2024. május 01., szerda

Július: keményvonalas nyár

Érdekességek - Publikálva: 2013-07-31 11:43 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A júliusi hónap nagyrészt csendesen telt el, a hõmérsékletek végig a nyarat idézték, az átlagosnál melegebb és szárazabb idõjárást tudhatunk magunk mögött az ország nagy részén.
Részletesen:

A hónap elsõ napjaiban fokozatosan emelkedõ hõmérséklet mellett és az eleinte csapadékmentes idõt követõen megjelentek a záporok, zivatarok. A hajnalok még csípõsnek ígérkeztek, majd kevésbé frissült fel a levegõ. Ezt követõen ismét szárazabb idõjárás következett egy anticiklon uralma miatt, csapadék csak elszórtan fordult elõ. Az északi - északnyugati áramlás miatt néhány fokot visszaesett a csúcshõmérséklet és az éjszakák is frissek voltak, így igazi nyári, kellemes idõ alakult ki.

Éjjeli zivatar, djrafy fotója (július 7. Kaposfõ):



Ez az idõjárási jelleg folytatódott, majd melegedés vette kezdetét, 20-án már 27 - 33 °C-ig szökött a hõmérséklet. Ezt követõen bár a hajnali órák még mindig meghozták a felfrissülést, nagy volt a hõingás, csapadék azonban 1 - 1 szerencsés hely kivételével nem fordult elõ. 

Július 24-tõl kikerültünk az eseménytelen idõjárást alakító anticiklon hatása alól. Az ez elõtti idõszak alatt például a Brit-szigeteken igen meleg idõjárás fordult elõ, ami ott ritkaságszámba megy. Itt ciklontevékenység törte meg a nyári meleget, hazánk pedig ezeknek a ciklonoknak az elõoldali áramlási rendszerébe került. Így tehát erõs déli áramlással Afrika felõl forró légtömegek árasztották el a Kárpát-medencét, 27-ére, szombatra már 32 - 37 °C-ig emelkedett a hõmérséklet. Az éjszakák a nagyvárosokban, a vízpartokon és a magasan fekvõ helyeken már nem hoztak felfrissülést, de 29-én, hétfõn már több helyen 20 °C felett, sõt az Észak-Dunántúlon néhol 25 °C felett alakult a minimum.hõmérséklet. Hétfõn tetõzött a forróság 33 - 40 °C-kal, a legmagasabb értékek az ország déli részén fordultak elõ.

Rengeteg ember a Balatonnál talált "menedéket" a 35 °C feletti forróság átvászeléséhez. Bluli fotója Siófokról (július 28.)



Hétfõ estig a déli szél olykor erõsen fújt, majd éjszaka egy erõs hidegfront hozta meg a felfrissülést. A légköri képzõdmény útját fõleg a Dunántúlon erõs, olykor viharos szél kísérte, elszórtan hatalmas porvihar kerekedett. Az éjszaka második felében megérkezett a nedves levegõ is, így egy zivatarrendszer alakult ki tõlünk délnyugatra, amely sebesen haladt északkelet felé. Több helyen a kevés csapadéknak is örvendhettünk, a szárazság után, sajnos 10 mm-t meghaladó mennyiség sehol sem fordult elõ. Keddre mintegy 10 fokkal alacsonyabb hõmérséklet és erõs szél mellett felfrissült a levegõ. Az északkeleti országrészben még adottak voltak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához, így a délután folyamán elõ is fordult zápor, zivatar, néhol 30 mm körüli csapadékmennyiséggel.

Hidegfront utáni tájkép fool* jóvoltából



29-én, hétfõn több melegrekord is megdõlt: 
Baján kereken 40 °C-ot mértek, ami az 1905-ös orosházi napi rekordot múlta felül 1,2 °C-kal.
A budapesti rekord is megdõlt 0,9 °C-kal, hétfõn 38,5 °C-ot mértek Újpesten.
Az 1921-es dobogókõi legmagasabb minimum-hõmérsékleti rekord is a múlté, Tatán 26,2 °C-ig csökkent a hõmérséklet a hajnali órákban.
Szentgotthárdon pedig 39 °C-ot rögzítettek, amely a településen a mérések kezdete óta még nem fordult elõ, így itt helyi abszolút rekord született.
Forrás: OMSZ

A havi középhõmérséklet az ország területén 20 és 24 °C között alakult, ez 1 - 4 °C-kal haladta meg a sokéves átlagot, így nem nagyon volt alkalmunk fázni. A havi abszolút maximumok 36 és 40 °C között alakultak az észlelések és az Éghajlati napló adatai alapján.
Az Éghajlati napló adatai szerint a legmagasabb hõmérséklet 29-én fordult elõ Jánoshalmán, 39,3 °C-ot mért Tomka.
A legalacsonyabb hõmérséklet Gyõrszemerén fordult elõ július elsején a 6,2 °C-os értéket Kertész rögzítette.

 

Csapadék terén elég szeszélyes eloszlás alakult ki a hónap legvégére. Voltak helyek, ahol a júliusi csapadékösszeg nem érte az 1 mm-t sem, illetve nem haladta meg az 5 - 10 mm-t. Északkeleten, illetve délnyugaton pedig többször adódtak jó feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Délnyugaton 30 - 60 mm, északkeleten pedig tág határok között 20 - 100 mm körüli csapadékösszegek is elõfordultak, tehát itt nem alakult ki szárazság. Összesítve tehát az ország legnagyobb része erõsen az átlag alatt végzett.
A legnagyobb havi összeget FlaNeth mérte Kemecsén, 105 mm-rel.
A legkevesebb csapadék Jászboldogházán esett, ez 0,4 mm-t jelent Szpeti mérése alapján.


A cikket Nagy Bálint (bluli) írta 

Vissza a hírek főoldalra