2024. május 01., szerda

Viharos hõségzárás

Szélsőségek - Publikálva: 2013-06-25 17:12 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Az év elsõ, jelentõsebb hõhulláma június közepén érkezett meg hozzánk felváltva az addigi hûvös, esõs idõt. Szinte átmenet nélkül csöppentünk bele az õszies idõbõl az igazi kánikulába, június 11. körül ugyanis még csak 18, 25 fok közötti nappali hõmérsékletet mérhettünk, 5 nappal késõbb viszont már országszerte 30 fok fölé kúszott a hõmérõ higanyszála. A hõség csúcspontja az ország legnagyobb részén 19-ére és 20-ára esett, 35 fok körüli, az Alföldön afeletti csúcsértékekkel. Eközben Nyugat-Európában egy sekély ciklon hatására már nap mint nap heves zivatarok alakultak ki. Ez a ciklonális mezõ aztán lassanként kelet felé indult meg, és hazánkban is sokfelé emlékezetessé tette a forróság végét.
Június 22-én az elõzõ napokhoz hasonlóan igen nagy labilitás volt jelen a légkörben egész nap, de emellé már elégséges nedvesség is párosult. Ennek megfelelõen az elsõ zivatarok már kora délelõtt kialakultak Budapest térségében, majd néhány órával késõbb északkeleten, a déli óráktól pedig a Tiszántúlon zajlott erõs konvekció. Utóbbi területen több heves zivatar is kifejlõdött, melyek felhõszakadást, illetve néhol cseresznye nagyságú jégesõt okoztak. A hirtelen lehulló, nagy mennyiségû csapadéknak köszönhetõen késõ délután átmenetileg víz alá került Orosháza belvárosa.

A Dunántúlon eleinte eseménytelenül telt a nap, de délután Ausztria felõl egy erõteljes szupercella érte el Vas megyét, mely Szombathelyen is keresztülhaladva egészen a Bakony térségéig eljutott. Útját viharos szél és nagy méretû, 3-5 cm-es jég kísérte, jelentõs károkat okozva.

Dabrony fotója a Vas megyébõl érkezõ szupercelláról a Veszprém megyei Dabronyból:
A kora esti órákban Budapesttõl délkeletre is kialakult egy szupercella, mely egy kettéválást is produkált. A bal oldali tag észak felé megindulva Budapest keleti része felett lassanként feloszlott. A jobb oldali, kelet felé haladó tag azonban tartós és erõs maradt, és sötétedéskor elérte Ceglédet, ahol súlyos jégverést okozott. Itt szintén megfigyeltek 4-5 cm-es jégdarabokat. Késõbb Szolnok felett is áthaladt ez a szupercella, de ott már "csak" borsó méretû jeget, illetve kiadós felhõszakadást okozott.

A budapesti szupercella bal oldali tagja MacBook által Pécelrõl megörökítve:
Emellett az esti, éjszakai órákban az ország több pontján újabb zivatarok keletkeztek, eleinte a Balaton környékén és Budapesttõl délre, majd a Dunántúl déli felén. Utóbbi zivatarok hajnalra egy szervezett rendszerré álltak össze, de ez reggel a keleti országrészt elérve fokozatosan feloszlott. Az éjszakai zivatarokat helyenként látványos villámtevékenység kísérte.

Godazoli villámfotója Bajáról:
Június 23-án viszonylag eseménytelenül indult a nap, és a délután derekáig is csak néhol alakult ki egy-egy zivatar, fõként északkeleten. A délután második felében azonban erõteljesebbé vált a gomolyfelhõ-képzõdés, és az északkeleti, valamint a középsõ országrészben szórványosan záporok, zivatarok pattantak ki. Az egyik leglátványosabb zivatar Budapesttõl délkeletre alakult ki, mely a naplementében gyönyörû sárgás-vöröses színekben pompázott.

A zivatarcella bluli jóvoltából Dunaújvárosból fényképezve:

Június 24-én ismét eseménydúsabbra fordult az idõ, ugyanis elérte hazánkat a nyugat-európai ciklonrendszer hidegfrontja. Ennek hatására nyugaton már a hajnali órákban feltámadt az északi szél, reggel pedig tartós esõ kezdõdött. Így ott napközben sokfelé 15 fok alatt maradt a hõmérséklet, a maximumok még este, éjszaka álltak be. Keleten ezzel szemben eleinte még napos idõ volt, mely által jellemzõen 25, 30 fok közé emelkedett a hõmérséklet. A délutáni órákban azonban erõteljes gomolyosodás indult meg, és Szeged térségében már kora délután kifejlõdött az elsõ zivatar, mely ráadásul szupercellás volt. A vihar hosszú ideig a napfény városa fölé borult, melynek köszönhetõen jelentõs mennyiségû csapadékot és elárasztott utcákat, tereket hagyott maga után.

A Szegedre lecsapó szupercella Balage83 szemszögébõl megörökítve:

Délután a Dunától keletre mind több helyen intenzív záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként felhõszakadással, illetve kisebb méretû jégesõvel kísérve. Késõ délután Hatvan környékén a tartósan egy helyben álló, erõs zivatarból jelentõs mennyiségû csapadék hullott, illetve Orosháza térségébõl is felhõszakadást jelentettek. Kora estére az egyre inkább északkeletre helyezõdõ zivatarok szervezett rendszerré álltak össze, melynek legerõsebb része Miskolc felett haladt át. A városban látványos peremfelhõvel és éjszakai sötétséggel érkezett a vihar, melyet aztán özönvíz követett. A térségben sokfelé igen jelentõs csapadék hullott, Halmajon például 88 mm-es napi csapadékösszeget mértek.

ZivatarPeti fotója a Miskolcra érkezõ peremfelhõs zivatarról:
A zivatarzóna éjszaka elhagyta hazánkat, mögötte pedig országszerte felfrissült a levegõ. 25-én napközben már többfelé 20 fok alatt maradt a hõmérséklet. Emellett a 3 nap alatt az ország nagy részén összességében kiadós csapadék hullott, igaz helyenként sajnos károkozó széllel vagy jéggel.

A zivataros idõszak alatt számos fénykép érkezett hozzánk, melyet ezúton is köszönünk minden észlelõnknek!
A fotók megtekinthetõk a képtárunkban: Link

Az aktuális eseményekrõl készített blogbejegyzések: Link

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra