2024. május 01., szerda

A 2012-es konvektív szezon Nagyváradon (2. rész)

Viharvadászat - Publikálva: 2012-10-29 11:12 | Becsült olvasási idő: kb 6 perc.

Ahogy már a cikkem elsõ részének a végén is említettem, az idei zivatarszezon második fele igen ütõsre és látványosa sikeredett! Június végén egy igazi nagyvad akadt horogra, mégpedig a "zivatarok királya", egy szupercella. Ezután kissé felpörögtek az események, így júliusban majdnem minden hétre jutott valami esemény: sistergõs lecsapók, az elsõ hivatalos viharvadászat, majd a hónap végén, egy igen látványos esti villámshow! Ami viszont ezután következett, az minden viharvadász rémálma: anticiklon anticiklon hátán, kánikula és hihetetlenül száraz, eseménytelen idõszak! igy tehát igen csonka lett az idei szezon, korai befejezéssel. Szerencsére, a relatív kevés esemény ellenére, az idei volt az eddigi leglátványosabb zivataridény, amit sikerült végigkövetnem és megörökítenem:
28.06.2012 – Újabb 16 eseménytelen nap után, olyan látványban volt részem, amilyenben eddig még soha: megörökítettem életem elsõ SZUPERCELLAját! Ez a nap sem ígért túl sokat: a borongós idõ miatt alig volt labilitás, viszont a közelben hullámzó hideg- és melegfront jócskán megnövelte a szélnyírást. Az Északi Középhegység térségében kialakult magányos cella, Miskolcot elhagyva gyenge szupercellává fejlõdött, majd folytatva útját Debrecen felé gyengülni kezdett. Debrecent elhagyva újra erõre kapott és pont felém tartott. Sajnos sok volt a zavaró felhõzet, így sokáig nem lehetett sejteni, hogy mi lesz. Ekkor meghozva az idei talán legjobb döntésemet (viharvadászat ügyben), felmentem egy magas tömbházba, hogy ott várjam és figyeljem az érkezõ cellát. ÉNy felõl meg is érkeztek az egyre sötétebb felhõk, majd a homogén felhõmasszából hirtelen elkezdett kirajzolódni egy impozáns felhõstruktúra:

 

33. kép: kezd kibontakozni a szupercella struktúrája

 

Amikor közelebb ért és megpillantottam a falfelhõt, akkor egyértelmûve vált számomra, hogy szupercellával állok szembe. Az alacsony labilitás miatt feltehetõen marginális, vagy hibrid szupercella lehetett, de volt benne mezociklon és falfelhõ is. Elég sokáig élt a cella, több száz km-t is megtett, idõközben többször is regenerálódott, bár miután elhaladt Nagyvárad mellett, már feltehetõen egyszer sem érte el egy szupercella fejlettségi szintjét. Hely hiányában nem tudom bemutatni az összes radarkockát, ezért csak azt az egyet mutatom be, amikor elhaladva Nagyvárad melett, sikerült lencsevégre kapnom:

 

34. kép: a Nagyvárad mellett elhaladó szupercella radarképe a román radaron (forrás: INMH)

 

Mint idén a zivatarok kb. 95%-a, természetesen a „zivatarok királya” is elkerült. Nem sokon múlott, mert mindössze alig 8-10 km-re vonult el tõlem ÉK-re. De most kivételesen nem bántam, mert talán így tudtam a legjobban megfigyelni és megörökíteni ezt a látványos eseményt. A szupercella masszív csapadéksávokat eregetett, majd amikor elhaladt mellettem, erõs, sõt már-már viharos széllökéseket produkált. A kifutószél ráadásul nagyon hideg, mondhatni jeges volt, ezért nem kizárt, hogy jég is volt a cellában. Rengeteg fotó és videó készült errõl a szupercelláról, tehát volt mibõl válogatni:

 

35. kép: az elnyújtott peremfelhõ mögött heves csapadék érkezett

 

36. kép: itt volt hozzám a legközelebb, szerintem kevesebb mint 10 km-re

 

37. kép: káprázatos színek és struktúrák jellemezték a szupercellát

 

38. kép: talán itt volt a leglátványosabb a struktúrája, de ekkor már kezdett gyengülni

 

39. kép: a méretes peremfelhõ szinte súrolja a domb tetejét

 

Mondanom sem kell, hogy ez a szupercella volt az idei év fénypontja! Lassan már 7 éve követem figyelemmel a konvektív idõjárási eseményeket (fõleg a zivatarokat), 5 éve pedig meg is örökítem õket, de eddig a napig egyetlen szupercellát sem láttam közelebbrõl. És ha az ember megérzi a „siker” ízét, akkor...


 JÚLIUS

 

 06.07.2012 – Ez a nap sem ígért sok eseményt, ugyanis nem tûnt elégségesnek a légköri nedvesség. Szerencsére valahonnan akadt annyi nedvesség, hogy a száraz légprofilban kialakuljon egy igen heves cella a város határában. Igen erõs konvekció zajlott ezen a napon. Az elsõ cellák még nem voltak életképesek -hamar szét is estek-, de pár perc alatt kialakult egy cella felettem, amelyik lassan eltávolodva, hirtelen a semmibõl, erõs lecsapókat produkált. Az elsõ lecsapó alig 1 km-re tõlem ért földet, hatalmas reccsenéssel. Az események nagyon gyorsan és hevesen alakultak, ezért feladva a jó megfigyelõ helyet, inkább biztonságos fedezékbe vonultam. Ekkor a csapadékfüggöny határán hatalmas lecsapó villámok szórták meg a város körüli dombokat:

 

40. kép: hatalmas lecsapók alig 5 km-re tõlem

 

A cella nem volt túl nagy, de szinte csak lecsapókat produkált. A még mindig száraz légprofil miatt, a villámtevékenység sokkal hevesebb volt, mint általában. Közben erõs, idõnként viharos széllökések kísérték a zivatart, ezért a dörgések hangja alig volt hallható.

 

 

41-42. kép: fehéren izzó lecsapók az esõfüggöny határán 

 

 09.07.2012 – Ezen a napon többnyire záporok és távolabbi zivatarcellák voltak:

 

43. kép: távolabbi zivatarfelhõ, a várostól ÉK-re

 

15.07.2012 – A június 10.-i eseményekhez hasonlóan, ezen a napon is igen kedvezõek voltak a feltételek heves viharok kialakulásához. Az ESTOFEX a legmagasabb -vagyis 3-as szintû- riasztást adott ki. Hogy növeljük az esélyeket, a romániai kollégákkal úgy döntöttünk, hogy végre megszervezzük az idei év (és az én eddigi) elsõ viharvadászatát! Sajnos a vadászat nem úgy alakult, ahogy szerettük volna és csak egy nem várt esemény (koccanás) miatt sikerült megcsípni egy erõsebb zivatart. A feltehetõen szupercellás zivatar végül elkerült minket, de pazar villámtevékenységgel vonult el mellettünk:

 

44-45. kép: a minket elkerülõ zivatarokból elkapott lecsapók

 

A zivatartevékenység órákon át tartott, de a hevesebb zivatarok mind elkerültek. Az igen erõs szélnyírásban azért Erdélyben kialakult néhány szupercella, de még véletlenül sem ott, ahol mi vártuk. A sors furcsa és keserû fintora az volt, hogy a viharvadászat elõtt két célterületet jelöltünk meg, ahol jónak láttuk az esélyeket. Természetesen rosszul döntöttünk, ugyanis ha a másik helyre megyünk, akkor 2-3 látványos zivatart is elkapunk! Ez van, ilyen az élet...

 

 25.07.2012 – Ezen a napon, az esti óráktól kezdõdõen, az idei szezon leglátványosabb villámparádéja kápráztatott el! Naplemente után, dél felõl egy kisebb kiterjedésû multicellás zivatarlánc érte el Nagyvárad térségét. A szép peremfelhõvel érkezõ rendszer számos lecsapó villámot produkált, elõször csak távolabb, majd egyre közelebb:

 

46-47. kép: lecsapó villámok a lassan közeledõ multicellás rendszerbõl

 

Rövid ideig erõteljes villámtevékenység volt, majd hirtelen abbamaradt a villámlás. A vihar jelentõsen legyengülve haladt át felettem, rövid záport adva, majd kicsit távolodva újra erõre kapott, de ekkor már inkább csak felhõvillámok voltak, de elég sûrün villogott. Ezután rövid szünet következett, majd dél felõl ismétlõdõ gyenge záporok-zivatarok érkeztek. Idõközben a radaron megjelent egy erõteljesebb zivatargóc, amelyik alig egy órán belül el is ért minket. Már a közelgõ rendszer sûrü villogásából sejteni lehetett, hogy látványos lesz. Végül éjfél körül ért ide vihar, így a késõi idõpont miatt, egyre inkább a felhõvillámok váltak dominánssá. Ennek ellenére igen heves volt a villámtevékenység. Idõnként voltak látványos lecsapók is:

 

48. kép: hármas lecsapó a heves villámtevékenységgel érkezõ zivatarból

 

A zivatar végül nem volt olyan heves, a sûrü villogásoktól eltekintve, semmilyen komolyabb esemény nem volt. A zivatartevékenység egyre gyengült, de azért idõnként volt 1-2 hatalmas lecsapó:

 

49-50. kép: a fokozatosan gyengülõ rendszer utolsó látványos „villanásai”

 

Már jócskán benne voltunk az éjszakában, amikor a „futószalag” déli végén újabb heves villámtevékenységgel érkezõ rendszer tûnt fel. Ezt volt a legaktívabb: kis területen rengeteg kisülést érzékeltek a villám-detektorok. Izgatottan és nagy reményekkel vártam a közelgõ rendszert, azonban hirtelen vége lett...a szezonnak!!! A rendszer szinte az egyik percrõl a másikra szétesett, percek alatt teljesen megszûnt a villámtevékenység. Akkor még nem sejtettem, hogy ezzel véget ér a 2012-es szezon is...

 

 

---------------------------------------------------------------------


Nagyon érdekes és különös módon, egészen október végéig aktív maradt a konvektív szezon, de valami elképesztõ balszerencse miatt, az összes létezõ esélybõl sem tudott kialakulni több zivatar itt nálunk. Gyenge próbálkozások voltak ugyan (távoli villogás, néhány halk morajlás), de fotózásra, de még említésre méltó konvektív esemény sem alakult ki. Ezért nagyon felemás érzelmeim vannak az idei szezonnal kapcsolatban: sok látványos és felejthetetlen esmény volt idén (pl. a szupercella), de a nagyon korán (július 26.) véget ért szeszon és a szinte folyamatos balszerencse megpecsételte az idei évet! Ezért a legnagyobb jóindulattal is csak 5/10-et tudok adni rá (látványos elemek 8/10, szerencsefaktor 4/10, lehetõség/esemény 3/10). Körülbelül 100 cella volt idén Nagyvárad 50 km-es körzetében, ebbõl elkerült/bedöglött kb. 80, súrolt kb. 10 és csak a maradék alig 10 talált telibe, vagy alkotott maradandót...

 

 Remélem, hogy a következõ szezon még látványosabb és jóval hosszabb lesz! Végül pedig -mintegy bónuszként- következzen néhány látványosabb kép az elmúlt évekbõl:

 

 08.04.2010

 

23.07.2011

 

31.03.2010

 

13.07.2010

 

14.05.2010

21.07.2010

 

25.08.2011

14.06.2010

16.07.2011

15.08.2010


 A cikket írta és a képeket készítette: Boros Zoltán (Oberleitung Nagyvárad, 2012 október 25.

 

Vissza a kategória főoldalra