2024. március 28., csütörtök

A jövő hét elején ismét megnő a csapadékhajlam

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-08-01 14:21 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Mindezt egy nyugat felől lassan mozgó hullámzó frontálzóna és egy a déli ágán kialakuló mediterrán ciklon együttesen okozza majd.

Amíg Nyugat és Délnyugat Európában tombol a forróság addig nálunk kicsit szolidabb a hőmérséklet maximum alakulása, de így is megközelíti, sőt többfelé meghaladja a 30 fokot.

Térségünkben jelenleg anticiklon tartózkodik, melynek területét meleg és száraz levegő tölti ki. Ugyanakkor a kontinens északi tájai felett ciklonok haladnak sokfelé változékony és hűvös, csapadékos időjárást okozva. Az anticiklonális hatások a hét elején átmenetileg gyengülnek hazánk térsége felett.

 

Hétfőn napközben hazánk térségét nyugat felől egy hullámzó frontrendszer közelíti meg. Ám a nap nagy részében időjárásunkba még nem szól bele. Hatására dél-délkelet felől meleg és átmenetileg száraz levegő érkezik térségünkbe, melyet egyre nagyobb területen megélénkülő déli, délkeleti szél jelez majd.

 

 

 

A talajszinten nagy labilitás nem alakul ki a front előtt, viszont a magasabb légrétegek a frontálzóna közeledtével fokozatosan nedvesednek, labilizálódnak, így emelt konvekcióra számíthatunk inkább. Ezt egyébként a tőlünk délnyugatra kialakuló mediterrán ciklonnak is köszönhetjük. Hatására a késő délutáni óráktól a nyugati tájakon már záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

 

 

(A magas Thompson-index is elősegíti az emelt konvekciót)

 

Éjszaka az Észak-Olaszország felett egyre önállóbb mediterrán ciklon miatt lelassul, ezzel párhuzamosan kelet felé haladásával egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

 

Kedden napközben a front hazánk felett hullámzik, ennek ellenére átmenetileg kevesebb helyen számíthatunk záporra, zivatarra. A Dunántúlon már élénk olykor erős északnyugati széllel hűvös levegő áramlik a térségbe. Keleten még marad a meleg idő.

 

Még nagyon bizonytalan, de a mostani számítások szerint kedden este, a ciklon okklúziós frontja éri el térségünket, többfelé okozva (főként a délnyugati, déli és középső tájakon) tartós esőt, záporokat, beágyazott zivatarokat. Másutt szórványos záporok, zivatarok alakulhatnak ki, legkisebb eséllyel talán a nyugati, északnyugati tájakon. Többfelé hullhat jelentős mennyiségű eső, a déli tájak felé haladva egyre nagyobb mennyiségben. Fontos megjegyezni, hogy egy-egy zivatargócban lokálisan szintén lehullhat jelentősebb mennyiségű csapadék, megerősödő szél és egy-egy pontban jégeső kíséretében.

 

A középső országrész kivételével nagy területen marad élénk az északias szél és meglehetősen hűvös idő várható, mely alól talán a keleti-északkeleti országrész lesz kivétel.

 

A mostani számítások szerint a mediterrán ciklon mögött egy ún. hidegcsepp is leszakad majd szerdán, melynek pályája még jelentős bizonytalansággal terhelt, így azt sem tudni előre bizonyossággal, hogy beleszól-e majd hazánk időjárásába. Amennyiben beleszól, még a szerdai csapadék is jelentős lehet.

 

 

(A hidegcsepp pozíciója szerdán kb. az Adria felett.)

 

Összefoglalva: Csapadékos és fülledt hét kezdet előtt állunk és a mostani számítások szerint ismét az ország déli, délnyugati részén akár kiadósabb csapadékkal. A csapadék tér és időbeli eloszlása bizonytalan így kövessétek nyomon fórumunkat és facebook oldalunkat ahol mindig friss rövidtávú előrejelzést adunk ki.

 

 

Borítókép: szélkerék21

Vissza a hírek főoldalra