2024. május 01., szerda

2014. február: jeges kezdés, enyhe befejezés

Érdekességek - Publikálva: 2014-03-03 10:57 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Az enyhe január után februárban is több fokkal meghaladta a havi középhõmérséklet az átlagos értéket, ugyanakkor már jóval több csapadék hullott. Különösen igaz volt ez a délnyugati területekre, ahol 100 mm feletti havi hozamok is elõfordultak. A hónap elsõ napjait még téli idõ jellemezte, és fõleg nyugaton több napra ónos jégbevonatba zárult a világ. A hónap közepére azonban jelentõsen megenyhült az idõ, és február utolsó napja meghozta az év elsõ zivatarát is.

A hónap idõjárási összefoglalója:

 

1-jén délkeleti irányból, a Kárpátokat megkerülve a talaj közelében hideg levegõ áramlott fölénk erõs széllel (mely jelenséget kossavának neveznek), így ekkor sokfelé egész nap fagyott. A szél a vastagabb hótakaróval fedett déli megyékben hófúvásokat okozott. Ezt Alföld szegedi észlelõnk kitûnõen dokumentálta az országhatár környékérõl szerb és magyar oldalon egyaránt, az összefoglalója itt olvasható: Link

 

Az 1-jei hófúvás Szeged térségében, trento által megörökítve:

Emellett egy mediterrán ciklon felhõzete húzódott fölénk, melybõl a délutáni, esti órákban a Dunántúlon és a középsõ országrészben egyre többfelé kezdõdött ónos esõ, fagyott esõ. A csapadékhullás ezeken a tájakon eleinte még 2-án is folytatódott, de a nap második felében fokozatosan megszûnt a csapadék. Az ónos esõ révén több milliméteres, helyenként 1 cm-t is meghaladó jégbevonat képzõdött.

 

Látványos "jéglevelek" fool* mihályi észlelõnk jóvoltából a 2-ai ónos esõ után:

A jégréteg a nyugati országrészben a következõ napok gyengén fagyos idõjárásának köszönhetõen tartósan megmaradt, 6-áig csak minimálisan olvadt. Másutt ez nagyrészt elolvadt, a hóréteg azonban nem változott számottevõen. Az ország keleti részén ugyanis - bár napközben sokat sütött a nap, és több fokkal fagypont felett alakultak a maximumok - igen száraz volt a levegõ, így az erõs éjszakai lehûlés konzerválta a havat. Keleten ezekben a napokban -10 fok alatti minimumok is elõfordultak, a leghidegebb pedig 5-ére virradóan volt Nyírteleken, ahol -14,1 fokot mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 4-én reggel Vásárosnaményben -15,3 fokos, míg másnap reggel Milotán -15,0 fokos minimumot regisztrált.

 

Jégvirágos autóablak 10-én Bakonycsernyén, ricso3 fényképe:

Változás 7-én kezdõdött, amikor nyugatiasra fordult felettünk az áramlás, és ezzel enyhébb léghullámok érkeztek. Ez az idõjárási helyzet végül már egész februárban kitartott. Ennek köszönhetõen a még januárban hullott hó néhány nap alatt elolvadt. A 7-étõl kezdõdõ idõszakban egészen 23-áig gyakran követték egymást az idõjárási frontok, így az enyhülés mellett csapadékos idõjárás köszöntött be. A csapadék nagy része esõben hullott, de 6-án északkeleten még hó is elõfordult. Egy-egy erõsebb hidegfront mögött pedig a Dunántúl magasabban fekvõ vidékein és a délnyugati, nyugati határszélen is elõfordult havazás átmeneti hóréteget eredményezve, és rendre az utóbbi területeken hullott a legtöbb csapadék.

 

Havazás Sopronban 12-én reggel, balintaj fotója:

A hidegfrontok elõtt fõként a déli országrészben már jelentõsebb mértékben felmelegedett a levegõ, 16-án például többfelé és több fokkal meghaladta a csúcshõmérséklet a 15 fokot, Bátaszéken 19,0 fokot mértek. Emellett az ország más részein is többször emelkedett 10 fok közelébe, vagy kevéssel afölé a hõmérséklet. Az éjszakák pedig néhány derültebb naptól és térségtõl eltekintve komolyabb fagy nélkül teltek, sõt, idõnként országosan fagymentes napok is elõfordultak.

 

MacBook által megörökített péceli naplemente 15-én:

Február utolsó napjai már szárazabb és naposabb, igazi kora tavaszi idõvel teltek. A délnyugatról érkezõ enyhe, labilis légtömegek révén 28-án már jelentõs konvektív események is kialakultak. Ekkor észlelték hazánkban az idei elsõ zivatart Sárvár térségében, majd késõbb még Bük és Pécs környékén is volt zivatar. Emellett több helyen elõfordultak záporok, illetve látványos, már-már nyárias gomolyfelhõk tarkították az eget.

 

Fejlõdõ zivatarfelhõ Egyházasrádóctól délkeletre (melybõl a késõbbi sárvári zivatar kialakult), Zivipötty fotója:

 

Februári bükk-fennsíki töbörklíma adatok Kerekrobi jóvoltából:

 

T átlag: -0,139 °C.
T min. átlag: -5,58 °C.
T max. átlag: 5,26 °C.
Absz. T min.: -20,8 °C. (4.)
Absz. T max.: 9,8 °C. (16.)
Absz. hõingás: 30,6 °C.
Legalacsonyabb napi átlag: -13,1 °C. (4.)
Legmagasabb napi átlag: 5,05 °C. (19.)
Napi átlagok hõingása: 10,85 °C.
Legalacsonyabb T max.: 1,3 °C. (01.)
Legmagasabb T min.: 2,4 °C. (19.)
Napi legnagyobb hõingás: 24,9 °C. (4.)
Napi legkisebb hõingás: 2,2 °C. (22.)
RHI: 3 nap.
HRHI: Nem volt.
Fagyos nap: 21 db.
Hideg nap: 13 db.
Zord nap: 6 db.
Téli nap: Nem volt!

 

Statisztikai adatok (a MetNet adatbázisa alapján):

 

Legalacsonyabb minimum-hõmérséklet: -14,1 fok, Nyírtelek (5-én)
Legmagasabb maximum-hõmérséklet: 19,0 fok, Bátaszék (16-án)
Legnagyobb napi hõingás: 18,5 fok, Nyírbogát (3-án)
Legmagasabb havi középhõmérséklet: 6,1 fok (Budapest, XI. kerület)
Legalacsonyabb havi középhõmérséklet: 2,7 fok (Miskolc), illetve 0,7 fok (Kékestetõ)
Legnagyobb havi csapadékösszeg: 151,6 mm, Nagykanizsa
Legkisebb havi csapadékösszeg: 13,7 mm, Bátaszék
Legtöbb csapadékos nap: 20 (Fertõd, Gyõr)

 

Havi átlaghõmérséklet és csapadékösszeg:

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra