2024. május 01., szerda

Szokatlan december – mi jöhet ezután?

Szélsőségek - Publikálva: 2012-12-25 21:40 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Nyugat-Európában egy nagy kiterjedésû ciklonrendszer helyezkedik el, addig Kelet-Európa idõjárását egy anticiklon határozza meg.
Ennek érdekessége és egyben szokatlansága is, hogy az elmúlt napokban nagy hõmérsékleti kontrasztok voltak láthatók Európa szerte.


A szokatlanságot az okozza, hogy Európa nyugati, déli és középsõ területein – Magyarország közepéig bezárólag - jóval 10 fok felett alakultak az elmúlt napok hõmérsékletei, sõt több helyen a + 20 °C-ot is átlépték a hõmérsékleti értékek.
Az afrikai eredetû meleg légtömeg okozza ezeket a hõmérsékleti kontrasztokat, a térség különbözõ pontjai között.
Európa legmelegebb területei: Franciaország, Spanyolország illetve Olaszország déli része.

 


Magyarország idõjárása is a decemberi átlag felett alakul. A tegnapi hõmérsékleti maximumot Kaposváron mérték, ahol 14.2 °C-ot mutatott a hõmérõ.
A mai napon valószínûleg nem döntünk rekordot, hisz a december 26-ra vonatkozó szélsõérték 18,3 °C 2009-bõl (Sellye).

 


A tegnap esti órák talán egyik legérdekesebb jelenségei közé tartoztak azok a hõmérsékleti különbségek, ahol pár tíz kilométer választotta el a településeket egymástól, és közel 8-10 fokos eltérés adódott.
A hõmérsékleti eltéréseket a szélirány alakulásában kellett keresni, hiszen míg Bluli-nál, Dunaújvárosban délnyugati szél, addig B.Kimi-nél, Kunszentmiklóson északkeleti szél eredményezte ezeket az értékeket.

Ami talán ezeken felül is még érdekesebb az az, hogy hazánk a meleg és hideg határán található. Így a délnyugati területeken a meleg levegõ, addig az északkeleti megyékben a hideg levegõ érezteti hatását.

 

 

Északnyugati irányból egy hidegfront fogja némileg ismét csökkenteni majd a hõmérsékleteket itt a Kárpát-medencében.
Ezért elsõ sorban az északnyugati megyékben kell borongósabb, majd csapadékosabb idõre számítani, a front gyors mozgása miatt, azonban a délutáni órákban a csapadék a keleti területekre helyezõdik majd át.

 

 

A mai napon szintén ki fognak rajzolódni a nagy hõmérsékleti különbségek, amelyek országon belül elérhetik a 10 fokot is. A délnyugati területeken - Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében - kell magasabb, akár 10 °C feletti értékekre számítani.

 

 

A holnapi napon már a nagy hõmérsékleti kontrasztok meg fognak szûnni az országban. Hazánk nagyobbik részén 5 °C alatt fognak maradni a hõmérsékleti értékek, egyedül a délnyugati területeken lehet 6-7 °C-os maximumokra számítani. Az ország középsõ területein 4 °C, míg az északkeleti megyékben 0 °C körüli hõmérsékletekre kell számítani.
A front átvonulásáig borongós idõre van kilátás, így a holnap reggeli minimumok az ország nagy részén pozitív értékeket fognak felvenni. A front elvonultával némileg feloszlik majd a felhõzet, de nem sokáig élvezhetjük az ég kékjét, mert a következõ légköri objektum megérkezésével ismét megnövekszik majd a felhõzet.

 

Források:
metnet.hu
met.hu
wetterzentrale.de
metoffice.gov.uk
szupercella.hu
wetter24.de

 

Ezúton is kívánok mindenkinek Békés, Boldog Karácsonyi ünnepeket.

 

Írta: Balázs Tamás - Tomka -

Vissza a hírek főoldalra