2024. május 01., szerda

Egy fordított hónap összefoglalója

Érdekességek - Publikálva: 2013-11-04 21:28 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Változatos, nagy hõmérsékleti ingásokkal, átlag feletti hõmérséklettel és átlag alatti csapadékkal telt október hónapunk idõjárása. Az október eleji reggelek téli hõmérsékletei után a hónap közepén átlagosnak mondható, majd a harmadik dekádjában jóval átlag feletti hõmérsékleteket tapasztalhattunk. Ezt jól mutatja az is, hogy a hónapban 11 napon volt hõmérsékleti rekorddöntés. Csapadék tekintetében az országos átlag alatt maradt a hónap.

Október hónapban a hõmérsékletek fordított módon jelentkeztek. A hónap elején volt hûvösebb, a hónap közepén átlagos hõmérsékletû idõjárásban volt részünk, kissé több csapadékkal, majd a hó végén igen meleg periódus jellemezte a Kárpát-medence idõjárását. Ekkor jóval átlag feletti hõmérséklet és száraz idõjárás dominált.

 

Ha az elmúlt 30 évre tekintünk vissza és keresünk statisztikai szemmel hasonló októberi idõjárást, megállapíthatjuk, hogy csupán  hasonlóságot fedezhetünk fel, azonosságot nem.

 

A szeptember végi hidegöblítést követõen október elején reggelente hideg, helyenként igen hideg napok következtek.  Észak, északkelet felõl a hideg levegõ viszonylag hamar megmutatta fagyos leheletét. A fagyos napok a hónap elején igen kemény, rekorddöntögetõ értékekkel jelentkeztek. A hónap elsõ dekádja Magyarország területén általában öt, helyenként nyolc fokkal is az átlag alatt volt. Az Északi-középhegység medencéiben és a hegyvidéki területein volt olyan nap, mikor a hõmérséklet napi középértéke nem haladta meg a nulla fokot.

 

szélkerék21 Második deres nap címû képe:


Október 2-án a nappali órákban alig emelkedett néhány fokot a hõmérséklet. Ezen a napon az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos állomásai közül Kékestetõn mindössze +3,6 fokot jelentett napi maximum hõmérsékletnek, majd a következõ 4 napon zsinórban dõltek a napi hõmérsékleti minimum értékek. Szécsény, Zabar, Nyírlugos települések vitték a „pálmát”, s jegyezhetjük fel ezentúl hozzájuk a napi leghidegebb minimum hõmérsékleteket.

 

A MetNet társadalmi észlelõhálózatán belül a leghidegebbet Romhány településen jegyezhettük fel -9,1 fokkal, ami csak kettõ tizeddel kevesebb, mint amit a hivatalos állomáson mérhettünk Zabarban ezen a napon.


Októberi havi abszolút minimum hõmérsékletek a MetNet adatbázisa alapján:


Ugyanezen a napon a Bükk-fennsíkon, Nagymezõn a speciális mikroklímával rendelkezõ töbrökben is egészen szélsõséges  hõmérsékletet mérhettünk.


2013. október 4-én a napi minimum hõmérséklet -17,1 fok volt, amely az elmúlt 5 év mérései közül is kiemelkedõ érték. Az addigi,  2011-ben mért -16,5 fokos hõmérsékletet "döntötte" meg.

http://www.metnet.hu/?m=logger&l=92&d=20131004

 

A fagy hatása országos volt. Kivételt ezalól csak néhány magasabban fekvõ, szélre érzékeny, vagy déli, délnyugati fekvésû területeink jelentettek. Ilyen területek voltak a Sopron, Mecsek és Hegyalja környéki magasabban fekvõ domboldalak.

 

A csípõs hidegnek köszönhetõen a falevelek szinte egyik pillanatról a másikra váltottak az õszi színpompába.

 

Esõkirály képe, Jósvafõ, Tengerszem:


A hónap második dekádját a reggeli napok enyhülése, majd csapadék is követte. Az érkezõ hidegfrontnak köszönhetõen többfelé hullott jelentõs mennyiségû csapadék. Az ország középsõ részén a labilis levegõ hatására többfelé figyelhettünk meg mennydörgést, villámlást.  Ezeken a napokon az ország délnyugati, középsõ, valamint az Északi-középhegység egyes részein a napi csapadék mennyisége az 50 mm-t is megközelítette, illetve egyes helyeken azt meg is haladta. Azonban az elmúlt idõszak szárazsága miatt a lehullott csapadék most nem okozott gondot, fennakadást.

 

A monoton esõ hatására, az addigi varázslatos õszi színpompát felváltotta egy komorabb, szürkébb színvilág.  A falevelek jelentõs hányada gyorsan lehullott. Helyére, párás, helyenként átmenetileg reggelente ködös, felhõbe burkolódzó hegyoldalak várták észlelõinket.

 

Kerekrobi  képe Miskolc, Lillafüred:

A hónap harmadik dekádja az átlagostól jóval magasabb hõmérsékleteket és csapadékmentes, száraz idõt hozott.
Az éjjelek kifejezetten enyhék, a nappalok melegek voltak. Október 21-én, 23-án és 29-én az éjjeli minimumok maximum hõmérsékletében jegyezhettünk fel új, magasabb értékeket. A reggeli pára- és ködfoltok feloszlása után jobbára napos, kifejezetten enyhe napok következtek. A légmozgásnak köszönhetõen csak igen kevés helyen keletkezett köd, ami napközben gyorsan feloszlott, megszûnt.

 

2013.10.23-án mért minimum hõmérsékletek a MetNet adatbázis alapján:

Nemzeti ünnepünkön, valamint 24-én és 29-én pedig a napi hõmérsékleti maximum értékek dõltek meg. A +25 - +27 fok körüli, kissé a feletti értékeket zömében az ország déli és délnyugati részben regisztrálták, de a +20 fokot minden síkvidéki állomásunk elérte a jelzett napokon.

 

2013.10.23-án mért maximum-hõmérsékletek a MetNet adatbázis alapján:

A hónap utolsó nyárias napja 29-e volt, amikor Csávoly településen is megdõlt a hivatalosan mért legmelegebb nap hazánkban. Ezt a meleget a Nyugat-Európában tomboló és jelentõs károkat okozó, viharciklon elõoldali levegõjének köszönhettük. A ciklont számos külföldi meteorológiai szolgálat névvel különböztette meg. A külföldi idõjárási események fórumban a honlapon Christian néven írtunk róla, kaptunk számos észlelõi fotót egyes helyszínekrõl.


Fetcroll fotója Dániából 2013.10.29-én:

  

 

Októberi szélsõértékek (MetNet-adatbázis):

Legalacsonyabb hõmérséklet:                          -9,1 °C, Romhány; (öccsi)
Legmagasabb hõmérséklet:                             27,4 °C, Püspökladány; (Ladány),
Legmagasabb havi középhõmérséklet:             14,3 °C,Budapest; XI. ker.; (pkristof)
Legalacsonyabb havi középhõmérséklet:          10,5 °C, Miskolc (Póni)
Legnagyobb havi csapadékösszeg:                   68 mm, Kunmadaras (cb. incus)
Legkisebb havi csapadékösszeg:                      12,9 mm, Balatonlelle (rebor



Az összefoglalót írta: Kerékgyártó Róbert (Kerekrobi)

Források:

www.met.hu
www.metnet.hu

Vissza a hírek főoldalra