2024. május 01., szerda

Sekély ciklon kiadós csapadékkal

Időjárás-változás - Publikálva: 2013-08-30 10:25 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Augusztus nagy részében, akárcsak júliusban, egy gyakran felettünk vagy a közelünkben elhelyezkedõ anticiklon miatt országszerte száraz és meleg idõ volt. A hónap elején sokfelé a 35 fokot is meghaladta a hõmérséklet, és késõbb is csak egy-egy napra mérséklõdött a kánikula. Kisebb-nagyobb csapadék csak elszórtan fordult elõ jellemzõen záporok, zivatarok formájában, melyek lokálisan kissé enyhítették a szárazságot. Augusztus 20. után azonban fokozatosan északra húzódott a kontinest uraló anticiklon, és helyét térségünkben egy lassan mozgó sekély ciklon vette át, mely sokfelé meghozta a várva várt csapadékot.
A sekély ciklon elõtt augusztus 24-ére, szombatra virradóan egy úgynevezett mezoskálájú konvektív örvény érte el az országot az elõzõ nap az Alpokban kialakult zivatarok maradványaként. Ebbõl elsõsorban a nyugati országrészben hullott jelentõsebb csapadék. Többnyire esõ, zápor volt jellemzõ, de helyenként zivatarok is kialakultak. A legtöbb csapadékot Nagykanizsán mérték, ahol péntek éjjeltõl szombat estig 28,5 mm hullott. Az ezen légköri képzõdményre jellemzõ spirális, örvénylõ felhõzet kitûnõen megfigyelhetõ volt a mûholdképen (forrás: Sat24):
25-ére virradóan átmenetileg csökkent a felhõzet, így az elõzõ napi csapadék és az éjszakai szélcsend hatására fõként a Dunántúlon több helyen sûrû köd képzõdött, õszies hangulatúvá téve a reggelt. Eközben nyugat felõl megérkezett a sekély ciklon felhõzete, melybõl késõbb kelet felé terjedve egyre többfelé hullott esõ, zápor. A déli országrészben helyenként zivatar is elõfordult. A vajdasági Adára érkezõ zivatart olivera örökítette meg:
Másnap a nap elsõ felében ismét egy nagyobb kiterjedésû, zivatarokkal tarkított csapadékrendszer haladt keresztül az országon, mely délután már elérte a Tiszántúlt. Mögötte nyugaton, délnyugaton csökkent a felhõzet, míg a középsõ országrészben lassú mozgású zápor- és zivatarcellák fejõdtek ki, mnelyekbõl felhõszakadás is elõfordult. Szpeti fotója egy Jászboldogháza melletti peremfelhõs záporról, melyen jól látszik, hogy a rendkívül párás levegõ hatására igen alacsony volt a felhõalap:
Augusztus 27. átmenetileg kissé nyugodtabb idõvel telt. A párás, helyenként ködös reggel után a változóan gomolyfelhõs égbõl elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok. A lassú cellaáthelyezõdés miatt azonban ezekbõl egy-egy pontban ismét jelentõs mennyiségû csapadék hullott. Egy Mihályi közelében lévõ zivatargóc fool* által megörökítve:
Éjszaka délnyugat felõl egyre többfelé kezdõdött kiterjedt zivatartevékenység, és a gócok késõbb egy szervezett rendszerré álltak össze. Ez éjjel végighaladt a Dunántúl nagy részén, sokfelé kiadós esõzést okozva. Fõként a Dunántúli-középhegység térségében egyes helyeken 50-70 mm csapadék hullott. A zivatarzóna kora délelõtt látványos peremfelhõvel érte el Budapest térségét és a Duna-Tisza közét. Az alábbi képet MacBook készítette Pécelen:
Napközben a rendszer kelet felé haladva folyamatosan vesztett erejébõl, míg mögötte helyi záporok, zivatarok keletkeztek. Az esti órákban azonban a déli országrészben egy újabb zivatarrendszer épült ki, mely éjjel délkelet felé elhagyta az országot. Ebbõl örökített meg godazoli látványos villámokat Baján, melyek közül egy alább látható:
29-én már távolodóban volt tõlünk a sekély ciklon, így kevésbé volt hatással idõjárásunkra. Mögötte északias széllel kissé szárazabb és stabilabb légtömeg érkezett fölénk. A középsõ országrészben azonban egy kiterjedt összeáramlási zóna jött létre, mely mentén délután szórványosan záporok, zivatarok pattantak ki. A két legerõsebb góc Kecskemét és Pest környékét érintette, intenzív esõvel és viharos széllel. A látványos peremfelhõvel rendelkezõ budapesti cella Dzsibzon jóvoltából fotózva:
A sekély ciklon összességében az ország legnagyobb részén jelentõs mennyiségû, 20 mm körüli vagy azt meghaladó csapadékot okozott. Elõfordultak azonban olyan helyek is, ahol 60-100 mm esõ esett. Ilyen volt például Kunmadaras, ahol a 25-ei 0,7 mm-es, a 26-ai 39,8 mm-es és a 28-ai 64,6 mm-es napi csapadékösszegek révén 105,1 mm-rel zárt az idõszak. Térségileg a legtöbb csapadék a Nagykanizsa-Veszprém-Pilis vonal környezetében, Sopron környékén és a Duna-Tisza köze északi felén hullott. Ezzel szemben a Nyírségben nem okozott számottevõ esõt a ciklon, egyes helyeken még az 5 mm-t sem érte el az idõszak csapadékmennyisége.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra