2024. május 06., hétfő

Hûvös áprilisvég

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-04-24 10:07 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Az igen enyhe február után ugyan sokat kellett várnunk a meleg tavaszi idõ beköszöntére, de a március végétõl április végéig tartó közel egy hónapos idõszak igencsak kitett magáért e téren. A csupán néhány napos, nem túl erõs lehûlésekkel tarkított idõszakban gyakran mérhettünk 20 fok körüli vagy a feletti maximumokat, sõt néhány napon már nyárias magasságokba, 25-28 fok közé melegedett fel a levegõ. Emellett március 29-én és április 7-én/8-án helyenként már belekóstolhattunk a nyárias zivatarokba is. Összességében viszont igen kevés csapadék hullott a hónapban, miközben gyakran volt szeles az idõ, így a talaj felsõ rétege már teljesen kiszáradt. Sejthetõ volt azonban, hogy a tavaszt nem fogjuk megúszni erõsebb lehûlés nélkül. A hideg légtömeg április végére meg is érkezett, és a következõ napokban is vendégünk marad.

Április 24-én, vasárnap kora hajnalban érte el az országot az a markáns hidegfront, mely mögött jelentõs lehûlés érkezik. A front elõtt szombaton a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén szórványosan záporok, zivatarok is kialakultak, majd a front mentén már több helyen volt esõ, zápor. Lokálisan jelentõs mennyiségû, 10-30 mm csapadék is hullott, de országosan még nem mérséklõdött a "szárazság". Ráadásul a front mögött a Dunántúlon és északkeleten megerõsödik, helyenként viharossá fokozódik az északi szél, mely ismét szárítja majd a talajt.

 

 

Zivatar Egyházasrádóc közelében április 23-án délután (Zivipötty fotója)

 

 

Szélvihar a Balatonon április 24-én délelõtt (Sprinterx2 fotója)

 

A hidegfront fõ veszélyforrása a mögötte érkezõ száraz, hideg levegõ lesz. Keddre virradóan ugyanis már elvonul a felhõzet az ország fölül, valamint a szél is jelentõsen gyengül, köszönhetõen egy nyugat felõl közeledõ másik ciklonnak. Ennek következtében kedd reggel fõként a Dunántúlon és északon a mélyebb fekvésû területeken fagyra számíthatunk, a fagyzugosabb helyeken akár -2, -3 fok köré is csökkenhet a hõmérséklet.

 

 

A GFS modell által elõrejelzett minimum-hõmérséklet kedd reggelre - a nyugati és északi országrészben számíthatunk leginkább fagyra

 

Kedden napközben ismét megélénkül a szél, de ennek iránya délnyugati lesz, jelezve az újabb ciklon érkezését. Ekkor kissé melegebb lesz, a hétfõi 10-12 fok körüli maximumok után 13-16 fok köré emelkedik majd a hõmérséklet. A jobb idõnek azonban nem sokáig örülhetünk majd, hiszen szerdán átvonul felettünk a ciklon hidegfrontja. Ezt jelenleg még viszonylag nagy bizonytalanság övezi, de nyugaton már mindenképpen erõs lehûlés valószínû, jó eséllyel 10 fok körüli vagy az alatti csúcsértékekkel. Délkeleten, keleten viszont még 16-19 fokig is felmelegedhet a levegõ.

 

 

Az ECMWF (fent) és a GFS (lent) modell hõmérséklet elõrejelzése szerda délutánra - látható a nagy bizonytalanság, hiszen az ECMWF délutánra várja jelenleg a front érkezését, így még csak a nyugati határszélen lenne hûvösebb, míg a GFS szerint már hajnalban megérkezne a front, mely mögött délután az egész Dunántúlon igen hûvös lenne

 

Ezt a frontot már az ország legnagyobb részén jelentõs mennyiségû, 10-15 mm körüli csapadék kísérheti. A jelenlegi számítások szerint a Kõszegi- és a Soproni-hegység magasabb részein a csapadék egy része hó formájában hullhat, és az Írott-kõnél akár 5 cm-t elérõ vagy meghaladó hóréteg is kialakulhat. Sõt, amennyiben a hideg már szerda hajnalban, még az intenzívebb csapadékhullás idején eléri a nyugati országrészt, átmenetileg akár síkvidéken is megjelenhet a havas esõ, vagy a "vizes" hó.

 

 

A bergfex összesített csapadék- és halmazállapot elõrejelzése csütörtök reggelig az Alpok térségére - a Soproni- és a Kõszegi-hegységben hó eshet, az Írott-kõn akár 5 cm feletti mennyiség is (sötétzöld színezés)

 

A hidegfront mögött csütörtökön megint hûvös idõ ígérkezik, a reggeli órák pedig újabb fagyveszélyt tartogathatnak, elsõsorban ismét a mélyebben fekvõ részeken és a Dunántúlon. Ezzel azonban valószínûleg túl leszünk a mélyponton, hiszen a hét végétõl már néhány fokkal enyhébb, bár az ilyenkor szokásosnál még mindig kissé alacsonyabb hõmérséklettel tarkított idõjárásban lehet részünk. Emellett megmarad a változékonyság is, mivel több ciklon csapadékzónája érinthet még bennünket április utolsó és május elsõ napjaiban. Összességében tehát az ország nagy részén megszûnhet az éppen kibontakozni készülõdött szárazság. A kora nyári meleg visszatérésére ugyanakkor még várnunk kell, könnyen lehet, hogy akár május közepéig is.

 

Források:

Weathercast (ECMWF és GFS)

Bergfex

 

--------

 

Írta:

Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra