2024. május 01., szerda

Téli idõ többszöri havazással az ország északnyugati felén január 13. és 28. között

Érdekességek - Publikálva: 2013-01-30 16:51 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Az elmúlt napokban, hetekben a Közép-Európát északkelet felõl több hullámban elárasztó hideg levegõ, illetve a dél-délnyugat felõl áramló enyhébb léghullámok keveredési zónája mediterrán ciklonok sorozatát generálta, melyek igazi téli idõt teremtettek az ország északnyugati felén. Január 13. és 28. között több alkalommal fordult elõ havazás olykor jelentõs mennyiségû hótakarót eredményezve, két alkalommal erõs hófúvások is kialakultak, míg a kevésbé felhõs és szélcsendesebb éjszakákon -10 fok alá csökkent a hõmérséklet.
Az idõjárás gyökeres átalakulása január 7-én kezdõdött meg, amikor az addigi masszív északnyugati áramlást egy tõlünk északkeletre kiépülõ anticiklon hatására átmenetileg északkeleti irányítás váltotta fel. Ez több fokos lehûléssel járt együtt, és a téli idõszak elõzményeként kiadós havazással örvendeztette meg az Alpokalján élõket. Szombathely térségében 10 cm-t is meghaladó hó esett, mely a 0 fok körüli hõmérséklet miatt tapadós jellegû volt.

A havazás után Sopronban és Söptén (a fotókat 174ps és bareszsopte észlelõink készítették):

Ezt követõen rövid idõre még visszaenyhült az idõ, így a 7-én hullott hó mindenütt elolvadt. Január 10-e után viszont tartós anticiklon épült ki Északkelet-Európa felett, mely a nyugat felõl érkezõ ciklonokat dél felé, a Földközi-tenger irányába térítette el. 11-én észak felõl hideg levegõ árasztotta el Magyarországot, két nappal késõbb pedig kialakult az elsõ mediterrán ciklon Spanyolország partjainál, mely kelet-északkelet felé indult meg. A ciklon felhõzetébõl 13-án délnyugat felõl egyre többfelé kezdõdött havazás, de ezt éjjel a déli megyékben vegyes halmazállapotú csapadék váltotta fel.

Erõs, nagypelyhes hóesés Vépen 13-án délután (szélkerék21 fényképe):
14-én reggelig az ország délkeleti harmadának kivételével többfelé kialakult hólepel, a legvastagabb, 20-30 cm-es a Nagykanizsa-Veszprém tengely mentén. 14-én napközben nyugaton és északkeleten további havazás volt, de másutt már esõ, havas esõ, helyenként ónos esõ vagy fagyott esõ esett. A korábban lehullott hó így többfelé olvadásnak indult, és 15-én reggel már Zala, illetve Nógrád megyékben mérték a legnagyobb hóvastagságot.

Nagykanizsa behavazott belvárosa 14-én reggel (illeskese fotója):
15-én szórványosan fordult elõ csapadék többnyire esõ formájában, de Zala megyében havazás is volt. Ekkor viszont egy újabb mediterrán ciklon képzõdött ezúttal a Genovai-öböl felett, melybõl 16-án délután nyugaton, északnyugaton újabb havazás kezdõdött.

Intenzív havazás Kaposfõn 16-án este (djrafy által megörökítve):
A hóesés 17-én is folytatódott, idõnként erõs intenzitással. Mivel a magasban délkeleti volt az áramlás, az Alpok torlasztó hatása miatt ezúttal a nyugati határszélen esett a legtöbb hó, helyenként a 20 cm-t is meghaladta a friss hóréteg. Ezáltal 18-án reggelre már sokfelé elérte a hóvastagság a 30 cm-t, de a Sopron-Veszprém sávban 40 cm körüli értékek is elõfordultak.

Egyházasrádóci és pápai pillanatképek a 17-ei havazásról (Zivipötty és Bakonyvár fényképe):

18-án már egy újonnan keletkezett mediterrán ciklon határozta meg idõjárásunkat, mely erõsebb volt a korábbiaknál, így a hátoldalán megerõsödött az északi szél. Ez a Dunántúlon sokfelé okozott jelentõs hófúvásokat, mely miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat piros riasztást adott ki több dunántúli megyére is.

Hófúvásra készülve Kaposújlakon (fetcroll fotója):
A szél többfelé méteres hótorlaszokat épített, sok utat járhatatlanná téve. A délutáni órákra több, elsõsorban Vas, Gyõr-Moson-Sopron illetve Veszprém megyei települést is elzárt a hó a külvilágtól. A hófúvások mellett a ciklonból országszerte elõfordult újabb havazás is, melynek köszönhetõen átmenetileg keleten, délkeleten is kialakult kisebb hóréteg.

Sopronban a hófúvás után (174ps fényképe):
A következõ napok csendesebb idõvel teltek, így a Dunántúlon minden utat sikerült megtisztítani a hóátfúvásoktól. 20-án pedig egy Spanyolország felett kialakult ciklon elõoldalán enyhülés kezdõdött, így a hó is olvadásnak indult. 21-én megérkezett a ciklon, melybõl eleinte országszerte esõ hullott, de estétõl a beáramló hideg levegõ hatására ezt északnyugat felõl havazás váltotta fel. Számottevõ hó azonban egyedül Nógrád megyében hullott 22-én, ahol 10 cm körül alakult a friss hótakaró.

Kaposújlaki hangulatkép 19-én (fetcroll jóvoltából):
25-én újabb mediterrán ciklon ért el bennünket, de ez már csak szórványosan okozott gyenge havazást, elsõsorban nyugaton és délen. A ciklon hátoldalán másnap ismét megerõdözött a szél, hófúvásokat okozva. A korábban többször felolvadt és visszafagyott havat ezúttal már nehezebben hordta a szél, így szerencsére nem voltak olyan komoly gondok, fennakadások a közlekedésben, mint egy héttel korábban.

Hófúvás Mihályiban 25-én, egyedi szemszögbõl megörökítve (fool* fotója):
A következõ napokban nyugalomba jutott felettünk az észak felõl érkezett hideg levegõ, mellyel együtt leállt a szél, és többfelé kisütött a nap. A szélcsendes, kevésbé felhõs és hóval borított északnyugati tájakon éjszakánként jelentõsen lehûlt a levegõ. Már 26-án is elõfordultak -10 fok alatti minimumok, 27-ére virradó éjszaka pedig néhol -15 fok alá csökkent a hõmérséklet. Adatbázisunk alapján Zircen volt a leghidegebb -18,3 fokkal. Bár a hó vastagsága ennél alacsonyabb minimumokat is lehetõvé tett volna a fagyzugokban, ezek végül elmaradtak, mivel a Dunántúlon idõnknét gyenge szél, északkeleten pedig felhõk zavarták az éjszakai kisugárzást. A hûvös reggelek mellett napközben is fagypont alatt maradt a hõmérséklet, így a korábbi napokban még lassanként olvadozó, tömörödõ hóréteg csökkenése megállt.

Fagyos, havas hétvége méretes hófalakkal Mihályi közelében (fool* fényképe):
A téli idõszak zárásaként 27-én egy nyugat felõl érkezõ frontrendszer felhõzete borította be az országot, melybõl ezen a napon keleten, északkeleten, majd 28-án nyugaton alakult ki havazás. A hótakaró így még az ország legnagyobb részén gyarapodott néhány cm-rel. 29-én viszont nyugatira forduló áramlással jelentõs enyhülés kezdõdött, mely végérvényesen véget vetett a téli idõnek.

Mezõszemere a 28-ai havazás után (felhõcske fotója):
Képtárunkban további fényképek találhatók a téli idõszakról: Link

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A cikket írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra