2024. május 04., szombat

Változékony, télies március

Érdekességek - Publikálva: 2013-04-04 09:28 | Becsült olvasási idő: kb 5 perc.

2013 márciusában országszerte rendkívül változékony, csapadékos idõ uralkodott. A hónap elsõ fele még viszonylag kellemes, tavaszias idõvel telt, március 14. után azonban többször visszatért még a tél, komoly havazásokkal és hideggel.
Részletes idõjárási összefoglaló:

Március elsõ napjait többnyire csendes, egyre melegebb idõ jellemezte. A hõmérséklet egyre többfelé átlépte a 10 fokot, sõt 6-a után néhány napra már a 15 fokot is. Emellett sok napsütésben volt részünk, így igazi kellemes, tavaszi idõ alakult ki. 6-ától elsõsorban az északi és keleti országrészben azonban már elõfordult esõ, zápor, sõt 8-án helyenként zivatarok is voltak. A melegedés ezen a napon érte el csúcspontját, ekkor az Északi-középhegység vidékét kivéve 15, 21 fokig emelkedett a hõmérséklet, ami több helyen egyben a havi maximum is lett. A következõ napokban országosan csapadékosra fordult az idõ, és ezzel együtt a hõmérséklet is visszaesett. De még viszonylag enyhe maradt az idõ, 10 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk. A jó idõ miatt átmenetileg megindult a természet is, és 7-én, valamint 8-án az erõs mogyoróvirágzás miatt a Dunántúlon helyenként pollenkoszorú volt megfigyelhetõ a Nap körül (Zivipötty felvétele Egyházasrádócról):
Az elsõ jelentõs változás március 14-én és 15-én következett be. Ekkor érte el ugyanis hazánkat a korábbi napokban tõlünk északra felhalmozódott hideg levegõ, és ezzel együtt egy erõteljes mediterrán ciklon vonult keresztül országunkon. A ciklonból eleinte mindenütt esõ hullott, de ezt 14-én nyugat felõl egyre többfelé havazás váltotta fel. Északkeleten a talaj közelében elõbb megérkezett a fagyos levegõ, mint a magasban, így itt ónos esõ is hullott (langlovag felvétele Gesztelyrõl):
A csapadék 15-ére országszerte havazásba ment át, és ezen a napon a keleti országrészben sokfelé napközben sem emelkedett fagypont fölé a hõmérséklet. A nyugati határszélt leszámítva jelentõs mennyiségû, 5-20 cm hó hullott. A ciklon hátoldalán eközben már 14-én viharossá fokozódott a szél, mely a nagy hóval érintett helyeken jelentõs hófúvásokat okozott. Sokfelé több méteres hóbuckák keletkeztek, és jelentõs fennakadások alakultak ki a közlekedésben. A helyzetet súlyosbította, hogy 14-én a közelgõ hosszú hétvége miatt sokan indultak útnak nagyobb távolságokra is. Hófalak Bábolna közelében (StormMaster által megörökítve), és küzdelem a hóval Vöröstónál (Mustár fotója):
A viharos idõ a sok bosszúság mellett némi érdekességet is produkált. A Balaton déli partján a viharos szél kifújta a vizet a partra, ahol az látványos jégbuckákká fagyott össze (Sprinterx2 fényképe Fonyódról):
A következõ napokban megnyugodott az idõjárás, de eleinte még hûvös maradt a levegõ. A hóval borított keleti, északkeleti helyeken különösen hideg volt a 17-ére virradó éjszaka, ekkor ott többfelé -10 fok alá süllyedt a hõmérséklet. A fagyzugosabb helyeken (Nyírtelek, Borsodnádasd) -15, -17 fokot mértek, de hasonlóan hideg volt a Bakonyban fekvõ Zircen is. A Bükkben fekvõ töbrökben azonban jóval zordabb idõ uralkodott ezen az éjszakán. A Kerekrobi által kihelyezett logger a bükk-fennsíki töbör alján -33,6 fokos minimumot regisztrált, ami ott az idei téli szezon legalacsonyabb értékének bizonyult, sõt a saját mérések kezdete óta abszolút hidegrekord is. Az aznapi adatok megtekinthetõk itt: Link

Március 18. után átmenetileg ismét melegebb idõ köszöntött be. Ezen a napon egy ciklonból még havazás is elõfordult, de ezt egyre többfelé esõ váltotta fel. Másnap a változékony idõben már sokfelé 10 fok feletti csúcsértékeket mérhettünk. Délután a megnövekvõ gomolyfelhõzetbõl szórványosan zápor, néhol zivatar is kialakult. Az egyik látványos zivatarcella Kaposfõ határából (djrafy által megörökítve):
Ugyanezen a napon estére csökkent a felhõzet, így az országban sokfelé lehetõség nyílt a hónap csillagászati eseményének, a szabad szemmel is látható Panstarrs üstökösnek a megfigyelésére. Az alábbi nagyszerû fotót fool* készítette Mihályi közelében:
Sokáig nem élvezhettük a tavaszias idõt, ugyanis 20. után ismét hideg levegõ érkezett fölénk. 23-án pedig egy mediterrán ciklon alakult ki tõlünk délre, mely a következõ napokban csak lassan mozdult el északkelet felé, így tartós és jelentõs havazást okozott. 23-án és 24-én fõként délnyugaton már elõfordult hóesés, de a fõ csapadékzóna 25-én és 26-án haladt át az ország felett. Ekkor nyugaton, délnyugaton már jelentõsen lehûlt a levegõ, mindét nap végig 0 fok alatt maradt a hõmérséklet. Az erõs havazást több helyrõl is megörökítették, alább egy pécsi és egy budapesti fotó látható (TLT és Dzsibzon jóvoltából):
A havazás nyomán 26-án és 27-én reggel az ország legnagyobb részét 5-15 cm hó borította be, de délnyugaton helyenként ennél is több esett. Fõként a középsõ és keleti országrészben helyenként ekkor jött össze a téli szezon legvastagabb hótakarója. Az alábbi képet Érden készítette Perico 26-án reggel:
A hónap utolsó napjaiban folytatódott a hûvös, csapadékos idõjárás. A kissé enyhébb idõnek köszönhetõen már többnyire esõ esett, de 29-én északkeleten még elõfordult havazás is. 31-én, húsvétvasárnap pedig egy mediterrán ciklon hátoldalán az esõt nyugat felõl egyre többfelé hó váltotta fel, miközben fagypont köré csökkent a hõmérséklet. A nyugati megyékben erõs intenzitással havazott, így itt helyenként néhány cm-es hólepel is kialakult (pauli fényképe Gyõrbõl, illetve fool* fotója Mihályiból):
Ugyanekkor a délkeleti országrészbe a ciklon elõoldalán még enyhe levegõ áramlott, így ott a maximum-hõmérséklet elérte a 13, 16 fokot. A hidegfront mentén itt délután  szórványosan záporok, zivatarok alakultak ki. Erõs konvekció Orosházán (Cassano által megörökítve):

Idõjárási statisztikák:

A havi középhõmérséklet 2, 5 fok között alakult, mely kb. 1 fokkal hidegebb az átlagnál. A Dunántúlon kisebb körzetekben azonban 2 fok körüli negatív anomália is elõfordult. Az abszolút maximumok 14, 21 fok között, míg a minimumok -5, -17 fok között szóródtak.
Márciusban országszerte kiemelkedõen sok, jellemzõen 50 és 150 mm közötti csapadék hullott, mely több helyen a szokásos havi összeg kétszerese, háromszorosa. A nyugati határszél bizonyult a legkevésbé csapadékosnak, míg az Alföldön, délnyugaton és északkeleten mérték a magasabb csapadékösszegeket. A hónap végén a sok csapadék és a hóolvadás miatt sokfelé alakult ki belvíz, és több folyón, patakon áradás indult meg.

A hónapban megjelent cikkek:


Pelle Kornél (coontac) március 15. elõtt írt egy összegzést az ünnepi hétvégén várható hóviharról: Link
A március 23-ai Meteorológiai Világnap alkalmával megjelent írásunk: Link

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra