2024. május 02., csütörtök

Közel a Perseida maximum!

Érdekességek - Publikálva: 2016-08-07 14:28 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A Szent Lõrinc könnyeiként elhíresült csillagászati esemény maximuma augusztus 13-a virradó éjszakára teljesül ki.

Szinte kevés ember van aki még egyáltalán nem hallott a Perseidák meteorrajról. Sokan vagyunk akik ekkor szerezték elsõ csillagászati élményüket illetve ekkor szerettek bele eme csodálatos tudományba. 

 

A meteorrajt a Perseus csillagképrõl nevezték el és a Föld északi féltekén élõ észlelõk már július közepétõl gyönyörködhetnek a csillaghullásban, de természetesen nem olyan nagy számban (körülbelül óránként egy-kettõ meteor) mint ami augusztus 13-án következik. Augusztus elsõ pár napjában általában óránként négy-öt rajtagot is megfigyelhetünk, augusztus 10-re pedig 15-20-ra emelkedik fel a számuk. Ezután nagy változás következik és elérkezünk a maximumhoz (augusztus 12-rõl 13-ra virradó éjszaka), amikor is 50-80 hullócsillagot is láthatunk óránként. Augusztus 13-a után jelentõsen visszaesik a számuk és körülbelül augusztus 25-re "teljesen" eltûnnek.

 

Perseidák története

 

A Perseidákat legkorábban a Kr u 36-ban figyelték meg ekkor már írásos feljegyzések is készültek a megjelenésükrõl. A Perseidákat a közhiedelem Szent Lõrinc könnyeiként emlegeti ugyanis Szent Lõrinc egy vértanú volt, akit Vespasianus római császár ítéltetett halálra. A szent ünnep augusztus 10-ére esik így úgy tartják számon ezt a csillagászati eseményt mintha Szent Lõrinc könnyei hullanának az éjszakában. 

 

A raj éves megjelenését 1835-ben fedezte fel Adolphe Quételet, aki rendszeresen tanulmányozta a meteorrajt. E. Heis volt, aki az 1839-i maximumkor óránként 160 rajtagot állapított meg! A nyarat tartják a csillagászok a legmegfelelõbb évszaknak a csillaghullás szempontjából. Igaz, nyáron több meteorraj is aktív, de a Perseidákat rendkívüli gyorsaságukról a leggyorsabb rajok közé tartoznak. Jérémie Vaubaillon számításai azt mutatják, hogy augusztus 12-én 0 óra és 4 óra között keresztezzük a Föld-ûrhajóval a szülõüstökös törmelékfelhõjének legsûrûbb részét (a 2016. évre vonatkoztatva), amelynek összetevõi két keringési periódussal ezelõtt dobódtak ki. Így ekkor fogjuk a legtöbb meteort észlelni.

 

 Schmall Rafael korábbi fényképe egy Perseidákról

 

A megfigyelésünket idén várhatóan a Hold sem fogja befolyásolni. Igaz égi kísérõnk mérete növekszik, de a Perseidák maximumának hetében elsõ negyed fázisban fog jelen lenni. Fontos kihasználunk a Perseida-maximum észlelését, mert a következõ évben nem várható hasonlóan aktív meteorhullás mint 2016.08.13-a virradó éjszakára, ugyanis várhatóan telehold lesz a maximum idején és a Hold fénye eléggé befolyásolja majd a megfigyelést. Kiegészítésképpen még annyit, hogy a következõ jelentõs meteorraj november 17-én érkezik (Leonidák) illetve december 13-án a Geminidák, de sajnos ekkor is teleholdban lesz részünk és annyira látványos nem lesz a csillaghullás. 

 

Több csillagvizsgáló várja látogatóit a csillaghullás idején is. Illetve ha nincs közelünkben csillagvizsgáló ami nem is feltétlen kell a megfigyeléshez menjünk fel egy közeli hegyre/dombra ott biztos kisebb a fényszennyezettség és eszméletlenül gyönyörû látványban lesz részünk.

 

Várhatóan az idõjárás sem szól bele a megfigyelésünkbe. A hét közepén érkezik egy hidegfront ami csütörtökre elhagyja térségünket és várhatóan pénteken, szombaton és vasárnap nappali gomolyfelhõ-képzõdésben lesz részünk amik majd a napsugárzás hatására az esti órákban szétoszlanak és éjszakánként derült idõben lesz részünk.

 

Mindenkinek eredményes megfigyelést kívánunk! Várjuk észlelõink fényképeit amit elõre is köszönünk!

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)  

Vissza a hírek főoldalra