2024. május 01., szerda

Az átlagnál kissé hidegebb és csapadékosabb volt a december

Érdekességek - Publikálva: 2013-01-03 17:47 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

A decemberi hónap a sokoldalúságát mutatta meg nekünk. Az ország egy jó részén a hónap elején tekintélyesebb hómennyiség hullott, majd zord éjszakák is elõfordultak. Enyhe, tavaszias idõszakok is voltak, többszöri vegyes csapadékkal az ezt követõ idõszakban. Jellemzõek voltak a tartósabb hidegpárnák köddel, zúzmarával, eseménytelen, fagyos idõvel. A Karácsony pedig csapadékosan, fõleg az ország déli felén tavasziasan telt. Csapadékból hazánk nagy részén nem volt hiány, a havi középhõmérséklet pedig kissé az átlag alatt végzett a hónap végére.
Dzsibon képe Vecsésrõl (december 5.)

A hónap elsõ napjai hõmérsékletileg eleinte átlag felett, majd akörül alakultak. Csapadékos idõnk volt, többfelé esett az esõ, ami egyre többfelé havas esõbe, havazásba váltott át. 3-án, hétfõn fõleg a Dunántúl keleti részén pár centiméteres hótakaró hullott. A nedves léghullámok azonban még ekkor sem hagyták el térségünket, 4-én ismét jelentõs mennyiségû csapadék hullott többfelé, az északnyugati tájak kivételével. A legtöbb helyen szilárd maradt a halmazállapot, így Pest megyében, északon, a Dunántúl keleti felén és az alföldön ismét meg tudott maradni több-kevesebb mennyiségû hó. A déli, keleti és a nyugati megyék kivételével a Mikulás napját fehéren tölthették. Ezen a napon egy gyenge hidegfront érkezett, amely elszórtan heves hózáporokat okozott, némelyik pár centiméteres hótakarót is hagyott maga után. A minimum-hõmérsékletek már igen alacsonyra szöktek, 7-én az északi derültebb, hóval fedett tájakon -10 °C alá zuhant, de nappal sem volt melegünk a napos idõ ellenére.

Még ugyan ezen a napon jelentõs változás kezdõdött idõjárásunkban, hisz dél, délnyugat felõl egy mediterrán ciklon közelítette meg hazánkat, az éjszakai órákban nyugaton, délnyugaton havazás kezdõdött, reggelre pár cm-es hótakaró ki is alakult. A ciklon felhõzete másnapra beborította az egész országot, azonban havazás csak a déli, délkeleti megyékre terjedt át. A megerõsödõ szél fõleg ezeken a helyeken okozott többfelé jelentõs hófúvásokat a néha intenzív havazásban. Az ország más tájain száraz idõ volt a jellemzõ. December 9-én már csak keleten fordult elõ hóesés, máshol nem fordult elõ csapadék. A ciklon délen 10 - 15, keleten és nyugaton 3 - 8 cm havat hagyott maga után. Az ezt követõ idõszak a hideg, és már szárazabb idõ jegyében telt, elszórtan fordult elõ csapadék, például 11-én, kedden, amikor keleten újabb pár cm-es hótakaró hullott egy mediterrán ciklon miatt. A zord éjszakák sem maradtak el, a derültebb, szélcsendes éjszakákon a vastag hóval fedett területeken néhol -15 °C közelébe süllyedt a hõmérséklet.

Kaposújlaki észlelõnk, Fetcroll fotója a hófúvás által okozott nem mindennapi látványról (december 9.)


14-én napközben nyugat felõl enyhe léghullámok érkeztek. Nagy kettõsség jellemezte hazánkat, hisz nyugaton már viszonylag jóval enyhébb idõ volt a jellemzõ, az ország más tájain jóval hûvösebb maradt az idõ. Az ezt követõ napokon többfelé hullott jelentõs mennyiségû esõ, havas esõ, északon ónos esõ is elõfordult. A hõmérséklet a legtöbb helyen már tartósabban pozitív tartományban volt, így ez miatt is jelentõs olvadásnak indult a meglévõ hótakaró.
20-ától csendesebbre és szárazabbra fordult az idõ, többfelé borult, párás, ködös, zúzmarás idõ alakult ki. Jelentéktelen csapadék csak nyugaton fordult elõ hó formájában. 23-án aztán egy újabb légköri képzõdmény érte el hazánkat egy melegfront jegyében. Csapadékosra fordult az idõ, eleinte sok felõl havazást jelentettek észlelõink. Pár centiméteres hótakaró ki is alakult, majd a magasban történõ melegedés hatására egyre több helyen ónos esõ esett. A felszínen még fagyos levegõ, illetve talaj hatására igen veszélyes útviszonyok alakultak ki az ország számos pontján.

Jégbe fagyott rózsa, Palui fotója Gyõrbõl (december 23.)

Szenteste napján kisebb csapadékról már csak az északkeleti tájakról érkezett jelentés. Nagy hõmérsékletbeli kontraszt volt a jellemzõ hazánkon belül: míg az ország délnyugati felén sok helyen 10 - 15 °C közé, addig északkeleten csak kevéssel fagypont fölé emelkedtek a hõmérsékleti maximumok. Karácsony utolsó napján egy hidegfront vonult át rajtunk, többfelé jelentõs esõt hagyva maga után. Ezt követõen az átlagosnál enyhébb idõt élvezhettünk, csapadék elszórtan fordult elõ, aztán 29-étõl az átlagos köré hûlt vissza a levegõ és sokat sütött a Nap, emellett egyre nagyobb területen fordultak elõ zúzmarás ködfoltok. Az év utolsó napja a napos nyugati terülteken kellemesen, a tartósan ködös keleti tájakon pedig hûvösen, téliesen telt.

A havi középhõmérséklet az ország nagy részén kissé (0,5 - 2 °C-kal) elmaradt a sokéves átlagtól, azonban a Dunántúl nyugati részén az átlagnak megfelelõen alakult.


Csapadék tekintetében elmondható, hogy a december jól teljesített, hiszen csak az északi határvidéken, illetve a legnyugatabbi tájakon hullott átlagos vagy kissé az alatti mennyiség, a legtöbb helyen viszont átlag feletti értékeket mérhettek. A legtöbb csapadék egyértelmûen a Dél-Dunántúlon hullott.


Decemberi szélsõértékek a MetNet adatbázisa alapján: 
Legmagasabb havi középhõmérséklet:
Bécs (Nyuli), Sárvár (B.dodo), Zalaszentiván (Adam1105)  -  1,6 °C
Legalacsonyabb havi középhõmérséklet:  
Somoskõújfalu (Beszterce)  -   -3,2 °C
Havi abszolút minimum:
Romhány (Öccsi), december 13.  -  -16,2 °C
Havi abszolút maximum:
Nagyatád (Wetsom), december 25.  -  14 °C
Havi legtöbb csapadék: Komló (Szala)  -  110,5 mm
Havi legkevesebb csapadék: Söpte (Bareszsopte)  -  21,5 mm
Legnagyobb napi hõingás: Zirc (Dombiati), december 24.  -  16,6 °C 


A cikket Nagy Bálint (Bluli) írta 

Vissza a hírek főoldalra