2024. április 26., péntek

Erősödő anticiklon a Brit-szigeteken esetleges hidegleszakadásokkal

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-12-13 20:50 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Európa makroszinoptikai helyzete ezen a héten átalakul. A Brit-szigetek felé egy nagy kiterjedésű anticiklon helyeződik, amely idővel meggátolja a nyugat felől érkező enyhe, óceáni eredetű levegő érkezését Európába. A NAO-index jelenleg ugyan átmenetileg emelkedni kezd, viszont december utolsó két hetére várhatóan negatívba csökken, így egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy a 20-ával kezdődő héten a sarkvidékről akár több hullámban hideg levegő árassza el Európát. 

Áttekintés

 

A két fő globális időjárási modell (az európai ECMWF és az amerikai GFS) előrejelzései a kezdeti időszakban már teljesen megegyeznek a szinoptikus helyzet alakulását illetően.

 

Makroszinoptikai helyzetkép 15-én, szerdán

 

A jelenleg főleg Közép- és Dél-Olaszországot, valamint a Balkánt érintő ciklon gyorsan Albánia és Görögország felé mozdul el. Keddig kitart a csapadék a Balkánon, többnyire hó formájában. Ezután a hét második felében a ciklon részben újraszerveződik Törökország felett, köszönhetően a balti térségből pénteken érkező újabb hidegleszakadásnak.

 

Ehhez (az első) hidegleszakadáshoz az vezet, hogy a központjával most még központja az Egyesült-Királyság, Hollandia és Észak-Franciaország felett elhelyezkedő anticiklon fokozatosan erősödni fog, és eközben kissé észak, északnyugat felé mozdul el, terjeszkedik. Ennek következtében az atlanti ciklonpályák északabbra tolódnak, az Atlanti-óceán és Európa északi részén jelenleg még szinte teljesen zonális, nyugatias irányú magassági áramlás (jet stream) pedig egyre jobban behullámzik, és az anticiklontól keletre északi, északkeleti irányúra fordul. Emiatt Kelet-Európában gyors ütemben egy magassági teknő nyúlik le dél felé, melynek hátoldalán történik majd a hidegleszakadás, mely egészen a Földközi-tengerig jut.

 

A nyugati anticiklon a modellek alapján nagyon stabilnak ígérkezik, a következő egy hét során helyzetét alig-alig változtatja. Ebben közrejátszik az is, hogy a magassági áramlások módosulása miatt a tengelye a mostani nyugat-keleti irányúból észak-délibe fordul, így sokkal hatékonyabban blokkolhatja az atlanti ciklonokat. Ráadásul esélyes, hogy a 20-ai hét során az anticiklon tovább terjeszkedik észak felé, és erre utal a bevezetőben már említett negatív NAO-index is, mely esetében az Északi-tenger és Izland térségében magasnyomás uralkodik, míg az Azori-szigetek és Délnyugat-Európa területén a szokásosnál alacsonyabb légnyomás (ciklontevékenység) jellemző.

 

Az anticiklon kiterjedése szerdán még nyugat-keleti, pénteken már észak-déli lesz

 

 

 

A karácsonyi napok felé haladva döntő jelentőségű lesz ennek a magasnyomásnak a sorsa, ám már sokadik modellfutás óta úgy látszik, hogy tartósan fennmaradhat, ezzel pedig újabb és akár erősebb hidegbetörések érhetik el Európa keleti és középső részét.

 

Csapadék

 

Skócia felett a csapadék várhatóan csütörtökön megszűnik, amikor egyre inkább már az atlanti magasnyomás fejti ki hatását. A csapadékrendszerek Nyugat-Norvégia térségét érintik és ezeken a területeken kiadós havazásra számíthatunk. Az újabb kimélyülő mediterrán ciklon hatására pedig Görögországban, Törökországban záporok, zivatarok törnek ki, míg a Balkán-félsziget középső és déli részén főként havazás lesz a jellemző csapadékalak. A legfrissebb modellszámítások alapján várhatóan a hét végén egy erős ciklon képződik Nyugat-Oroszország térségében, ami zord időjárási körülményeket idéz majd elő a környéken. A viszonylag alacsony központi nyomás arra enged következtetni, hogy a havazás mellett erős szélre, ezzel pedig igen komoly hófúvásokra is kell ott készülni.

 

6 órás csapadékösszeg és csapadékalak  (15-e) szerda estig

 

6 órás csapadékösszeg és csapadékalak (22-e) szerda estig

 

Hőmérséklet

 

A korábbi lehűlés után a hőmérséklet a következő napokban fokozatosan emelkedik Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában és Németországban, igaz, egyes területeken csak a magasban, mivel alul megrekedhet a hidegebb légtömeg, akár tartósabb ködmezőkkel. Az Alpokban szerdára körülbelül 3000 méteres magasságig tolódik fel a fagyhatár, de az alpesi völgyekben termikus inverzió következik be, ott a múlt hét és az elmúlt napok havazásainak köszönhetően a köd és az alacsony felhőzet miatt több napig is tartós fagy várható.

 

Jelenleg a Balkánon, Közép-Dél-Olaszországban, Görögországban és Nyugat-Törökországban, valamint Észak-Afrikában nagy területen átlag alatti a hőmérséklet, de elsősorban az inverzió miatt helyenként másutt is előfordul az átlagosnál hűvösebb idő.

 

 


Hét végére a keleti hidegleszakadás miatt a Délkelet-Európa egészén és Közép-Európa nagy részén 6-10 fokkal is az átlag alá süllyed a 850 hPa (~1500 m) nyomási szint hőmérséklete. Északnyugat-Európában viszont épp ellenkezőleg, nagy területen pozitív hőmérsékleti anomália várható, Dél-Skandináviában akár 14 fokkal is magasabb lehet az átlagnál.

 

Hóesélyek

 

Több európai országban és az Alpokban is egész héten kvázi esélytelen a havazás. Igaz, a hét elején Ausztriában az Alpok magasabb részein még lehet orografikus havazás, de utána itt sem számítunk hóesésre. Ugyanakkor meglehetősen nagy mennyiségű havat jeleznek előre a modellek a hét végén a Kárpátokban, valamint a Balkánon, Törökországban és Görögország hegyvidéki területeire. Erős havazás éri majd el Északnyugat-Norvégiát és Izlandot is az atlanti frontok északra való tolódása miatt. Ezeken a területeken a lehulló hó vastagsága vasárnapig néhol elérheti vagy meghaladhatja az 50 centimétert is. Nem utolsó sorban, ahogy fentebb említettük, Nyugat-Oroszországban hóvihar várható az előttünk álló hétvégén, bár ott még csak kisebb területen hullhat jelentős mennyiségű hó.

 

Hóvastagság-előrejelzés vasárnap éjfélig (GFS)

 

NAO-index

 

A NOAA klíma előrejelző központja által készített alábbi előrejelzés alapján a NAO-index 16-a után visszatér negatív értékekre, és tartósan abban a tartományban is maradhat. Ez a korábban említettek alapján azt sugallja, hogy a blokkoló brit/észak-atlanti anticiklon hosszabb ideig fennmaradhat, és a következő másfél-két hétben növekszik az újabb hidegleszakadások valószínűsége Európában.

 

December második felére az NAO index a mostani átmeneti emelkedését követően negatív fázisba fog kerülni

 

Térképek forrása: Meteociel, Tropicaltidbits, NOAA. 

Eredeti cikk: Severe Weather Europe

 

Vissza a hírek főoldalra