérheti vagy meghaladhatja a 20 fokot.

 

 

Tengerszintre számított légnyomás és 850 hPa-os hőmérséklet, vasárnap délután (ECMWF)

 

 

2 m-es hőmérséklet vasárnap délután (GFS)

 

Hétfőre a Brit-szigetek térségében egy ún. blokkoló anticiklon alakul ki, melynek hatása, hogy elzárja az enyhe, óceáni áramlatok útját, viszont teret enged a sarkvidéki, hideg légtömegek délre jutásának. Az északi féltekén egy anticiklon központja körül az óramutató járásával megegyező, ciklonközpont körül viszont ezzel ellentétes irányú a levegő áramlása. Egy grönlandi eredetű ciklonnal karöltve a jövő hét elején várhatóan le is zajlik egy hidegleszakadás, melynek folyamatát az alábbi széltérkép önmagában is szépen reprezentálja. Látható, ahogyan a két képződmény közös áramlási rendszerében felerősödik a légmozgás, így tud nagy távolságokra eljutni a fagyos levegő jelentősebb felhígulás nélkül.

 

 

Szélirány és szélerősség 850 hPa-on kedd éjjel (GFS)

 

 

850 hPa-os hőmérséklet és geopotenciál kedd délután (GFS-ENS átlag)

 

Mivel nem ismert a légkör egészének aktuális állapota és a modellek sem tökéletesen írják le azt, így a nyers előrejelzésekbe kisebb-nagyobb hibák kerülnek. Ezek a hibák a kiinduló állapottól időben távolodva összeadódnak, emiatt romlik a prognózisok pontossága. A probléma csökkenthető valószínűségi előrejelzések készítésével. Ennek során több, egymástól kissé eltérő kezdeti állapotra futtatnak egy-egy előrejelzést, ezek együttesen megadják az időjárási helyzet bizonytalanságát. Az előrejelzési modellek szerint hazánkat is érinti a korábban felvázolt eseménysor. Ebből az időtávból azonban az egyes, operatív modellfuttatások között olyan nagy eltérések adódnak, hogy még érdemesebb valószínűségi előrejelzéseket figyelembe venni a lehűlés erősségének megállapításához.

 

 

GFS valószínűségi előrejelzés Budapestre (föntről lefelé: 850 hPa-os hőmérséklet, 500 hPa-os hőmérséklet, csapadék)

 

 

ECMWF valószínűségi előrejelzés Budapestre (850 hPa-os hőmérséklet)

 

Az ábrák alapján elmondható, hogy jelentős, mintegy 10-12 fokos lehűlés valószínű a jövő héten. Hétfőn az ország délkeleti felén még 20 fok körül alakul a maximum-hőmérséklet, azonban északnyugat felől már eléri az országot a hidegfront, feltámadó légmozgás kíséretében. Keddtől-csütörtökig előreláthatóan a nappali maximum-értékek is legfeljebb 10 fok körül szóródnak, emellett jelentékeny tényező lehet a szél is, ami tovább ronthatja a hőérzetet.

Sajnos a fokozódó csapadékhiányt minden bizonnyal nem ez a front fogja megszüntetni. Hétfőn szórványos záporok (kis eséllyel zivatarok) képződhetnek, jelen állás szerint délnyugaton hullhat számottevő eső. Keddtől további elszórt záporokra van kilátás, a magasabban fekvő helyeken hóval. Egy-egy modellkimenetben megjelent az országot érintő mediterrán ciklon vagy magassági hidegörvény lehetősége, de ennek egyelőre kicsi a valószínűsége.

 

 

 

10 napos összcsapadék (fönt ECMWF, lent GFS)

 

A lehűlés talán legizgalmasabb, egyben legnyugtalanítóbb és legbizonytalanabb része az éjszakai fagyok témaköre. Egyre több gyümölcsfa virága bontogatja szirmait, így ez a kérdés gazdasági szempontból sem elhanyagolható.

Az éjszakai kisugárzást több tényező befolyásolja. A legfontosabbak a légtömeg általános hőmérsékleti jellege, a felhőborítottság, a légmozgás és a nedvesség. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek a derült, szélcsendes éjszakákon mérhetők száraz légtömegben, amikor ráadásul a magasban is hideg van. Ilyenkor a sűrű, nehezebb hideg levegő a felszín közelében reked, kialakul a hőmérsékleti inverziónak nevezett jelenség, amikor a hőmérséklet a magassággal növekszik (egy bizonyos szintig). Így aztán nagyban befolyásolja a minimum-hőmérsékletet a domborzati helyzet, hiszen könnyen belátható, hogy a nehéz, hideg levegő nem a kiemelkedések tetején, hanem a mélyedésekben, völgyekben, medencékben ülepedik meg.

Az előrejelzési modellek egyik legnagyobb gyengéje az éjszakai inverzió, ezzel együtt a minimum-hőmérséklet kiszámítása. Alább erre láthatunk példát a múlt hétről. Szerda hajnalra a GFS modell előző napi futtatása -1, +2 fokot, míg az ECMWF modell 0, -3 fokot prognosztizált az ország keleti felére. Ehhez képest a jellemző minimum-hőmérséklet -3 és -7 fok között alakult, sőt, a fagyzugos helyeken még ennél is hidegebb volt.

 

 

Előrejelzett és megvalósult minimum-hőmérsékleti értékek összehasonlítása, 2019.03.13. (balra fönt GFS, jobbra fönt ECMWF, alul OMSZ mérőhálózat)

 

Ezek alapján mire számíthatnak a gazdálkodók a jövő heti lehűléstől? Egyelőre pontos előrejelzést nem lehet adni, erre érdemben hétfőtől van lehetőség. Így inkább csak egy legrosszabb forgatókönyvet vázolnánk fel, ami a kiterjedt fagyokhoz vezető feltételek szerencsétlen együttállása esetén valósulhat meg. Lent a GFS modell harmatpont előrejelzése látható a jövő hét közepére. Egy derült, szélcsendes éjszakán nagyjából ennyi, -4, -8 fok lenne a minimum-hőmérséklet az átlagos fekvésekbenfagyzugokban pedig akár -10 fok környéke sem zárható ki ebben az időjárási helyzetben, ami már rekord közeli érték március végén.

 

 

GFS harmatpont előrejelzés jövő hét csütörtök reggelre

 

szerda, csütörtök és péntek hajnal néz ki legveszélyesebbnek, ám a valószínűségi előrejelzések alapján a sokat szidott szél az ország jelentős részét megmentheti a komolyabb fagyoktól. A helyzet alakulásával kapcsolatban tájékozódhatnak előrejelzéseinkből, illetve fórumainkból.

 

Ábrák: OMSZKachelmannwetterWetterzentrale

Borítókép: Hérincs Dávid

Vissza a hírek főoldalra