2024. május 01., szerda

Szeszélyes január

MetNet - Publikálva: 2013-02-04 17:37 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A 2013-as év elsõ hónapja az elmúlt évek januárjaihoz képest hõmérsékletileg átlagosan alakult. Fõként ciklonok határozták meg a januári hónap idõjárását. A hónap közepétõl mediterrán ciklonos idõszak kezdõdött, amely során az ország egész területén csapadék hullott. A csapadék halmazállapota az évszakhoz megfelelõen, hó volt.
A január utolsó hétvégéjén megrendezésre került a XXIII. MetNet találkozó.

Részletes leírás a hónap idõjárásáról:

A hónap elsõ napjaiban sokfelé az országban fagyos hangulat uralkodott, hiszen a napi középhõmérsékleti értékek nem sokkal, de a 0 °C alatt maradtak. Pár nappal késõbb, a hónap elsõ hétvégéjén már többfelé 10 fok felett volt a napi maximumhõmérséklet. A következõ napokban ismét csökkent a hõmérséklet, így a januári hónapban újra 0 fok alá került. Ezek a melegedési, illetve hûlési periódusok váltogatták egymást, míg a hónap közepén elkezdõdött a mediterrán ciklonos idõszak.
13-án, délután az aktuális helyzetváltozásának jelei mutatkoztak, amelyek arra engedtek következtetni, hogy valamire készül a légkör. Eleinte megélénkülõ északkeleti széllel kellett számolni, majd ez fokozatosan átváltott déli irányúvá.
Január 13. és 28. között több mediterrán ciklon is elérte hazánkat, amelyek jelentõs mennyiségben okoztak hótakarót.
A hónap utolsó napjai újabb melegedést hoztak, ezzel párhuzamosan vészesen kezdett csökkeni a vastag hóréteg a tájainkon. Elõször az ország déli területein, majd fokozatosan a többi térségben is elolvadt a hó.

A hónap középhõmérséklete átlagosan alakult, de a tavalyi évhez képest országszerte pár fokkal hidegebb volt. Melegebb térségek a déli, hidegebbek pedig a hegyvidéki, északi megyék voltak.

Az abszolút maximum-hõmérsékleti térképrõl leolvasható, hogy az országban, legalább egyszer 10°C felett volt. Ez a hónap során többször is megtörtént, a déli és a nyugati területeken. A legmagasabb értékeket a nyugati megyékben mérték.

Az érdekességhez hozzátartozik, hogy a legmelegebb területek voltak egyben a leghidegebbek is. A -16.2 °C-ot Gyõrszemerén mérték mértek.

Hazánk nyugati felében hullott a legtöbb csapadék a hónap során. Ez a mediterrán ciklonoknak volt köszönhetõ, amikor is nagymennyiségû hó hullott és ez megemelte a térség csapadékösszegeit.


MetNet találkozó

XXIII. MetNet találkozót január 26-án rendeztük meg az Õrmezei közösségi házban.
Két remek elõadást hallgathatunk végig.

Elõadóink:

Dr. Wantuch Ferenc, aki a „Légköri elektromosság” címû elõadással érkezett. Részletes betekintést kaphatunk a villámok fizikájába és a villámlokalizációs rendszerek miértjeire kaphatunk választ.
Kerékgyártó Róbert (Kerekrobi), aki pedig a Bükk-fennsíki töbrök mikroklímáját mutatta be nekünk. Újra érdekes adatokkal szolgált és bemutatásra kerültek az újonnan elhelyezett loggerek is.

Meteor, fejlesztõnk megmutatta a nagy közönség számára az 5.0-s verzió számra hallgató teljesen új weboldalt.

Az elõadások zárásaként egy kvízben lehetett részük a találkozó résztvevõinek. A legjobb eredményt Perico érte el, aki az elõrejelzõk csapatának tagja.


Hónapban megjelent írásaink:

Hérincs Dávid: Téli idõ többszöri havazással az ország északnyugati felén január 13. és 28. között


Hónap felvétele:
A képet Fool* készítette, köszönjük a felvételt!


Összefoglalót írta: Balázs Tamás - Tomka -

 

Vissza a hírek főoldalra