2019. október 20., vasárnap

Időjárási visszatekintő

Adott napon: 
Keresés:
Hasznos linkek
>> OMSZ állomáshálózata (2013 év végi állapot)
#26226
Úgy egészében nézve tényleg nem olyan durva, mert a hónap második fele, főleg karácsony előtti héten délnyugati áramlásokat is hozott, megenyhült, de intentizásában mindenképp komoly hidegbetörés lehetett. nevet
#26225
-2,1 °C átlag Siófokon.
Nem rossz, nem rossz, de így sincs benn a decemberi top 10-ben.kacsint
#26224
Előkerítettem egy csikorgó Mikulást, micsoda hidegbetörés zajlott a hó elején 1925-ben, sorra dőltek a hideg rekordok, olyan  decemberi előjáték azóta sem volt, -20 fok alatti fagyok sorozatban, sőt egy-egy -25, kerekített -26 fok is befutott.  Link
#26223
Nálam épp fordítva. nevet

Azaz itt 2005 hozta meg a klasszikus fehér karácsonyt, december 22-től 27-ig, épp jókor időzítve stabil hótakaró és szép fagyos időjárás volt.
A képek: Link

Aztán 2007-ben felém csak a kemény, ám száraz hideg jött meg (december 22-től), a hó csak szilveszter reggel (2 cm) majd a szilveszter éjszakáján (további 6 cm) érkezett meg, a karácsony előtte szürke maradt (kemény hideg, nulla hó).
Az akkori évfordulós képek: Link

Tartós betegállományban vagyok, így lehet összekészítek egy anyagot az 1992-től íródó téli idősorom óta eltelt karácsonyok időjárásáról.
#26222
Igen, arra a karácsonyra emlékszem, unokatesóimmal szánkóztunk a karácsonyi ebéd után nevet Kár, hogy 12 éve volt már, jó lenne még egy fehér karácsony
#26221
Emlékszem, Kecskeméten is többször havazott, heves hózáporok is kialakultak, igazi télies periódus volt, 2007 novembere, de inkább decembere az egyik legszebb téli időszakot hozta, igazi fehér karácsony, fehér Szilveszter, Szilveszter éjszakáján intenzív, nagy pelyhes hóömlés, 2008. január 1-jén az újév napján az előzővel, ami karácsonykor hullott, durván 15-20 cm-es hótakaró borította a tájat. Igazi idill volt Szenteste a mérsékelt, de nagy pelyhes havazás.
Előtte 2005. december 20-21-én volt kiadósabb havazás, sokan azt hitték fehér lesz a karácsony, de elolvadt addigra, csak foltok maradtak. Ezt a 2005-ös esetet amúgy egy észak-európai peremciklon okozta. Azóta itt Kecskeméten nem fordult elő fehér karácsony, elsősorban 2007 óta. A 2000-es évek elején még előfordult, sőt komolyabb hidegbetörések is. 2001 szilveszteri hidegbetörésre még mindig tisztán emlékszem, akkor pont rokonomékkal Szilvesztereztünk bent Egerben és reggel még  előtte 30-án erős délkeleti szélben, borongós, őszies idő volt inkább, vastagodott a felhőzet, majd eleredt az eső. 31-én délután, este viharossá fokozódott az északkeleti szél, 70-80 km/h széllel rontott be a sarki hideg első hulláma, aminek még erősebb hulláma, január 2-án egy újabb markáns ciklon hátoldalán 80-100 helyenként 110 km/h körüli széllel rontott ránk, nagyon heves hózáporok alakultak ki, este 3 cm havat dobott le a városban az egyik, és egész nap tombolt a szél, reggel még nyugati, délnyugati szél fújt, majd napközben fordult be északnyugatira és hirtelen fokozódott viharossá, de akkor már a ház előtt, a patakpart mentén álló 7-8 emelet magas jegenyenyarak (hála a mai napig megvannak) hajladoztak mint a fűszál, kora délután 90 km/h körüli szélrohamok futottak ki, azt hittem kidönti őket a hózáporokkal járó ennél is erősebb szélroham, amikor 100 km/h felé is emelkedett egyes lökés üvöltő ereje.   Így nézett ki a 2002. január 2-es helyzet. Link
Majd írok én is ilyen részletes visszatekintést egy-egy ilyen napról, voltak izgalmas helyzetek, amik megülték az emlékeimet.
#26220
A "kirándulós" matekóra végül mégis elmaradt. Az atya aznap délelőtt közölte velünk, hogy nagyon lezuhant a légnyomás, bizonytalan az idő, ezért nem megyünk ki a Duna-partra. (Úgy látszik, a vén pap tartott barométert a szobájában, és azt figyelgette is.) A méréseket a bencés rendház kvadratúrájában (négyszögű, parkosított belső udvar) végeztük el.
A jelentő meteorológus azt mondta a déli hírekben, hogy a kelet-európai anticiklont kitöltő fagyos(!) levegő megérkezett a Kárpátokhoz. A hegyláncon ez a légtömeg nem tud majd átkelni, viszont délről megkerülve azt, az Al-Duna felől -azaz délkeletről- áramlik be a medencébe.
Link
Ez másnap (vasárnap) meg is történt. A hidegáramlásnak nyilván az aktív mediterrán ciklon adott dinamizmust. Hiába jelentkezik az október 17-i, 0 órára vonatkozó térképen jellegzetes kelet-balkáni leorrosodás, délre mutató magasnyomású nyúlvány. Ez a következő nap kissé visszahúzódott, nem lett akadálya annak, hogy a hidegáramlás felénk forduljon.
Link
Ezen a szép vasárnapi napon (okt. 17-e) egész nap sötét, borongós idő volt, és folyamatosan zuhogott az eső. Egy locsogó, csurom víz volt a város. Ehhez erős délkeleti szél, és csupán 8 fok társult. Emlékszem, az időjárás-jelentésben az szerepelt, hogy a délkeleti megyékben havaseső is lehet. Nem tudom, ez végül beigazolódott-e. Annyi bizonyos, hogy az eső megszűnte, a felhőzet felszakadozása után is maradt a hűvös, már-már hideg idő, ami éles ellentétben állt a hónap első felének "indián" nyarával. A változóan felhős, hűvös nappalokat többfelé már gyengén fagyos éjszakák követték. Külön érdekesség, hogy ez az éles "évszakváltás" délkeleti, keleti áramlással jött úgy, hogy végeredményben egy fikarcnyi északnyugati, északi légmozgás sem fordult elő akkor.
#26219
Érdekes "színdarabot" mutatott be az időjárás 1976 október közepén, melynek szintén az északkeleti-keleti, szárazföldi hideg volt a "főszereplője".
Mutatva egyben azt, hogy ilyenkor már teljesen téli jellemvonású lehet a makrocirkuláció, ezzel együtt a minket érintő időjárási történések.
Akkoriban a diákságot minden ősszel kihajtották őszi betakarítási munkára. Egy-két napot szőlőszürettel, almaszedéssel kellett töltenünk valamelyik TSZ (termelőszövetkezet, pontosabban MezőGazdasági Termelő Szövetkezet, MGTSZ) gyümölcsöskertjében, ahova természetesen el kellett utazni. A dunántúli és a pesti diákokat előszeretettel vitték az Alföldre, építőtábor ill. "gólyatábor" keretén belül. Ott és akkor, mint városi gyerek, rendkívül utáltam a "kis gulágot". A "megszépítő messzeség" miatt most már nosztalgiával gondolok vissza ezekre a kényszer szülte "országjárásokra". Gimnazistaként annyi szerencsém mégis volt, hogy csak a győrszentmártoni dombokig, Écs községig kellett kellett utazni (tehát a délutánokat már otthon lehetett tölteni). A győri bencés gimnáziumnak informálisan nyilván jó kapcsolatai voltak a Pannonhalma környéki községi tanácsokkal, téeszelnökökkel. Kommunizmus ide vagy oda. Szóval, az Écs környéki löszdombokon szedtük a szőlőt október 13-án szerdán és 14-én csütörtökön. Minden felügyelet nélkül. Később az elnök úgy nyilatkozott, tevékenységünk felért egy jégveréssel. De mit csodálkozott ezen?
Szép szőlőérlelő, mustillatú idő volt. Simogató napsütés, gyenge/mérsékelt dél-délnyugati szél, 22-23 fok maximum-hőmérséklet volt jellemző erre a két napra:
Link     Link      Link
Jól látszik, hogy az atlanti, nyugat-európai ciklonok előoldali melegáramlásában volt térségünk. Ugyanakkor a második térkép már mutatja, hogy a kontinens keleti részén valami érdekes történik. Kelet-skandináv középponttal az évszakhoz képest szokatlanul erős AC jelent meg, melynek keleti oldalán töméntelen fagyos levegő árasztotta el az orosz táblát.
Közben az atlanti ciklonrendszer peremciklonja is lefűződött a kontinens középső, majd délkeleti részébe. Így a Földközi-tenger keleti medencéje fölötti sekély alacsony nyomású mező hátoldalán északnyugatról valamivel hűvösebb, nedvesebb levegő érte el térségünket október 15-re, péntekre:
Link       Link
Ezen a napon Győrben egész napos borultság, ismétlődő, de csak gyenge eső, gyenge északnyugati szél jellemezte az időjárást. A délutáni hőmérséklet 12-13 fok volt emlékeim szerint. Ez a lehűlés azonban csak halvány előjátéka volt annak, ami nemsokára megérkezett. Méghozzá rendhagyó irányból délkeletről. Nem mintha az innen jövő lehűlés ritka lenne télen, viszont ezek a hidegáramlások nem szoktak dinamikusak lenni. Hát ez az volt.
16-án szombaton változóan felhős-napos idő köszöntött be, ésa légnyomás 1000 hPa közelébe süllyedt. Emlékszem, mennyire csodálkoztam ezen: hidegfront utáni légnyomás-süllyedés. Akkor még nem tudtam, mit tehet egy mediciklon...
Link
Az én hetvenes évekbeli gimnazista koromban még nem volt szabad szombat, szombatonként is rendes órarend szerint kellett iskolába járni.
Matekóra volt, és öreg paptanárunk (mennyire féltem tőle!) már előzőleg megígérte nekünk, hogy kint tartja majd ezt az órát terepen, a Mosoni-Duna partján. Akkor tanultuk a szögfüggvényeket, a szabadban teodolittal végzett mérés hagyományos "repertoárja" volt Hugó atyának.

 
#26218
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452822 - 2019-10-17 21:16:44)

Rá egy hónapra András napra meg  30 cm hó és csikorgó hideg, igazi hóviharos porhavas igazi tél.  Akkor tartottuk a keresztfiam keresztelőjét. Vasárnap volt.  Reggelre -3 fok 5cm hó és erős északi szél volt, délelőtt csak szálingózott  a hó , majd du 2 körül egy kis jégdarazápor után  átváltott havazásba és hétfő reggelig  nyomta  egyre  erősebb Ék széllel, folyamatosan  csökkent  a  hőmérséklet  reggelre 30 cm hó és -9 fok lett hófúvással. Teljesen  leállt a vonatközlekedés. Felejthetetlen élmény volt, ehhez hasonló csak  a  86-87 tél volt  azzal  a januári  11-12 országos havazással hókáosszal. 
#26217
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452812 - 2019-10-17 20:27:27)

Jogos az észrevételed. Utánakerestem én is. Igencsak téliesre sikeredtek 2006 november első napjai. hasonlóan az 1980-as évhez. De ezzel jórészt el is lőtte a puskaporát.
#26216
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452809 - 2019-10-17 19:36:46)

Pontosan, aztán a leglutribb tél következett, legalábbis azok számára, akik az igazi telet várták.
#26215
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452808 - 2019-10-17 19:32:25)

2006. nov. 2.

Több helyen hózáporok, helyenként megmaradó hó is, Miskolc környéke 2 cm, Békéscsaba 5-6 cm.

Másnap már zord Tmin is előfordult, 4-én meg Zabaron hidegrekord.
#26214
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452806 - 2019-10-17 18:16:02)

Igazi télies mindszentre vagy halottak napjára jó messzire kell elmenni. (mindszentek nov.1,  halottak napja nov.2)  1980 november eleje volt ilyen. 2-án nemcsak hideg volt, de többfelé fehérbe öltözött a táj, néhány cm átmenetileg megmaradó hó is esett. 1995 is majdnem ilyen volt, de akkor 3-án érkezett meg a téli időjárás és utána 2-3 nap múlva az emlékezetes , a közlekedést is megbénító  hófúvás a délkeleti országrészben. Más kifejezetten hideg, igazi télies mindszent ünnepre nem emlékezem. Valahogy a 2006 nemigen maradt meg az emlékeim között. Talán azért mert azt a telet jobb elfelejteni.
#26213
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452819 - 2019-10-17 20:53:12)

Akkor jól emlékeztem vidám köszi
#26212
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452818 - 2019-10-17 20:51:35)

1 héten keresztül télies idő volt, átmenetileg síkvidéken is megmaradó havakkal, Kékes meg felment egészen 40 centiig.

No de ez nem thermometeri memória, csak megnéztem az OMSZ Napijelentésben.
#26211
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452814 - 2019-10-17 20:39:34)

(Bocsánat, ismét csak sikerül áttérni a visszatekintő témába)
De 2007. november 18.-i hóhelyzet innen rémlik valakinek?
Ez a nap emlékezetes számomra (egy megnevezni nem kívánatos indok miatt), és nagyon úgy emlékszem, hogy ezen a napon havazott, itt Tolna-Baranya határában legalábbis... valakinek rémlik még valami?
#26210
Valóban az átlagnál hidegebb október volt a 79-es, és ahogyan írod is: 1980 januárja vérbeli fagyos, havas hónap volt.
#26209
1979 októbere a skandináv blokk-anticiklon hónapja volt. Se azelőtt, se pedig azután nem láttam ilyen makacs (illetve kiújuló) észak-európai magasnyomást. Először szeptember 28-án jelentkezett,  majd október 4-ig kitartott a szituáció (térképek 2 naponként):
Link      Link       Link      Link
Jól látszik ennek az anticiklonnak a szinte egyedülálló jellegzetessége, ti. hogy szinte teljesen kitölti a sarki hideglevegő, ezen túlmenően az előoldalán egyre hidegebb légtömeget "húz le" északról.
Emlékeim szerint derült, gyenge keleti légmozgásos napok köszöntöttek be akkor. A napsütés miatt a nappalok nem voltak különösebben hűvösek, általában 15 és 20 fok körüli maximumok voltak ekkor. A simogató időjárást azonban harapós éjszakák követték, már akkor talajment fagyokkal.
Október 5-től átmenetileg kissé átrendeződött a bárikus kép, az atlanti ciklonok, azok előoldali melegáramlása pár napra közelebb került térségünkhöz:
Link     
Azonban már 6-án ismét erősödött az északi AC, ezután az északkeleti magasnyomás vendégünk maradt október 11-ig:
Link       Link      Link
A szél folyamatosan keleties irányból -egyszer inkább keletről, máskor délkeletről- lengedezett, és folytatódott a derült, és főleg éjszakánként érdekesen hideg idő. A magasban a sarki-szárazföldi hideglevegő "átkanyarodott" az anticiklon délnyugati oldalára is. Igazi téli hideg anticiklon képét látjuk itt!
Október 11-től az anticiklon kelet felé hátrálni kezdett, majd átmenetileg összeomlott a maghelyzet:
Link       Link      Link      Link
Látható, hogy a skandináv/északkelet-európai blokkos alapfelállás teljesen felszámolódott, helyette délies áramlás, majd félzonális/brit félblokkos szituációk kerültek elő. Mivel a hó végére újra jelentkezett a stabil skandináv AC, az előbb említett helyzetek tipikus átfutó deviánsoknak tekinthetők.
Az északkeleti blokk regenerálódása, majd "utóélete" a következő volt:
Link       Link      Link      Link      Link
Az újabb északkeleti hidegbeáramlás előtt a hónap 3. dekádjának kezdetén mérsékelten süllyedt a légnyomás, majd ezt a hónap elejére jellemzőnél dinamikusabb északi, északkeleti hidegadvekció követte. A meteorológiai intézet a magasabban fekvő helyekre elszórt hózáporokat is kilátásba helyezett. A hidegbeáramlás emellett jórészt száraz maradt, ennek is volt köszönhető, hogy északkeleten néhány helyen -10 fok közelébe süllyedt hajnalban a hőmérséklet. Pár hidegrekord megdőlt azokban a napokban. A Dunántúlon ekkor már rétegfelhős volt az idő, a borultság a nappali hőmérsékleteket 10 fok alatt tartotta.
Ezekben a borult, hideg napokban látogattuk meg apámat a balatonfüredi Szívkórházban, ahol az infarktusa után lábadozott. Egy ismerős házaspár vitt le autóval Füredre. Emlékszem, hogy meglepett a szürke, erősen párás, szinte télies idő, ami a Balatonnál  fogadott.
Mindenszentekre még hidegebbre, egyben nedvesebbre fordult az idő. Már 5 fok alatt maradt a nappali hőmérséklet, Győrben gyenge havaseső-zápor hullott.
Meg kell még jegyezni, hogy az októberben jött, egészen téli jellegű északiblokk epizód hosszú időre nullázta a hőkontrasztot, "kiütötte" a hidegleszakadásokat. November déliszeles enyhe idővel kezdődött, majd rendkívül makacs zonalitás vette kezdetét egészen december elejéig. Az igazi téli hideg csak Szilveszterre érkezett meg, de akkor istenigaziból. Az egész január hideg, fagyos, hótakarós lett.
#26208
Egy kis visszatekintés az elmúlt bő 2 hétre, elég mozgalmas volt (igen, tudom, mindjárt jön bazsa és mondja, hogy de hát alig volt szél, de akkor is). kacsint
Link
#26207
Írtam, hogy 2013 őszén valami hirtelen, alapvető, a hideg tél szempontjából végzetes változás következhetett be a makrocirkulációban. A kulcsot talán ez adja a kezünkbe:
Link
A magam részéről 3 olyan időpontra emlékszem, mikor évekre terjedő enyhetél-periódus kezdődött: 1971, 1987 és 2013. Mindhárom esetben évek sorára kiterjedő, pozitív indexértékű korszak indult. Hogy a pozitív NAO érték miért kapcsolódik az enyhe téllel, nem szorul magyarázatra.
Az biztos, hogy magam is tapasztalom  az utóbbi néhány évben az atlanti ciklonok túl erős, túl tartós befolyását a kontinens középső részére, ezzel összefüggésben a ciklon előoldali, déli-délnyugati szeles helyzetek túlsúlyát.
Mindenesetre képzelhetjük, mennyire más makroszinoptikai "miliő" vehetett körül pl. az 1955-től 1970-ig tartó időszakban, mint amilyen manapság jellemző.
Az is látszik, hogy a magas NAO-s cluster-ek az utóbbi évtizedekben úgy 6-7-8 évet foglaltak magukba. Eszerint jelenleg egy ilyen (2013-ban kezdődött) cluster vége felé járhatunk   -de ez már puszta feltételezés.
#26206
Ahogy említettem, a 2013 október eleji fagyos epizód nem hagyott bennem különösebb emléket, viszont a lehűlésnek ezt megelőző, nedvesebb része igen.  Egy frontrendszer, -ami már a száraz sarkvidéki hidegbeáramlás előhírnöke volt- alaposan megváltoztatta időjárásunkat szeptember 26-ra.
Link
A frontrendszer ahhoz a sekély ciklonhoz tartozott, mely  az előtörő hideg, és a kontinens déli, valamint középső részeit kitöltő meleg levegő határán képződött, középpontjával térségünk közelében.
25-én a maximum-hőmérsékletek még országszerte elérték a 20-25 fokot. Sőt 26-án is  -a délután második felében kezdődött esőzés előtt- a Dunántúl északnyugati megyéi kivételével 20 fok körül, néhány fokkal a fölött alakultak.
Szóval, szeptember 26-án, csütörtökön már déltől borultságig növekedett a felhőzet, és délután elkezdett cseperegni, majd rendesen esni a csendes eső. Ekkor egy hetes szabadságon a csopaki nyaralónkban tartózkodtunk a feleségemmel és a lánykánkkal. Az eső ellenére délután átmentünk Tihanyba kirándulni. A gödrösi parton sétáltunk, már esernyővel a fejünk felett, mikor egy furcsa figura bukkant fel az út szélén. Az elmúlt nyár itt maradt utolsó fecskéjeként egy kocogó -egy jó alakú, fiatal nőci- jött szembe velünk olyan szerelésben, ami valószínűleg még a kánikulai időkből maradt rajta. Csodálkoztunk, hogy nem fázik a nyirkos, hűvöskés időben, csurom vizes hajjal.
Másnap is borult maradt az ég, bár eső már nem esett. A csúcshőmérséklet kevéssel 20 fok alatt maradt, gyengén be kellett fűteni.
Link
Az itthoni kertemben kivágott jó száraz ecetfát hoztam el a csopaki kis cserépkályhába. A fa vastag törzsben volt, ezt benn a házban, székekből hevenyészett "fűrészbakon" hegedültem el kézi fűrésszel   -jó kis munka volt.

Érdekesen alakult október hónap további részének időjárása. 10-e környékén rövid északi zonális intermezzót követően ismét "lőtt egyet" a blokkhelyzet (azaz "ráduplázott", ami nem ritka). A blokkoló AC ezúttal a Brit-szk. fölött épült ki. A blokk előtti ciklon persze most nem az alaposan lehűlt Közép-Európa, hanem a melegebben maradt Nyugat-Európa felé tendált. Ennek megfelelően mi C előoldalon maradtunk.
Link      Link      Link
A drasztikus felmelegedés, brutális ciklon-előoldali helyzet azonban nem ekkor, hanem csak a hónap 3. dekádjában jött el. Életemben nem láttam ilyen tartósan délies áramlású szituációt. Október 19-től  október 26-ig fújt, néha tombolt a déli szél, a fordulás legkisebb reménye nélkül. Ezzel az áramlással meleg, száraz levegő érkezett, a hónap vége a megszokottól eltérően nem lehűlést, hanem jelentős melegedést hozott az elejéhez képest.
Az október 19/20-i hétvége ismét Tihanyban talált. Szombaton délután a Kiserdő-tetőn jártam. A csenevész tölgyerdő talaja csontszáraz volt, a lehullott levelek szálltak, zörögtek a meleg szélben.
Link
Szemléltetés végett mutatom az október 26-i képet is.
Link
Kelet-európai gerincnek feszülő atlanti ciklonok a végtelenségig. Már akkor úgy éreztem, valami kifejezetten rendellenes van a cirkulációban, a folyamatok nem a megszokott irányba mennek. Rövid téli közjáték után karácsonyra vissza is tért a végtelenített déli, délnyugati áramlás, a tél első fele komiszul enyhe volt (és a második fele is enyhe lett). Holott a korán jött hideg, és az októberben végig jellemző meridionális áramlási képek miatt sok metnetes kolléga (velem együtt) hidegebb fajta telet várt (lásd Met. esélylatolgatások 2013 okt. 8.). Még a DAI is elég vastag negatív hőanomáliát adott decemberre, aztán az lett, ami lett...Valami hirtelen, alapvető, szokatlan átalakulás jöhetett létre a féltekei cirkulációban azon az őszön.
Mindenesetre az eset is azt példázza, hogy az utolsó szó joga mindig az időjárásé.
#26205
A következő eset kapcsán elég sokáig keresgéltem a reanalízis-térképek között. Pedig nem is történt régen, és híres/hírhedt  is: a 2013 október eleji erős éjszakai fagyokról van szó. Maga a fagyos időszak nem hagyott mély nyomot az emlékezetemben, de azt semmiképp nem mondanám, hogy nem méltó a figyelemre. Október 3-tól október 7-ig, azaz nem kevesebb, mint 5 napon keresztül volt erősebb-gyengébb éjszakai fagy az országban. A legerősebb és legkiterjedtebb fagyot 4-én és 5-én figyelték meg:  akkor az országban több helyen -5 fokig  süllyedt a hőmérséklet a nem kifejezetten fagyzugos területeken is. Az ismert "éjszakai lehűléses" helyeken pedig ennél is hidegebbet lehetett tapasztalni. 6-án már csak a Duna vonalától keletre voltak fagyok, ott azonban helyenként még akkor is elég erősek. A Dunántúlon ekkor már kifejezetten enyhe volt a reggel: nagy területen 7-8 fokot mértek. Északkeleten, keleten viszont még aznap is előfordultak -4, -5 fokos minimum-hőmérsékletek. Egy nappal később, azaz 7-én az ország területén a Tiszántúl kivételével már nem volt fagy,  és a Tiszántúlon is már csak kevéssel süllyedt 0 fok alá a higanyszál. Észak-Dunántúlon ugyanakkor 10-11 fokot mértek.
A "fagyizásból" jószerint csak a Kisalföld nyugati fele maradt ki. Itt csupán 3-án hajnalban fordult elő kevéssel 0 fok alatti hőmérséklet. 4-én és 5-én, mikor a Dunántúl északkeleti részein is előfordultak -5 fok körüli fagyok, Győrtől nyugatra néhány fokkal 0 fok felett maradt a kora reggeli hőmérséklet. Nálam -2 fok volt ezeken a reggeleken; elég csípős, de nem rendkívüli időjárás október eleji napokon.
Nézzük a korabeli térképeket, melyek rögtön megmagyarázzák északkelet abszolút elsőbbségét a fagyos szituációban:
Link      Link       Link      Link       Link        Link
Tipikus "oldalzsebes", magasnyomású hidegöblítés volt ez egy skandináv-balti középpontú AC előoldalán. A hideglevegő legalacsonyabb hőmérsékletű része nagyrészt a Kárpátokon kívül maradt, illetve épp csak "megnyalta" Magyarország északkeleti vidékeit.
Valaki a metnetes kollégák közül október 1-jén megemlítette, hogy mi lenne, ha kicsit nedvesebb lenne a levegő...meg talán lehet is majd. Megjöhetnének az első síkvidéki hózáporok is. Hát, a helyzet reménytelen "oldalzsebességét" elnézve ez eleve kilátástalan volt. Puskaporszáraz sarki/kontinentális légtömeg árasztott el, és a szinoptikai térképek tanúsága szerint a közelünkben sehol sem tartózkodott nedvesebb levegő. A beáramlott levegő igen alacsony nedvességtartalmának köszönhetők egyébként a viszonylag erős fagyok. Megjegyzendő, hogy 4-e a Dunántúl tekintetében 5-e pedig már a keletebbi országrészre nézve is "utolsó éjszaka" volt, 850 hPa-on már megkezdődött az enyhébb levegő beáramlása.
Az inverzió is már jól működött akkor, hiszen 6-án és 7-én, mikor még bőven előfordultak éjszakai fagyok, 850 hPa-on már 5 fok körüli volt a hőmérséklet.
#26204
Élmény olvasni ezeket a visszatekintőket Ákos! Külön köszönet értük nevet
#26203
A következő eset -meteorológiai vonatkozásain túl- azért is érdekes, mert azon kevés alkalmak egyike, mikor a korabeli időjárás ismeretében, valamint az archív szinoptikai térképek alapján sikerült datálni egy elfeledett keltezésű eseményt. Arról van szó, hogy a feleségem keszthelyi barátnőjének 1991 októberében volt az esküvője. Ide hivatalosak voltunk. Közbevetőleg megjegyzem, addig jó, míg az ember fiatal és az ismerősök, barátok esküvőire jár. Később az esküvők ritkulnak, a temetések szaporodnak, hajjaj...
A templomi szertartás a lány szülőfalujában, a Keszthelytől nem messze fekvő Nagyradán volt. Borult, de langyos idő köszöntött be aznap, a menet öltönyben és kosztümben, kabát nélkül vonult az esküvőre. A vacsorát a zalakarosi Art hotelben tartották. Nem tudom, létezik-e még ez a hely. Nevéhez méltó, s egészen különleges volt ez a szálló. Mindenfelé festmények függtek a falakon, és télikertek voltak benn, hatalmas üvegtáblákkal. A vacsorakor olyan házi túrós rétest szolgáltak fel vanília sodóval, hogy azóta is emlegetjük. A tulajdonos, egy nagyon "festői" kinézésű szemüveges, nagyszakállú középkorú úr lejött közénk az asztalokhoz... A vacsora végeztével, már késő éjszaka (vagy inkább kora hajnalban) autón átmentünk a csopaki nyaralónkba, ott aludtuk ki a fáradalmakat. Másnap délben, már a csopaki kertben hallom ám, hogy a rádióban a jelentő meteorológus azt mondja: most még enyhe az idő, de hamarosan erős lehűlés jön. Valóban változóan felhős, enyhe idő volt aznap, és az előző éjszaka.
A következő napok is így teltek, de hétvégére megváltozott az idő. Erős légnyomás-süllyedés után szombatra egész napos eső jött. Kiadós mennyiséget kaptunk, és csak estefelé állt el a csapadékhullás. Az eső ellenére hangulatos kis utakon elautóztunk Győrből Bakonybélbe, és ott végigjártuk a Nagy Szarvad árkot. Ez meredek falú, sötét bakonyi szurdok, jellegzetes bükk szálerdővel. Esett az eső, minden egy csatak víz volt, a lehelet jól meglátszott a levegőben. A mord idő ellenére elég sok kiránduló volt az árokban, csodálkoztunk is rajta.
Rá következő hét elején valamiért Pápára kellett utaznunk. Addigra már felszakadozott a felhőzet, felhőátvonulások voltak. Erős, időnként viharos északnyugati szélben igencsak csípős volt az idő. Valamivel később szárazra, magasabb nyomásúra fordult az időjárás, de az ilyenkor gyakori melegedés helyett ekkor kaptuk meg északról az igazán hideg sarki levegőt. Az egyik derült éjszaka után centi vastag jégkéreg fedte be a tócsákat Győrben. Az áramlás ezután délkeletire fordult. Emlékezetem szerint napokig fújt a szél ebből az irányból, és lassan emelkedni kezdett a hőmérséklet.
Ahogy írtam, az esküvő dátumát rég elfelejtettem, és le is mondtam arról, hogy valaha meg tudjam határozni. Egészen addig, míg meg nem ismertem a Wetterzentrale archív reanalíziseit. Ennek térképein megtaláltam az 1991 októberi nagy időváltozát. A friss poláris expanzió:
Link
A fejlődő teknő:
Link
A teknő dél felé nyúlása, mediciklon képződése:
Link       Link
Ezekből a térképekből látszik, hogy a bakonyi kirándulásra október 19-én került sor. Eszerint az esküvő október 12-én, szombaton volt:
Link      Link
A következő hét elejének hideg, szeles időjárása térképeken:
Link      Link      Link
És végül a blokkoló AC előoldalán, északira forduló áramlásban érkező magasnyomású, istenigazi lehűlés:
Link      Link      Link
Megjegyzendő, hogy azután a november mediciklonos változékony, alacsony nyomású, nagyon csapadékos, de nem túl hideg epizódot produkált.
De erről majd később.
#26202
Szeptemberi összefoglaló: Link
#26201
A következő erős hidegfront okt. 13-án az esti órákban érkezett az Észak-Dunántúlra (1981-ről beszélünk). Meglehetős légnyomás-süllyedés előzte meg, emlékeim szerint az aneroid mutatója 1000 hPa közelébe ballagott le (ezt a reanalízis igazolja is).
Keddi nap volt, és a feleségemmel (akkor még barátnőm) elhatároztuk, hogy este, sötétedés után tábortüzet gyújtunk a győri Mosoni Duna partján, az ún. Vargakő melletti ártéri füzesben. Tüzet rakunk, és almát sütünk. Hát, ilyen hülyeséget is csak két éretlen, tizenéves süvölvény találhat ki... Ma már nagy hatósági balhé is lehetne ilyen szabálytalan tűzrakásból, főleg városi belterületen. De azok még rendetlenebb idők voltak, szerencsénkre. Erős szürkületben el is bicikliztünk Győrzámolyról Győr-Révfaluba annak dacára, hogy előtte megkaptam valami hasmenéses vackot, nem voltam teljesen jól. Egész nap prefrontális dny-i szél fújt, késő délután már erősen növekedett a felhőzet. Mire tapogatózva meggyújtottuk a tüzet a sötét erdőben, elkezdett esni az eső. Először ritkásan, majd mind sűrűbben. Tombolt a szél. Mit volt mit tenni, eltapostuk a tüzet, aztán haza! Az almasütésből semmi se lett. Ez egy keddi napon történt egyébként.
A vonatkozó szinoptikai térképek:     Link      Link
Tipikus hidegelöntéses helyzet egy észak-európai ciklon hátoldalán. Elég szaftos.
A következő napon, szerdán hidegfront mögötti, sorozatkonvekciós szituáció állt elő. Egymást követő periódusokban sötét, gomolyos felhők bukkantak fel északnyugatról, záporokat, szélrohamokat, hirtelen hőmérséklet-zuhanást hozva. A záporos etapokban talán 10 fok se volt. Magamban meg is jegyeztem, ha ez a helyzet egy hónappal később jön, már hózáporok lennének. Lettek is: még egy hónapot se kellett várni rájuk...
#26200
Méltatlanul elfeledett  1981 ősze és a rá következő tél. Életem talán legdinamikusabb időjárású, hidegleszakadásokban bővelkedő időszaka volt.
Szeptember langy, szinte késő nyári, de borús, csöpöresős, keleti szeles időjárással tette le névjegyét:
Link
Emlékszem az aznapi (szept. 1-je) időjárás-jelentésre, mediterrán ciklonról beszélt. Én ezt a reanalizált térképen nem látom, de annyi bizonyos, hogy északon volt AC, és délen, a mediterrán térségben sekély alacsony nyomású mező:
Link
A jellegtelen, kissé "erőtlen" időjárás nem tartott sokáig. Nem sokkal a hónap közepe után már erős hidegbetörést kaptunk:
Link     Link      Link
Ezen az őszön és télen segédasszisztens voltam a győri fogászati rendelőkben. Az egyetemi felvétel miatt  -állítólag az ilyen munka ott jó pontnak számított. Tulajdonképp arra használtak, hogy a bármilyen ok miatt (betegség, tanfolyam, gyerekszülés) miatt kieső asszisztensnőket helyettesítsem, képesítés nélkül. Emiatt ide-oda rakogattak a városi rendelők között. Legtöbb időt mégis a győr-gyárvárosi rendelőintézetben töltöttem. Ez az épület a városrész főutcáján van, a Mátyás tér közelében. Szép, vadgesztenyefás utca, a régi Gyárvárosra jellemző, tiroli stílusú "mézeskalács" házakkal. Hát, azon a borult, esős napon igencsak tépte az északnyugati szél a lombokat. A hőmérséklet bőven 15 fok alatt maradt, az ember a "csontjaiban érezte" a hideg ősz eljövetelét.
#26199
Északkeleti AC peremén beszivárgó száraz, hideg levegő érdekes időjárást hozott 1982 kora őszén is. Ez az ősz ugyan jobbára szokatlan melegeket hozott, mégis előfordult pár érdekes, "oldal-oldazsebes" hideg epizód a szeptembertől decemberig terjedő időszakban.
A szeptemberi eset így festett:
Link      Link
Látszik a kontinens keleti részén, magas szélességen kifejlődő AC. Ami igazán figyelemre méltó, hogy az anticiklon keleti oldalán, az orosz tábla északi területein milyen töméntelenül sok fagyos levegő halmozódott fel. Itt még a -15 fok alatti hőmérséklet is megjelent 850 hPa-on.
Okt. 3-ra (vasárnap) a hideg, száraz levegő az AC központ alatt "bekanyarodott" nyugat felé  -azaz felénk. Az 5 fokos T850 izoterma északkelet felől megérkezett határainkra:
Link
Másnap, okt. 4-én (hétfő) az 5 fokos T850 izoterma teljesen túlfutott rajtunk, sőt észak felől a 0-ás is megközelített:
Link
A következő napra (okt. 5-e) vonatkozó térkép már teljesen világosan mutatja, hogy térségünk a hidegáramlásnak csupán egy gyenge mellékágát kapta. A szárazföldi hideg zöme az Ural-vidéktől a kazah határvidék érintésével a Fekete-t. irányába áramlott. Az érintett területeken téliesre fordult az idő:
Link
A hidegtömegnek minket ért gyengébb lökése is elég volt azonban ahhoz, hogy az egész szeptemberre jellemző késő nyárból hirtelen hűvös őszt csináljon. A lehűlés okt. 3-ra, vasárnapra vált igazán érezhetővé. Ezen a napon vékony, egyöntetű fátyolfelhőzet borította az eget, melyen áttűnt a napkorong. Mérsékelt keleti, délkeleti szél mellett kora délután csak 12 fokot mértem. Azon a hétvégén a feleségem (pontosabban akkor még csak barátnőm) szüleinek győrzámolyi házában tartózkodtam. Vasárnap délután nagy sétát tettem a barinővel a Mosoni-Dunát kísérő erdőkben és mezőkön. A részletek nem publikusak, mindenesetre csodálkoztam, hogy az "asszon pajtás" milyen jól bírja a hideget...
Este visszautaztam Budapestre, az egyetemre.
Az ominózus AC közvetve egy kisvártatva bekövetkező újabb, érdekes eseményhez is hozzájárult. Már az október 5-re érvényes szinoptikai térképen teljesen világosan látszik az AC klasszikus kelet-balkáni leorrosodása, ennek kapcsán a hidegáramlás lefordulása a Fekete-t. illetve Kis-Ázsia irányába. Az AC hátoldalához (így térségünkhöz) pedig "neki dörgölőzött" az óceán felől közeledő fejlett ciklon. Az anticiklon nehezen mozdult kelet felé, "lestoppolta" a ciklont, melynek előoldalán így összetorlódtak az izobárok, igen megnőtt a nyomásgradiens:
Link      Link     
Két napig tombolt az immár meleg déli, délkeleti szél az országban. A Dunántúlon komoly károk is keletkeztek.
Megjegyzendő, hogy abban az évben a tél első 2/3-a enyhe, ócska lett.
#26198
Szóval, az 1995 október 7-i hideg délkeleti szél. A tőlünk keletre, északkeletre elhelyezkedő AC centrum peremén, a talaj közelében fújó hideg, gyakran igen jeges dk-i szél elég gyakori jelenség a Dunántúl északi felén  -TÉLEN. Azért a nagybetűs kiemelés, mert a kérdéses eset október elején fordult elő. Az ilyen délkeleti hideg-beszivárgások, bár már szeptember végétől előfordulhatnak, az ősz első felében kifejezetten ritkák. Az 1995-ös epizódhoz hasonló fejlettségű pedig igazi kuriózum. Nézzük a korabeli térképeket! Így kezdődött:     Link      Link      Link Link      Link
Látjuk, hogy a megelőző hidegáramlást (a szept. 30-i, okt. 1-i szituációról van szó,  melyről az előbbiekben írtam) nyugatról támasztó AC csak igen lassan helyeződött kelet felé, napokig stagnál, "vonaglott" térségünk felett. Október 4-től aztán lassan mégis Ukrajna fölé került a középpontja, míg az előtte haladó cikloncentrum ekkor már Kazahsztán északnyugati része fölött járt.
Ezzel térségünk átkerült az AC meleg hátoldalára, a magasban a Dunántúlra befigyelt a 10 fokos T850 izoterma. Innentől kezdve azonban az anticiklon érdekes "visszafelé nyúlkálásba" kezdett  -a nyugati része ismételten megerősödött:
Link      Link      Link
Ez a bárikus folyamat arra mutat, hogy nem a keletre kenődés révén fölénk kerülő délies légpálya fejlődött ki, hanem a keleti. Ez pedig elsősorban a talaj közelében hűvös, kontinentális levegőt szállított hozzánk. A szárazföldi hűvös levegő ellenlökése ebben az esetben olyan erőteljes volt, hogy október 6-ról 7-re még 850 hPa-on is csökkent valamelyest a hőmérséklet, főleg a Dunántúl vonatkozásában.
Érdekes, nem várt fordulat, nem csoda, hogy a meteorológiai intézet prognózisa még egy nappal korábban is határozott, déli szeles felmelegedést várt. Ennek nyomán azt vártam én is. Október 7-én, egy szombati napon a csopaki nyaralónkban voltam az édesanyámmal. Egész nap felhőtlen idő, ragyogó kék ég, élénkülő dk-i szél uralkodott. De már késő délután észrevettem, hogy ez a délkeleti szél bizony meglehetősen hideg! Naplemente után ez még sokkal kifejezettebbé vált: a szél élénk lökésekkel fújt még késő este is, a hőmérséklet alig volt magasabb 10 foknál. Fogvacogtató időjárás köszöntött be, jól esett a belangyosított kis cserépkályha melege. A hideg és a szél ellenére sötétedés után nagy sétát tettünk a balatonfüredi sétányon és a Szívkórház körül. Máig nem felejtem azt az élvezetet, amit a kilátásba helyezett melegedés helyett jött csípős délkeleti szél okozott. Megjegyzem, a talaj közelében fújó hideg délkeleti szél "szokásához" híven ezúttal is átmeneti jelenségnek bizonyult, másnapra már nyoma se volt. De néha egész rövid epizódok is élénken rávilágítanak az időjárási jelleg szokatlan, különleges voltára. Ez egy ilyen eset volt;  mutatta, és szinte megelőlegezte annak az ősznek és télnek a rendhagyó időjárását. Azóta se láttam megközelítőleg ilyen stílusú őszt. Mintha nem a mi megszokott időjárásunk uralkodott volna akkor. Talán az 1986-os ősz volt még ennyire "önmagából kifordult", képtelen időjárású. Azután is egy igen nagy tél jött.

#26197

Jó látni, hogy az utolsó 7 nap minden napja átlag felett teljesített immár 7 év után
Különösen, hogy 30.-a olyan meleg volt, hogy még elsején is átlag felett alakultak volna az akkori értékek
#26196
tegnap viharos szél volt,kevés csapadékkal,azt hittem több csapadék lesz,de sajnos nem így volt. Mai nap napos felhős idő volt,csapadék nem volt.
#26195
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452124 - 2019-10-03 22:50:33)

Igen, tegnap én is akartam erről írni, csak elfelejtettem! :P
2012. okt. 2. Hm, immáron 7 éve már ennek is.
Sose felejtem el. Ilyen hirtelen megerősödő hajnali rendszert ősszel egy egész nap borongós okt. 1-i nap után még nem tapasztaltam.
Fél óra alatt átvonult felettem, rengeteg lecsapóval, sok közelivel is, felhőszakadásszerű esővel, és viharos széllökésekkel, szép peremfelhővel.
Radarképek : 5:45  Link    6:00  Link    6:15  Link    6:30 Link

A délutáni, esti rendszernek már csak a széle érintett engem. Az az Alföldet szórta szépen.
Előző éjjel írták Szegedről, hogy milyen zivatar volt.
Na, szerintem a 7 évvel ezelőttihez képest az csak nyúlfarknyi volt.
2012. okt. 2. kora este Szeged felett : Link   Link
#26194
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452119 - 2019-10-03 21:02:28)

Hát igen, 2005. január vége, február,és március is részben egy álom tél képét vetítette elénk/elém!
2005-ben még csak az általános iskola 5. osztályát tapostam, nem voltam még igazán aktív megfigyelő, csak immel -ámmal jegyeztem fel eseményeket, akkor is inkább a komolyabbakat, és nem is végeztem még méréseket ( ezeket 2007. jan. 1-e óta végzem ).
Viszont 2005-ből eszméletlen sok havas élményem van, szóval tényleg egy felemás szezon volt a 2004/2005-ös, az első felében gyengélkedéssel, a második felében ütős vagy ütősebb események egész sorával.
Pilisszentivánon jártam suliba, Pilisvörösváron laktam akkor is, és emlékszem, hogy anya hányszor vitt haza kocsival, miközben szakadt a hó. nevet

És persze jött a következő tél a 2005/2006-os, amikor is 2005. dec. 30-án életem Top 5-ös hóviharát éltem át.
Reggelre közel 20 cm porhó hullott, amit reggeltől - estig a 90 km/h közeli szél vitt vastagon fagyos időben, miközben a szüleim Egerben szilvesztereztek szakadó esőben, és kemény + fokokban.laza
#26193
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452114 - 2019-10-03 20:06:52)

Egyetértek, igazi csemege!Kevesebb szó hangzott el erről a periódusról, így gondoltam hátha valakinek rémlik, ha nem egy 87-es közismert példát dobok be,  viszont általad legalább telitalálat lett nevet Hasonlóan számomra is szép emlék a 2004/2005-ös tél részéről a január utolsó fele és az azt követő újabb majdnem 1.5 hónap bele értve a márciusi eseményeket is a hó első dekádjából.
#26192
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452112 - 2019-10-03 19:49:41)

Hú, az a 2005 januári ciklon de szép emléket ad, ahogy az utána jövő hidegidőszak is, ahogy szépen megtartotta a porhavat.
Kérek hasonló időszakot, ám december 20-től január közepéig. nevet
#26191
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452111 - 2019-10-03 19:40:33)

Igaz, felénk is egész jó volt a január, tartós hótakaró és hosszabban fagyos periódus is kialakult, így a 2018-as januárhoz képest ég és föld volt, hogy igazi téli napokat élhettünk akkor, amikor ott volt az ideje. Bár én sajnáltam, hogy olyan vérbeli medis havazás nem jött össze, (leszámítva az országos havazást okozó december közepi Algéria, Líbia- Észak-Afrika térségét súroló ciklon és hidegcsepp kombót, ami bár nagy szelet nem csapott) komoly hófúvásokkal, viharos északkeleti, keleti széllel. A januári eseményeket észak-európai ciklonok melegfrontjainak köszönhettük.
Én viszont legalább egy ilyet szeretnék a télre. nevet Link
Persze linkelhetném itt a 87-es nagyvadat is vagy bármelyik akciódús medit, de hirtelen ez jutott eszembe nevet Kemény volt az a 2005 január vége és a február, annak ellenére, hogy a január igencsak magas pozitív anomáliát hozott a hónap első felében uralkodó tavaszias idő hatására. Aztán a január utolsó dekádja és a február, a március első fele meghozta az igazi telet. Nem volt rossz szezon, de ez a medi nagyon komoly volt, emlékszem már reggel komoly havazásra, hófúvásra ébredtünk, süvített a viharos északkeleti szél, 70-90 lökések is előfordultak délig, aztán veszített erejéből lassan, estére már csak élénk lökések kísérték, majd legyengült és még csendesen havazott a tartósan fagyos, 1, -2 fok körüli hőmérséklet mellett.  Februárban pedig jött egy pár -20-as érték is és még érkeztek medik, gyakori havazásokkal, hófúvásokkal is.

A jelenlegi felállás tényleg jó lenne, ha marad a cirkulációs hajlam ebbe az irányba, akkor kaphatunk egy pár sarki hidegbetörést, ami jó esetben havas esélyekkel is párosulhat.
A tegnapi zivataros napról 2012. október 2-a jutott eszembe, aznap Kecskeméten is komoly zivatar haladt végig, lecsapókkal, szélviharral. A fagyos októberi esélyek a jövő hétre pedig 2013 feelinget teremtenek, amennyiben bejön, márpedig egyre biztosabb, sanszos az első kiterjedt fagy esélye a reggeli órákban mikor kiderül és nyugalomba jut a hideg levegő.
#26190
Erről az őszről kevés időjárási emlékem van. Akkor költöztünk Győr-Nádorvárosból a jelenlegi lakhelyünkre, kisebb gondom is nagyobb volt. De, ahogy olvaslak, mégis eszembe jutott egy epizód. A Nádor étteremben ebédeltem a feleségemmel. Ott vált véglegessé a döntésünk, hogy a lényegesen nagyobb illeték ellenére megvesszük a bár külterületi, de nagyon szép, extra Gönyű melletti házunkat. Emlékszem a döntés okozta megkönnyebbülésre, meg a pizzára is, amit beszélgetés közben eszegettem. Borult, hideg idő volt. Hogy ez azonos-e az említett október eleji lehűléssel, nem tudom. De az a gyanúm, azonos.
#26189
Nekem az egy évvel korábbi, most éppen 25 évvel ezelőtti események emlékezetesek.
1994 október 7-8- ára gondolok. Ez ha minden igaz péntek-szombati nap volt. Akkor a Dunántúl felett nagyon hideg levegő volt, a Bakonyban, és nálunk a Soproni-hegység magasabb részeiben is havazott. Nem tudom van-e neked emléked ezekről a napokról? Egy leszakadó hidepcsepp okozta ezt az időjárást.
Ezeket találtam az archívumban:
A kiinduló állapot:
Link
A végállapot:
Link
Ugyanez 850 hPa-on:
Link
Link
#26188
Durva időjárást hozott 1995 szeptember legvége, méltót ahhoz az őszhöz és a rá következő télhez. Az augusztus végi igen erős, "évszakváltó" lehűlést átmeneti megnyugvás követte szeptember közepe táján simogató nappalokkal, hűvös, erősen párás reggelekkel. A hónap legvégén ismételten beköszöntő erősen szeles, esős, nagyon hűvös idő előzményei szeptember 27-re nyúlnak vissza. Az erre a napra vonatkozó izobár és izoterma-térkép egyértelműen mutatja a poláris expanziót, illetve a teknővé fejlődés előjeleit:     Link
A következő napokban az alacsony nyomások, gyors áramlási zónák dél felé törtek, térségünk pedig a kialakuló teknő hátoldalára került:     Link      Link
Szeptember 30-ra középpontjával a Fekete-t. nyugati része felett fejlett ciklon képződött, ennek a nyugat-európai AC-al közös áramlásában igen hűvös levegő érte el térségünket. A ciklon hátoldalán meglehetősen sűrűek az izobárok, nem csoda, hogy nagy szél volt ezen a napon  -legalábbis a nap első felében:     Link
Ezen a szombaton családom a veszprémi állatkertbe kirándult. Az éjszakai nagy eső délelőttre már elállt, de nehéz felhők szaladtak a Veszprémvölgy felett. Borultság, erős széllökések és 10 foknál alig magasabb hőmérséklet mellett jártuk a sétautakat, nézegettük az állatokat. Délután gyorsan javult az idő. A napnyugta már kevés felhővel köszöntött be, az időnként erős szél szinte elállt. A hidegelöntést a következő héten vontatott felmelegedés követte, az október hetediki/nyolcadiki hétvégén pedig "téli", hideg délkeleti szél támadt. De erről majd később...
#26187
2019 szeptember a Keszthelyi-hegység lábánál.

T átlag: 17.62 C
Absz.T min. 4.8 C (20.)
Absz.T max. 31.9 C (01.)
Legalacsonyabb napi átlag: 12.52 C (21.)
Legmagasabb napi átlag: 24.05 C (01.)
Legalacsonyabb Tmax. 19.3 C (20.)
Legmagasabb Tmin. 17.9 C (01.)
Napi legnagyobb hőingás: 17.7 C (22.)

Nyári nap: 9 db
Hőségnap 1 db
#26186
Hm
17,1 fokos közép hőmérséklet nem hiszem hogy szeptemberbe bárhol is átlagon aluli lenne az ország területén, ezek a térképek szerintem sokszor hibásak...
#26185
2019 Szeptember Salgótarjánban

Sokévi átlag csapadék : 45 mm
Mért csapadék : 58,9 mm
Különbség : +13,9

Legcsapadékosabb nap csapadéka : 29,1 mm
Legerősebb zivatar csapadékhozama : 16 mm
Zivataros napok száma : 2 
Zivatarok csapadék mennyisége : 20,1 mm
Legnagyobb széllökés: 77 km/h

Nyári nap : 2
Hőség nap : 1
Forró nap : -

Minimum sokéves átlag hőmérséklet : 11,7 
Minimum hőmérsékletek középértéke : 11,5
Maximum sokéves átlaghőmérséklet :  20,3
Maximum hőmérsékletek középértéke : 21,9

Minimum és maximum hőmérsékletek sokéves átlaga : 16
Minimum és maximum hőmérsékletek középértéke : 16,7

Abszolút minimum hőmérséklet : 4
Minimum hőmérsékletek maximuma : 17,9

Abszolút maximum hőmérséklet : 31,4
Maximum hőmérsékletek minimuma : 15,5

Hőingás : 27,4
#26184
2019. szeptember nálam: 

T átlag: 17,1 °C.
T min. átlag: 9,9 °C.
T max. átlag: 24,4 °C.
Absz. T min.: 1,5 °C. (22.)
Absz. T max.: 34,7 °C. (01.)
Absz. hőingás: 33,2 °C.
Legalacsonyabb napi átlag: 10,6 °C. (19.)
Legmagasabb napi átlag: 24,8 °C. (01.)
Napi átlagok hőingása: 14,2 °C.
Legalacsonyabb T max.: 18,2 °C. (23.)
Legmagasabb T min.: 16,8 °C. (02.)
Napi legnagyobb hőingás: 21,5 °C. (12.)
Napi legkisebb hőingás: 5,2 °C. (9.)

Nyári nap: 12 db.
Hőségnap: 2 db.
Zivataros nap: 3 db.
Ködös nap: 0 db.

Havi csapadékmennyiség: 24,8 mm. (éves: 402,7 mm.)
Csapadékos nap: 9 db.
Mérhető csapadékú nap: 8 db
Jelentős csapadékú nap: 2 db.
Legnagyobb csapadékú nap: 7,4 mm. (09.)

Az átlagosnál kissé hűvösebben (legalábbis a MetNet havi középhőmérséklet eltérése az átlagtól térképe szerint) és szárazabban alakult a szeptember. Az elmúlt 20 év csapadékának az átlaga itt 44,0 mm lenne. Ezzel szemben idén szeptemberben 24,8 mm esett, tehát az átlag 56%-a esett csak le. A hónap eleje nagy meleggel indult, 0,3°C híján majdnem behúztuk a forró napot. 17-én érkezett egy hidegfront, ami tartósan 25 fok alá szorította vissza a napi maximumokat 30-ig. 30-án azért sikerült behúznunk egy 26,2 fokos maximumot, így hosszabb idő után hoztunk újra egy nyári napot. A csapadék eloszlása kritikán aluli volt. Gyakorlatilag kijelenthetjük azt, hogy a havi csapadék csaknem egésze a hónap első kilenc napjában esett le. Szeptember 10-től szeptember 31-ig 0,9 mm csapadék esett csak. A MetNet hónap csapadékmérlege térképe alapján szépen látszik, hogy térségem majdnem a legszárazabb vidékek között szerepelt szeptemberben. 
#26183
Mályi 2019 szeptember: átlag t 16,1°C, havi csapadék: 40,7 mm, éves csapadék: 465,8 mm
 
#26182
Kenderes szeptemberi csapadéka 40,4 mm az éves 446,5 mm.
#26181
2019. szeptember nálam: 

T átlag: 18,23 °C.
T min. átlag: 13,24 °C.
T max. átlag: 23,58 °C.
Absz. T min.: 5,2 °C. (21.)
Absz. T max.: 31,8 °C. (01.)
Absz. hőingás: 26,6 °C.
Legalacsonyabb napi átlag: 12,5 °C. (21.)
Legmagasabb napi átlag: 24,4 °C. (01.)
Napi átlagok hőingása: 11,9 °C.
Legalacsonyabb T max.: 17,9 °C. (20.)
Legmagasabb T min.: 18,4 °C. (01., 17.)
Napi legnagyobb hőingás: 17,6 °C. (22.)
Napi legkisebb hőingás: 5,1 °C. (17.)

Legalacsonyabb légnyomás: 1006,6 hPa. (30.)
Legmagasabb légnyomás: 1030,2 hPa. (13.)

Nyári nap: 9 db.
Hőségnap: 1 db.
Zivataros nap: 4 db.
Ködös nap: 0 db.

Havi csapadékmennyiség: 44,0 mm. (éves: 436,0 mm.)
Csapadékos nap: 12 db.
Mérhető csapadékú nap: 8 db
Jelentős csapadékú nap: 2 db.
Legnagyobb csapadékú nap: 20,1 mm. (07.)

Az átlagosnál 1,2 C°-kal melegebb és kissé szárazabb (74%) szeptember. Ezzel a 15. legmelegebb és 62. legszárazabb szeptemberen vagyunk túl. A hónap eleje nagy meleggel indult. A második dekád végén volt egy hidegebb periódus, de ezt leszámítva -ha nem is kiugróan-, de szinte mindvégig átlag fölötti volt a hőmérséklet. Az utolsó 20 napban csak jelentéktelen csapadék volt, a havi csapadék döntő többsége még az első dekád végén lehullott.
#26180
7 éve ezen a napon,2012. szeptember 27.-én igen csak meleg volt.
21 fokos országos átlaghőmérséklet, mind ez már egy 12 óránál rövidebb nappallal rendelkező napon.
Megdőlt a napi legmagasabb minimum hőmérséklete 20,8 fokkal, valamint több helyen is 30 fok feletti maximumokat mértek. Ugyan az akkori feldolgozottság alapján melegrekord dőlt 32,3 fokkal, azóta frissítették és 1942-ben 3 helyen is 33,2 fokot mértek, így mégsem lett végül melegrekordként elfogadva a 2012-es maximum.
#26179
Azta
Az igen csak magas
#26178
18,23 °C.
#26177
Meleg, napsugaras strandidőt hozott 1979 szeptemberének legeleje.  A 850 hPa-os hőmérsékletek általában pár fokkal 10 fok felett alakultak.
Link      Link      Link      Link
Azonban eközben a késő nyári időt biztosító közép ill. kelet-európai AC súlypontja nyugat felé mozdult, az óceáni partvidék illetve a Brit-szk. irányába. Ezzel megnyílt az út az északnyugati, északi hűvös légtömeg előtt. Ez 4-én árasztották el a Kárpát-medencét, és jónéhány napig vendégünk is maradt.
Link      Link      Link
Látható, hogy 5-10 fokos lehűlés következett be a magasban, ezzel együtt a talajon is.  Évszaknyi változás következett be hirtelen ezen a kora őszön is. (Megjegyzem, az eddigi esetekből is kiderül, hogy az ilyen lehűlés nem ritka augusztus végén, szeptember elején. Mint ahogy a nyugatra tolódó AC centrum sem  -épp az idén  volt egy ilyen epizód.)
Tipikus magasnyomású, hevesebb hidegfronti jelenségekkel nem kísért lehűlés volt, ahogy a térképek mutatják. Emlékeim szerint is csendesen "sunnyogott" be a hidegebb levegő, de annál alaposabban. Változóan felhős, csapadékmentes napok élnek az emlékezetemben. Csak a szélélénkülés,  meg az alapvető lehűlés jelentette a változást.
Személyes történetem  a kérdéses szeptember legeleji napokra, hogy apám akkor kapott szívinfarktust. Egyedül tartózkodott a csopaki nyaralónkban:  a gyerekeknek már iskola volt, anyám pedig dolgozott Győrben. Délelőtt Balatonfüreden a papa a meleg időben jól kifutotta magát a csopaki busz után (nekünk nem volt autónk), úgy látszik, ezt nem bírta a 66 éves szíve. Délutáni szunyókálásából rettentő szívszorításra, égésre ébredt. Bár jogász volt, és nem orvos, mégis rögtön tudta, mi az ábra. A szomszéd szerencsére kint járt a kertjében, neki szólt, hogy hívja a mentőket.
Messzire nem kellett elvinni: mindjárt bekerült a füredi Szívkórházba. Az infarktus szerencsére nem volt súlyos, apám jobban is lett egy időre.
December elején sajnos mégis meghalt, vénás trombózist követő tüdőembóliában. Szegény, nem sokáig élvezhette a nyugdíját, és a balatoni nyaralóját.
Úgy emlékszem egyébként, hogy a szeptember eleji "nagy lezutty" után már nem jött vissza a meleg, nemigen volt vénasszonyok nyara azon az őszön. Az archív térképek ezt csak részben igazolják: látom, a hó közepén és második felében előfordultak azért 10 fok feletti T850-ek. Október viszont nagyon-nagyon érdekes, jórészt hideg makroszinoptikai felállást hozott. DE erről majd a maga idejében írok.