2024. május 01., szerda

Konvektív április, felhõtölcsérekkel

Érdekességek - Publikálva: 2014-05-08 10:04 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Áprilisban ismét az átlagosnál melegebb idõben volt részünk, az ország legnagyobb részén a márciusihoz képest viszont jóval több csapadék hullott. A hónap nagy részében azonban konvektív csapadék (zápor, zivatar) dominált, így egyes tájegységeken belül is jelentõs eltérések adódtak a csapadékösszegek tekintetében. A záporokat, zivatarokat néhol felhõszakadás, jégesõ kísérte, és több alkalommal, illetve több helyen sikerült észlelõinknek felhõtölcsért dokumentálniuk.

A hónap idõjárási összefoglalója:

 

Április elsõ napjai csendes, kellemesen meleg idõvel teltek. A hõmérséklet napközben 20 fok körül alakult, éjszakánként ugyanakkor fõként a mélyebben fekvõ, szélcsendes helyeken még elõfordultak fagypont közeli minimumok is. 4-ére virradóan azonban egy mediterrán ciklon hatására megnövekedett a felhõzet, és 5-én, valamint 6-án fõként az ország déli és keleti részén esõ is elõfordult. Utóbbi napon a ciklon mögött nyugaton, délnyugaton záporok, zivatarok is kialakultak. A következõ napok ismét naposabb idõvel teltek. 8-án egy hidegfront elõtt igen magasra emelkedett a hõmérséklet, a Dunántúlon helyenként a 25 fokot is elérte a csúcsérték. A front északnyugatra zivatarokkal érkezett, másutt viszont csak esõ, zápor hullott, a nagyobb mennyiségû csapadékot az északi megyékben mérték.

 

Fool* fotója a 8-ai soproni zivatarról:

A hidegfront mögött jelentõsen visszaesett a hõmérséklet, a legmagasabb hõmérséklet országszerte 20 fok alatt maradt, sõt egyes napokon helyenként a 15 fokot sem érte el, a kevésbé felhõs és szélcsendes helyeken pedig gyengén fagyos reggelek is elõfordultak. Mindemellett változékony maradt az idõ, 9-én fõként keleten, majd 10-én egy hidegcsepp hatására szórványosan az egész országban elõfordultak záporok, néhol zivatarok.

 

14-én újabb hidegfront érkezett, de a 8-aihoz képest lehûlést már nem hozott. A front elõtt aznap viszont még elérte a csúcsérték a 15, 22 fokot. A front mögött újfent labilis és nedves levegõ áramlott fölénk, így folytatódott a záporokkal, néhol zivatarral tarkított idõjárás. Ezekbe helyenként jégdara is keveredett, sõt a magasabban fekvõ helyeken hózáporokat is megfigyeltek.

 

15-én érkezett az elsõ tubaészlelés a keleti határ közelében fekvõ Nagyváradról, Oberleitung jóvoltából:

19-én egy délkeletre lévõ mediterrán ciklon meleg- és hidegfrontja haladt át felettünk, szokatlan módon kelet felõl. A hidegfront többfelé okozott záport, illetve délután a Dunántúl északi részén zivatarokat is. Emellett ekkor az északkeleti megyékben egy szervezett zivatarlánc jött létre, mely késõbb nyugat-északnyugat felé mozdult el.

 

A Dunántúlon a front mögött is végighaladt egy záporlánc, melynek igen látványos peremfelhõzetét dabrony örökítette meg Dabrony határából:

20-án még kissé hûvösebb volt, majd 21-étõl kezdve egészen a hónap végéig a keletiesre forduló áramlással enyhébb idõ köszöntött be, jellemzõen 20 fok körüli vagy afeletti maximumokat és 5, 15 fok közötti minimumokat mérhettünk. Emellett gyakran fordult elõ csapadék, többnyire konvektív jelleggel. Az idõszak elsõ felében, 24-éig a konvektív csapadék területi lefedettsége még viszonylag kicsi volt, és a záporok mellett csak egy-egy zivatar alakult ki.

 

22-én azonban ismét sikerült egy tubát dokumentálni, ezúttal sutom váti és Zivipötty egyházasrádóci észlelõnknek:

24-én és 25-én egy mediterrán ciklonnak köszönhetõen többfelé hullott esõ, zápor, majd 26-án és 27-én a délkelet felõl beáramló szárazabb levegõnek köszönhetõen csökkent a csapadékhajlam. 28-ától viszont ismét nedvesebb levegõ érkezett, így a délutáni órákban több helyen voltak záporok, zivatarok, helyenként jégesõ kíséretében. Ezzel együtt valóságos tubadömpingben volt részünk.

 

26-án cb. incus figyelt meg egy példányt Kunmadaras környékén:

30-án coontac egy igen látványos és méretes tubát látott Békéscsabán:

Május 1-jén pedig TLT és Cauchy is megfigyelt egyet Pécs közelében, TLT fotója:

Néhány további fénykép a hónap végi konvektív helyzetrõl:

 

Palui 19-ei mammafotója Gyõrbõl:

Dzsibzon fényképe egy Vecséshez közeli látványos zivatarrendszerrõl 29-én naplemente elõtt:

Djrafy 29-én este készített villámfotója Kaposfõn:

Egy Kecskemétre érkezõ zivatarrendszer peremfelhõzete 30-án Panther jóvoltából megörökítve:

 

Statisztikai adatok:

 

A havi középhõmérséklet a síkvidéki területeken 11 és 14 fok között alakult, mely jellemzõen 2 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásosat. A legmelegebbnek az ország déli és keleti része, míg a leghidegebbnek az Északkeleti-középhegység térsége bizonyult. A legalacsonyabb, -3,6 fokos minimumot Romhányban mérték 10-én, míg legmagasabb, 26,6 fokos maximumot Debrecenben 28-án.

 

Havi átlaghõmérsékletek:

A csapadékösszegek tekintetében már jóval nagyobb eltérés mutatkozott az egyes országrészek között. A legtöbb csapadékot a déli és a nyugati egyékben mérték, de lokálisan északkeleten is elõfordultak magas értékek, míg a legszárazabbnak az ország északi és középsõ része bizonyult. A havi csapadékösszeg azonban az ország nagyobb részén elmaradt az átlagostól, annál magasabb értékek az északnyugati csücsökben, Pécs térségében, délkeleten és kisebb gócokban északkeleten voltak jellemzõek. Sopronban hullott a legtöbb csapadék 93 mm-rel, míg Tornyospálcán a legkevesebb 17,5 mm-rel.

 

Havi csapadékösszegek:

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra